A murit actrița Carmen Stănescu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-actrita-carmen-stanescu/

“Consider că un popor poate fi numit civilizat atunci când îşi ocroteşte şi îşi respectă bătrânii. La noi însă s-a pierdut demult această calitate. Ne urâm unii pe alţi, aşa cum niciodată nu s-a întâmplat” – Carmen Stănescu. Cunoscuta actriţă s-a stins din viaţă în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 92 de ani.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2018

Când avea 6 ani, părinții au dus-o la Teatrul National, să vadă ”Vlaicu Vodă”. Fascinată de decoruri, de actori, de subiectul piesei, în mintea sa a apărut dorința de a deveni actriță.

În adolescență, a făcut mult sport: volei, tir, natație devenind campioană la tir, dar un accident a determinat-o să renunțe la tir, practicând însă alte sporturi.

A urmat Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu. A debutat în teatru în 1945, cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa ”Frații Karamazov”, jucată la Teatrul ”Constantin Nottara”.

Primul său rol pe scena Teatrului Național din București a fost Ileana Cosânzeana din spectacolul ”Înșir-te, mărgărite” (1945).

Au urmat nenumărate roluri pe această scenă, interpretând peste 30 de personaje, de-a lungul carierei sale jucând  alături de actori precum: Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finți, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic și mulți alții.

Carmen Stănescu s-a lansat în film, în 1958, cu rolul din „Doi vecini” după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu.

A mai jucat în filmele: ”Telegrame” (1959), ”Bădăranii” (1960), ”Tinerețe fără bătrânețe” (1970), ”Frații Jderi” (1974), ”Mușchetarul român” (1975), dar și în serialul TV ”Războiul de independență” (1977)

A făcut carieră și în televiziune alături de Mișu Fotino care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment.

În 2003 a publicat volumul intitulat ”Destăinuiri” (Ed. Universal Dalsi), la lansarea căruia Fănuș Neagu declara că marea actriță Carmen Stănescu este de neegalat.

Toți cei care se încumetă să se arunce în acest iad adorabil și adorat se prefac până la urmă în aburul ce plutește pe vecie în acest iubit lăcaș de tortură care e teatrul. – Carmen Stănescu

Printre distincțiile actriţei, care a fost Societar de onoare al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din anul 2001, s-au numărat Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2000), Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2000), Premiul de excelență în teatru, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de teatru, oferit în cadrul festivității ”Femeile de succes ale anului 2004”.

A fost căsătorită cu actorul Damian Crâșmaru, pe care l-a cunoscut în 1955, când i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa ”Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise. Spectacolul avea un succes enorm la public.

‘Pe vremea aceea nu se suspendau spectacolele cu una cu două. Maestrul Sică Alexandrescu, directorul artistic al teatrului, pune urgent dublura. De atunci, nu ne-am mai despărțit, și după trei ani ne-am cununat civil. În biserică am intrat după câțiva ani, la Mănăstirea Sinaia” – Carmen Stănescu

Foto: Carmen Stanescu – cinemagia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.