A murit actorul Dumitru Rucăreanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-actorul-dumitru-rucareanu/

Actorul Dumitru Rucăreanu a decedat duminică, la vârsta de 81 de ani, şi a fost incinerat miercuri, în jurul orei 13.00.

Un articol de Dan Boicea|8 martie 2013

Actorul Dumitru Rucăreanu a decedat duminică, la vârsta de 81 de ani, şi a fost incinerat miercuri, în jurul orei 13.00, a declarat, pentru Mediafax, George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Dumitru Rucăreanu s-a născut pe 26 octombrie 1932, la Ghimbav, în judeţul Braşov, şi a absolvit Facultatea de actorie în cadrul IATC Bucureşti în 1956.

A jucat numeroase roluri la Teatrul de Comedie, între care: Maestrul Croitor, în „Burghezul gentilom” de Moliere, regia Lucian Giurchescu, 1961; Reporterul – „Mi se pare romantic” de Radu Cosaşu, regia David Esrig, 1961; Muller – „Svejk în cel de-al doilea Război Mondial” de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, 1962; Garry Lejeune – „Scandal în culise” de Michel Frayn, regia Tudor Mărăscu, 1993; Fairchild – „Galy Gay” de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, 2007; Traian Necşulescu – „…escu de Tudor Muşatescu”, regia Alexandru Dabija ş.a.

Dumitru Rucăreanu a jucat şi pe scena Teatrului Naţional din Craiova.

Pe de altă parte, el a fost cunoscut şi pentru numeroasele roluri jucate în filme, între care „Linişte”, regia Alexandru Boiangiu, 1963, „Dragoste la zero grade”, regia Cezar Grigoriu, Geo Saizescu, 1964, „Camera albă”, regia Virgil Calotescu, 1965, „Asediul”, regia Mircea Mureşan, 1971, „Aventuri la Marea Neagră”, regia Savel Ştiopul, 1972,  „Secretul lui Bachus”, regia Geo Saizescu, 1983, „Sosesc păsările călătoare”, regia Geo Saizescu, 1984, „Cucoana Chiriţa”, regia Mircea Drăgan, 1986, „Secretul lui Nemesis”, regia Geo Saizescu, 1990, şi „Harababura”, regia Geo Saizescu, 1990 ş.a.

Dumitru Rucăreanu a primit, de-a lungul carierei sale, numeroase distincţii şi premii, între care trofeul de excelenţă la Gala Festivalului Comediei Româneşti din 2010. Totodată, el a fost propus să primească premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER din acest an.

Actrița Oana Pellea a scris pe Facebook: „Un mare boem a plecat… Dumitru Rucăreanu. Dumnezeu să-l odihnească!“.

05
/12
/17

Luni, 11 decembrie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu regizorul Tompa Gábor, cu tema „Artistul față cu lumea globalizată”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

05
/12
/17

Actori ai Teatrului Mic - Mihaela Rădescu, Andreea Grămoşteanu, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Marian Olteanu, Gabi Costin - vor susţine spectacole-lectură în licee bucureştene, în cadrul proiectului "Teatrul din Manual", primul fiind programat luni, la Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", un text după piesa lui Caragiale "O scrisoare pierdută".

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

04
/12
/17

Scriitorul american Christopher Bollen este marele câștigător din 2017 al Bad Sex in Fiction Award, un trofeu literar insolit, care recompensează cea mai proastă scenă de sex tipărită într-un roman publicat în anul în curs. Romancierul american a fost recompensat pentru volumul său "The Destroyers", ce conține un paragraf în care protagonistul își compară organele genitale cu "un triunghi de biliard"

03
/12
/17

ANCHETĂ Vă prezentăm cinci dintre cei mai promiţători tineri regizori români de film ai momentului. Nu au debutat încă în lungmetraj, dar sunt şanse mari - scurtmetrajele lor stau deja mărturie - să tot auzim de ei în anii următori: Octav Chelaru, Ana-Maria Comănescu, Ruxandra Ghiţescu, Roxana Stroe şi Andrei Tănase.

01
/12
/17

CRONICĂ DE FILM Intrat în cinematografe de 1 decembrie, „Mariţa”, de Cristi Iftime, este cel mai reuşit debut românesc lansat în 2017 în săli. Un film despre stările şi emoţiile pe care le declanşează atmosfera unică dintr-o familie, fie una chiar şi destrămată şi reunită doar pentru o seară de Crăciun.

30
/11
/17

La 99 de ani de la Marea Unire, vă propunem să ne întoarcem în timp, în acele zile ale lui 1918, când primul Război Mondial se sfârșea, așa cum le-a consemnat cea mai importantă femeie din istoria României – regina Maria, regina României Mari.

30
/11
/17

Lungmetrajul "The Post", regizat de Steven Spielberg, cu Tom Hanks și Meryl Streep în rolurile principale, a devenit unul dintre favoriții actualului sezon al premiilor cinematografice americane, după ce a fost desemnat marți seară cel mai bun film al anului 2017 de National Board of Review, o prestigioasă asociație de cineaști și producători de film, ce a fost înființată în 1909