Regizorul Thomas Ostermeier, invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne“
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-thomas-ostermeier-invitatul-marinei-constantinescu-la-nocturne/

În anul 2007, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, îl invita pentru prima dată în România pe unul dintre tinerii regizori mari şi rebeli ai Europei: Thomas Ostermeier.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2016

După succesul absolut avut ca director artistic asociat al Festivalului de la Avignon în vara lui 2007, dar şi ca regizor a două montări excepţionale, „Nora” şi „Concert la cerere”, Thomas Ostermeier şi trupa lui remarcabilă de la Teatrul Schaubuhne din Berlin, al cărui director este, a sosit în forţă la Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. O premieră extraordinară în România.

În anul 2010, Thomas Ostermeier revine în ţara noastră, la invitaţia lui Emil Boroghină, cu un „Hamlet” memorabil în Festivalul „Shakespeare”.

Cu această ocazie a fost realizată o ediţie „Nocturne” cu totul specială, în care două personalităţi care aparţin aceleiaşi generaţii, Marina Constantinescu şi Thomas Ostermeier, „predau” o necesară lecţie de istorie trăită pe viu, despre căderea cortinei de fier, promisiunea unui nou început la care amândoi au visat.

13427841_1014010152024855_2709195797578460665_n

Este de notorietate fapul că tânărul Ostermeier a fost foarte activ în mişcarea antifascistă. Spune că, fără căderea zidului Berlinului, nu ar fi putut să-şi construiască drumul său de artist. Succesul a venit repede, poate „prea repede”, după cum, cu maturitatea de azi, recunoaşte. Poate ar fi experimentat mai mult…

Rebelul Ostermeier a traversat perioade care, într-un fel sau în altul, i-au marcat traiectoria şi influenţat viziunea. În primii ani de studiu, l-au fascinat reformatorii teatrului secolului XX. Apoi, a traversat momente în care simţea că nu se creează o legătură între ceea ce se întâmplă în teatru şi viaţa sa. Într-o vreme în care pare demodat să te preocupe limba, Thomas Ostermeier este cel care i-a oferit cuvântului lui Shakespeare o reinterpretare directă, modernă şi actuală, impunând un ritm care ţine de aceste timpuri.

În această seară, pe TVR 1, de la 00.15, şi marţi, de la 17.00, în cinstea vizitei pe care regizorul german o face din nou ţării noastre, este reprogramată această ediţie de arhivă.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.