“Triangle of Sadness”. Delir
https://www.ziarulmetropolis.ro/triangle-of-sadness-delir/

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

Un articol de Ionuţ Mareş|9 noiembrie 2022

La o recepţie la Les Films de Cannes à Bucarest, vorbeam cu Antoine Bagnaninchi, şeful Independenţa Film, cel mai important distribuitor de filme de autor din România, iar discuţia a ajuns şi la Ruben Östlund. 

Nu văzusem încă “Triangle of Sadness”, dar mi-am împărtăşit dezamăgirea faţă de precedentul film al suedezului, “The Square” (un film care denunţa cinismul şi snobismul din lumea artei şi din rândul bogaţilor, fiind la rândul său cinic şi snob şi arătând ca un produs de lux), dar şi entuziasmul faţă de primele sale filme, de până la “Force Majeure” (“The Guitar Mongoloid”, “Involuntary”, “Play”). Evident, aşteptam cu nerăbdare să văd şi “Triangle of Sadness”. 

Antoine nu a ratat prilejul de a mă ironiza amical (în româna sa foarte bună, cu accent francez), cu o glumă care mi-a plăcut: “Acum, când a devenit un regizor de succes, gata, nu mai e bun pentru voi, criticii”. 

Am râs, dar vorba asta m-a şi pus apoi pe gânduri, probabil pentru că e şi ceva adevăr în ea. Poate că ne-am obişnuit să strâmbăm din nas când unii cineaşti pe care îi preţuiam pentru nişte filme bune, dar puţin cunoscute (iar asta probabil le făcea şi mai valoroase în ochii noştri), intră în mainstream şi ajung să aibă un mare succes (din câte îmi amintesc, sala era aproape goală când am văzut în urmă mai mulţi ani “Involuntary” la MŢR, cred că la un Festival al Filmului European, în timp ce acum “Triangle of Sadness” a umplut sălile la avanpremierele de prin ţară). 

Dincolo de asta, mai există şi un alt adevăr, care mi s-a reconfirmat văzând, în sfârşit, “Triangle of Sadness”: cinematografia lui Östlund a pierdut din subtilitate, s-a internaţionalizat (a făcut şi suedezul pasul, previzibil, spre filmul în limba engleză) şi face un surfing mai abil pe valurile create de diversele teme sensibile ale momentului (prăpastia bogaţi-săraci, disputa dreapta vs. stânga, realitate vs. imaginea din social media, ce se poate spune şi ce nu se poate spune prin prisma corectitudinii politice). 

Sigur, suedezul a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia noastră, a oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus, şi l-au preocupat mereu fisurile intime şi sociale care devin treptat prăpăstii ce îşi înghit fără milă personajele. De asemenea, Östlund este un foarte inspirat creator de gaguri, unul dintre cei mai buni ai momentului. 

Aşa că ”Triangle of Sadness” nu vine ca o surpriză. Ce e totuşi nou sunt tuşele tot mai groase cu care lucrează cineastul, grotescul pe care îl îmbrăţişează cu voluptate – filmele sale vin peste spectatori cum intra omul-maimuţă din “The Square” în sala de mese unde era adunată lumea bună. 

Trebuie spus că ţinta lui Östlund în “Triangle of Sadness” esta una dintre cele mai uşoare. Bogaţii au fost mereu sacul de box al regizorilor, încă de la începuturile cinematografiei – satirizarea lor ne oferă nouă, privitorilor, un sentiment de satisfacţie şi de uşurare. Şi chiar dacă, în fond, această ridiculizare atinge şi natura umană (toţi suntem supuşi riscului de a deveni caraghioşi şi mulţi râvnim de fapt la o condiţie economică superioară), nu ne simţim direct vizaţi. Aşa că jubilăm fără mustrări de conştiinţă la spectacolul – e drept, unul versatil – pe care îl propune Östlund. 

Aş fi nedrept dacă aş spune că nu mi-au plăcut multe dintre invenţiile de mizanscenă din “Triangle of Sadness”, în ciuda naturii lor aparent brute (care aminteşte şi de filmul mut). În fond, nu pare nimic mai la îndemână decât, de pildă, să creezi situaţii comice dintr-un iaht pe o mare agitată şi cu un căpitan american beţiv şi cu idei de stânga, în timp ce persoanele de la bord, bogătani din diferite ţări, tocmai iau masa, iar în farfurii defilează mâncăruri rafinate, în special fructe de mare care dau stări de greaţă doar privindu-le. 

Iar Östlund împinge situaţiile până la paroxism, până la delir (vezi scena femeii pe jumătate goală şi acoperită de propriile orduri, izbită de toţi pereţii băii sale din cauza mişcărilor vasului de croazieră) sau până în pragul extincţiei, una care poate da naştere la o altă lume, utopică şi în care cărţile de joc al ordinii sociale se amestecă din nou (aşa cum sugerează partea a treia a filmului). 

Mai rafinat şi mai abil mi se pare Östlund în felul în care dinamitează, prin dialog şi ambiguitatea unor gesturi şi cuvinte, armonia aparentă a unui cuplu, aşa cum se întâmplă, mai ales în prima parte, cu fata şi băiatul din lumea modei (ea însăşi o ţintă tradiţională în cinematografia de satiră). 

Problema e însă că toate personajele (inclusiv săracii, reprezentaţi de servitorii şi muncitorii de pe navă) sunt caricaturi de la un cap la altul, simple simboluri şi victime sigure, fără drept de apel şi de apărare, ale dorinţei irepresibile a lui Östlund de a râde zgomotos de ceea ce el consideră a fi derivele şi excesele societăţii occidentale de astăzi.

Şi mi se pare că tonul ăsta sarcastic ţipător şi apăsat moralizator ascunde, sub strălucirea sa, reflexul unei autosuficienţe care face din “Triangle of Sadness” un film mai puţin incitant decât lasă să se înţeleagă succesul său. 

14
/06
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, se deschide vineri, 14 iunie, cu o Gală de Deschidere sold-out la care sunt așteptați peste 3.500 de spectatori.

07
/06
/24

Spectatorii celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca, vor avea ocazia să vadă în sala de cinema primele episoade sau sezoane complete ale unor seriale noi, prezentate în premieră națională, în secțiunea „Va Urma”.

04
/06
/24

După 15 ani, sute de filme, ateliere, programe și mii de spectatori, EducaTIFF, secțiunea specială a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie, Cluj-Napoca) dedicată educației cinematografice, devine MiniTIFF, un festival de film care va avea loc în octombrie la Cluj-Napoca.

22
/05
/24

Proiectul ‘Past Present’, realizat de platforma interdisciplinară de producție, cercetare și educație PETEC, a primit premiul pentru *Promovarea culturii române în lume* în cadrul Galei AFCN din seara de 20 mai 2024, în baza rețelei de parteneriate cu spațiul artistic Beaconsfield (Londra), Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Fundația Triade (Timișoara).

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.