A murit Aimee Iacobescu! Actrița avea 71 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-aimee-iacobescu-actrita-avea-71-de-ani/

Actriţă Aimée Iacobescu a murit, marţi dimineaţă, la vârsta de 71 de ani. Actriţa a jucat, de-a lungul carierei, zeci de roluri în spectacole de tearu şi în filme.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2018

Aimée Iacobescu s-a născut la 1 iulie 1946, la Unguriu, în județul Buzău. A absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC) în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.

Radu Beligan îmi spunea ‘soldățelul lui tăticu’, fiindcă dacă se întâmpla să lipsească vreo actriță, îmi dădeau telefon și în maxim 48 de ore învățam rolul și intram pe scenă. Mi-aduc aminte că pe fugă a trebuit s-o înlocuiesc pe Adela Mărculescu într-un turneu cu ‘Idolul și Ion Anapoda’. Am învățat rolul acasă și-n autobuz –  Aimée Iacobescu

Fiică a unui farmacist, colonel de armată, Aimee Iacobescu a intrat din prima la Actorie, împreună cu fratele ei geamăn, Dorel Iacobescu. După facultate, Aimee iacobescu a fost repartizată la Teatrul Național din București, unde a jucat 40 de ani, între 1968 și 2008.

Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata regizorului Sergiu Nicolaescu. Cel mai important rol pentru care a rămas în amintirea publicului este cel al Domniței Ralu.

 

Colegii de breaslă, despre Aimée Iacobescu

A fost o actriță importantă, folosită. Importantă este activitatea sa. Nu se mai ocupă nimeni, imaginația unui artist este fundamentală, dar imaginația trebuie stăpânită. Artiștii tineri trebuie să intre în sanctuarul acestor mari maeștrii, dar ca să intre acolo trebuie să își curețe sufletele lor. Ne-au venit prea multe impulsuri din afară. Nu poți să fii în sufletul altora dacă în sufletul tău vibrează mediocritatea. – Dorel Vișan (Antena 3)

„Aimee a murit chiar de Ziua Internaţională a Teatrului. A murit cu o mare suferinţă, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-şi recupereze moştenirea. A fost o actriţă extrem de talentată şi de apreciată” – Alexandru Arşinel (Mediafax)

Foto: Aimee Iacobescu – facebook

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.