A început Cannes 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-cannes-2019/

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început aseară cu proiecţia lungmetrajului „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch, selectat în competiţie. Juriul este prezidat de Alejandro González Iñárritu, primul mexican preşedinte al juriului din istoria Festivalului de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2019

Printre vedetele din juriu se numără actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo. Acestora li s-au alăturat creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna NDiaye, din Burkina Faso.

Regizorul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, preşedintele juriului competiţiei, a vorbit, într-o conferinţă de presă dedicată debutului ediţiei de anul acesta a celui mai important festival de film din lume, despre Donald Trump şi zidul pe care preşedintele american susţine că îl va construi la graniţa cu Mexicul, şi despre sălile de cinema pe care le-a apărat în faţa giganţilor de streaming.

„Nu sunt un politician. Ca artist, pot exprima prin munca mea şi cu inima deschisă ceea ce cred că este sincer. Cred că problema cu ce se întâmplă acum este ignoranţa. Oamenii nu ştiu, astfel că sunt uşor de manipulat”, a spus Iñárritu.

Cineastul, premiat de patru ori cu Oscar, cel mai recent pentru „The Revenant” (2015), a mărturisit că a încercat să exprime experienţa imigranţilor în filmul lui „Carne y Arena”, VR, care a avut premiera la Cannes în urmă cu doi ani.

„Ştim cum se încheie această poveste, dacă păstrăm experienţa”, a făcut el referire la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. „Credem că evoluăm tehnologic şi în social media. Pare că fiecare mesaj de pe Twitter este o cărămidă în izolare şi în crearea de ameninţări şi paranoia”.

„The Dead Don’t Die” a deschis Cannes 2019

Festivalul a fost deschis oficial cu proiecția lungmetrajului cu zombi “The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch. Actori precum Bill Murray, Chloé Sévigny, Adam Driver, Tilda Swinton şi Selena Gomez au fost prezenţi pe covorul roşu la proiecţia filmului care a deschis festivalul de pe Croazetă.

 

În competiţia de anul acesta au fost selectate 21 de lungmetraje: „The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch, „Dolor y Gloria”, de Pedro Almodóvar, „Il traditore”, de Marco Bellochio, „The Wild Goose Lake”, de Diao Yinan, „Parasite”, de Bong Joon Ho, „Le Jeune Ahmed”, de Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne, „Roubaix, une lumiére!”, de Arnaud Desplechin, „Atlantique”, de Mati Diop, „Matthias et Maxime”, de Xavier Dolan, „Little Joe”, de Jessica Hausner, „Sorry We Missed You”, de Ken Loach, „Les misérables”, de Ladj Lee, „A Hidden Life”, de Terrence Malick, „Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles, „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, „Frankie”, de Ira Sachs, „Portrait de la Jeune Fille en Feu”, de Céline Sciamma, „It Must be Heaven”, de Elia Suleiman, „Sybil”, de Justine Triet, „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino şi „Mektoub, My Love: Intermezzo”, de Abdellatif Kechiche.

Actorul Alain Delon va fi recompensat cu Palme d’Or onorific.

România, pe lângă prezenţa în competiţie, mai este reprezentată în Semaine de la Critique de scurtmetrajul „Ultimul drum spre mare” al lui Adi Voicu.

În plus, regizorul şi producătorul Cătălin Mitulescu face parte din juriul de scurtmetraje şi al secţiunii Cinéfondation.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai.

Lungmetrajul „The Specials/ Hors Normes”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano, cu Vincent Cassel şi Reda Kateb în distribuţie, va fi proiectat în închiderea ediţiei de anul acesta.

În afara competiţiei, spectacolul va fi asigurat de prezenţa pe covorul roşu a unei legende a fotbalului, Diego Maradona, cu ocazia prezentării unui documentar care îi este dedicat, dar şi de cântăreţul Elton John, care va fi prezent pe Croazetă la proiecţia filmului său biografic „Rocketman”.

În finalul festivalului, un alt star hollywoodian, Sylvester Stallone, va prezenta într-o proiecţie specială imagini din filmul „Rambo 5”.

Séléna Gomez, Tilda Swinton

Elle Fanning

Romee Strijd

Julianne Moore

Izabel Goulart

 

Charlotte Gainsbourg & Javier Bardem

Charlotte Gainsbourg & Javier Bardem

Foto: Alejandro Gonzalez Iñárritu – facebook

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?