A început Festivalul Filmul de Piatră 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-filmul-de-piatra-2017/

Festivalul Filmul de Piatră (27 – 30 iulie, Piatra Neamţ) a ajuns la cea de-a zecea ediţie. Anul acesta, festivalul îşi sărbătoreşte cele 10 ediţii de existenţă cu cele mai bune filme din ultimul an, muzică live şi petreceri până în zori de zi, evenimente în aer liber şi activităţi organizate de către voluntari.

Un articol de Petre Ivan|27 iulie 2017

Ca de fiecare dată, cel mai prietenos festival de film este organizat în întregime de peste 100 de voluntari (selectați din 250 înscriși), care au pregătit patru zile de proiecții, concerte și evenimente care vor avea loc în inima orașului Piatra-Neamț dar și la marginea lacului Bâtca Doamnei.

Anul acesta, filmele vor fi prezentate în cinci locații iconice: Curtea Domnească (proiecții în aer liber), Teatrul Tineretului, faimosul Cinema Dacia (proaspăt-renovat și dotat cu echipament de ultimă oră), dar și în două locații inedite: Rubik Hub (un spațiu de co-working din incinta ștrandului) și pe malul lacului, unde au loc proiecții de film, concerte și petrecerea de final de festival.

La fel ca în anii precedenți, competiția festivalului este compusă dintr-o serie de scurt-metraje foarte proaspete din România și Republica Moldova, o mare parte dintre acestea fiind premiere. Cele 36 de filme din competiția acestui an sunt împărțite în cinci categorii: Ficțiune, Documentar, Experimental, Animație și Videoclip.

Juriul din acest an va fi format dintr-o serie de profesioniști din domeniul artistic, precum Andi Vasluianu (actor), Alexandru Andrieș (muzician, arhitect, cinefil), Gianina Cărbunariu (regizor de teatru, dramaturg) și Andrei Tănase (regizor).

Competiția principală a festivalului este un spațiu unde pot fi urmărite cele mai proaspete tinere voci din domeniul cinematografiei locale, iar secțiunea de off-competition e destinată acelor filme și cineaști care deja și-au afirmat talentul în fața publicului larg, sau regizorilor care sunt deja prezenți în competiție cu un alt film. Aspectul inovator a fost cheia după care ne-am ghidat: în competiție se regăsesc atât filme care experimentează cu formulele și codurile cinematografice, dar și unele care nu se tem să discute pe față despre anumite probleme de actualitate ale societății. – Flavia Dima, tânăr critic de film, parte din echipa de selecție.

În afara competiției vor fi prezentate filme care au cules premii la festivaluri locale și internaționale, printre acestea numărându-se Prima Noapte (r. Andrei Tănase, aflat în preselecția pentru Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurt-metraj). Actrița principală este Cristiana Luca, din Piatra Neamț, fost voluntar al festivalului Filmul de Piatra în anii de liceu. Printre scurt-metrajele din afara competiției se numără și Pipa, Sexul și Omleta (r. Ana-Maria Comănescu, nominalizat la Gopo 2017) și Scris/Nescris (r. Adrian Silișteanu, Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj la TIFF 2017). De asemenea, programul include și o proiecție specială destinată Pietricelelor (filme pentru copii), Midnight Shorts (un calup de filme 16+) și o secțiune de scurt-metraje realizate de autori din Piatra-Neamț.

Nu în ultimul rând, în cadrul festivalului Filmul de Piatră se vor proiecta și trei filme de lung-metraj: Breaking news (r. Iulia Rugină), care va rula în avanpremieră națională, în deschiderea festivalului și documentarele Secondo Me (r. Pavel Cuzuioc) și Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu). Acesta din urmă, va fi prezentat în cadrul LONG DAY, LONG NIGHT — evenimentul de închidere al FdP, care mută întreg festivalul la marginea lacului Bâtca Doamnei. Aici, participanții se vor putea plimba cu caiacele sau hidrobicicletele, vor participa la activitățile organizate de voluntari și vor putea urmări ceremonia de premiere a filmelor.

Tot pe malul lacului, în ultima zi, Filmul de Piatra se transformă într-un veritabil festival de muzică într-un cadru absolut inedit: aici vor susține concerte Alexandru Andrieș, The Kryptonite Sparks, Baba Dochia și The Twisters, iar petrecerea va continua până după zorii zilei de luni, 31 iulie.

‘Filmul de Piatră este și vrea să rămână un festival mic și prietenos… Cel puțin asta ne propunem în fiecare an. De obicei, însă, asemenea unui bulgăre de zăpadă, ideile vin și festivalul crește. Așa am ajuns, anul acesta, să avem 5 locații de proiecții, cel mai complex line-up în ziua de concerte, evenimente speciale și petreceri în fiecare zi, dar și o selecție de filme unul și unul. Tot anul acesta, am avut un număr record de voluntari înscriși: 250, ceea ce ne arată că am creat un eveniment foarte iubit, în care tot mai mulți tineri își doresc să se implice.’ a declarat Andrei Dăscălescu, inițiator și director al festivalului.

* Proiecțiile de la Curtea Domnească sunt cu intrare liberă. Biletele pentru proiecțiile filmelor în competiție vor costa 5 lei, ele fiind valabile pentru toate proiecțiile programate Abonamentele pentru întreg festivalul vor costa 40 de lei, iar biletele pentru evenimentul LONG DAY, LONG NIGHT vor costa 30 de lei. Deținătorii de abonament vor avea acces la petrecerile private ale festivalului, Tatratea Silent Party.

Foto: Festivalul Filmul de Piatră – facebook

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.