FITS 2017: ”Pss pss/ Chiar… fără cuvinte” – cuceritorul umor al simplității mici și jucăușe
https://www.ziarulmetropolis.ro/pss-pss-chiar-fara-cuvinte-cuceritorul-umor-al-simplitatii-mici-si-jucause/

”Captivează instantaneu… Inspirat din Keaton, Fellini şi desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore şi acrobaţii excepţionale este încântător…Obligatoriu de văzut… Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil…Un deliciu, mergeţi neapărat să-l vedeţi….”

Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaţionale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul ţării), ”Pss psss/ Chiar… fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete şi la FITS 2017.

Un articol de Cristina Enescu Aky|15 iunie 2017

Spectacolul elvețienilor Camilla Pessi și Simone Fassari, adică Compagnia Baccala (așa-i că n-ați fi așteptat ceva teribil de simpatic și amuzant din Elveția?..) intitulat ”Pss ss/Chiar…fără cuvinte” a fost o surpriză față de ceea ce cu siguranță așteptăm mulți dintre noi de la un spectacol de circ, fie el și contemporan. Sunt doi clovni care spun despre ei înșiși că ”au fugit” de la teatrul unde lucrau anterior. Senzația a fost mai degrabă că au fugit de multe dintre convențiile prăfuite ale circului clasic, construindu-și un drum pe continentul nou al spectacolelor de circ emoționante prin naturalețe, nu prin exces de fard și numere doar șocante. Numărul lor a câștigat multe premii, iar stilul lor reflectă perfect motto-ul companiei lor: Senza Tempo. Micul ghiduș din interiorul nostru există atemporal, iar experiențe performative precum ”Pss Psss” în aduc inevitabil la suprafață – și îi dau o grămadă de jucării interesante.

Spectaculosul, extraordinarul, tensiunea crescândă, imposibilul corpului uman prezentat cu lejeritate și elemente atât de riscante încât de bucuri că respirația e un proces automat – nu acestea au fost motivele pentru care spectacolul celor doi clovni a fost unul dintre cele mai bune văzute la FITS și genul de spectacol care rămâne imprimat pe retina sufletului. Au existat, într-adevăr elemente de acrobație, însă ele au fost un mijloc și nu un scop. Comicul irezistibil al spectacolului a fost dat de revelarea umorului de necuprins, dar și a dulceții, emoției și a surprizei pe care o conțin, deseori trecut cu vederea, nenumăratele mici situații prin care trecem și pe care le creăm cu toții: îmbufnări, implorări, ingenioase manipulări sentimentale, panici și deznădejdi  – toate au o substanță comică fabuloasă, pe care cei doi au scos-o la iveală cu mult haz. Nimic forțat, teatral, strident, totul lin (acrobații, momente de tăcere, priviri și subînțelesuri). Un spectacol dulce, cât de dulce poate fi ceva perceput cu ochii și sufletul.

Un măr? Cel mai fascinant lucru din lume! Motiv de supărare dramatică și de instantanee împăcare, suport pentru cap sau ornament pentru pălărie, scânteie de poveste despre micul egoist bosumflat din fiecare dintre noi și mai marele, gingașul și totodată hilarul generos care stă deseori în spatele acestuia.

O scară cu vopseaua scorojită, care stă cu capul în jos! Serios, chiar nu v-ați dat seama niciodată ce instrument fabulos de suflat pot fi treptele ei?! Cât despre câte inocente, savuroase ghidușii se pot face chiar și numai prin purtarea scării pe deasupra capetelor altora, sau despre cum chiar și un obiect banalissim precum această scară poate fi sursă de frământătoare dileme și divergențe, dar și inimoase apropieri între suflete… se poate povesti până mâine.

Dar ce se întâmplă dacă cei doi clovni provoacă – de trei ori!- pe același domn (aleatoriu ales) din public să îi ajute cu diferite lucruri, aveți idee?… Cu siguranță că în totalitate nici cei doi extrem de simpatici performeri nu știu și nu au știut la niciuna din cele peste 600 de reprezentații ale spectacolului. Noi am avut norocul unui domn aparent nu foarte colaborator, dar care (prin aproape nevăzutul ajutor al celor doi) a devenit brusc un uluitor de abil clovn și acrobat. Spectaculosul din fiecare din noi este extrem de savuros, atunci când avem sufletele deschise cu lejeritate. Clovnii moderni asta fac, și e extrem de necesar în lumea noastră crispată și grăbită.

Apoi, v-ați gândit vreodată că n spectacol de circ (de la care așteptați stupoare și extaz și surpriză pe bandă rulantă) vă poate emoționa și amuza enorm și prin momente de tăcere și nemișcare prelungite, sau prin îmbrățisări luuuungi, nu răutăcioase ci care spun povești prin gesturi sumare? Comicul de atmosferă a fost o mare, plăcută și proaspătă surpriză al acestui spectacol de circ contemporan.

Printre alte experiențe mirifice, FITS 2017 m-a convertit irevocabil la fenomenul circului contemporan, o artă a performanței sufletului, nu doar, ca în trecut, doar a trupului. Un tip de spectacol mereu nou, provocând așteptările, nerăbdările și capacitatea de mirare a publicului dar și hrănindu-i mirarea copilăroasă, bucuria răsărită din cele mai mici, delicate momente și acest spirit ludic ce, cu siguranță, e una din rețetele salvatoare ale vieții.

Mai multe informații despre trupa Compagnia Baccala găsiți pe site-ul companiei

Bucurați-vă de magia firescului mic, ingenuu, ludic și cuceritor al spectacolului prin acest trailer



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.