A murit compozitorul Adrian Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-compozitorul-adrian-enescu/

Compozitorul Adrian Enescu a încetat din viaţă vineri, au confirmat reprezentanţi ai Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). La Gala Premiilor UNITER, eveniment care a avut loc anul acesta, la Teatrul “Regina Maria” din Oradea, Adrian Enescu a fost recompensat cu Premiul Special pentru Muzică de Teatru.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2016

„Arta compoziției este pentru mine o mare pasiune. Condiția de creator de muzică a fost cheia cu care am deschis multe uși și modul meu de supraviețuire. Pentru mine, muzica este cea mai frumoasă și complexă artă. Pot să ascult muzică la infinit. A fi compozitor înseamnă rezistență fizică și psihică. Să nu te doboare nici insuccesele, dar nici succesele. În artă nu există concluzii, există doar premise pe care trebuie să le spui corect şi pentru aceasta ai nevoie de un proiect foarte bine alcătuit.

Până la sfârșit, rezistă numai cine iubește cu adevărat arta. Muzica nu-mi oferă toate răspunsurile căutate, dar mă ajută să formulez mai limpede anumite întrebări. Prin muzică, mă familiarizez cu propriile mele confuzii. După ce termin de scris o muzică sunt mai liniştit, dar nu neapărat mai lămurit. Arta compoziției nu te vindecă și nu-ţi oferă semnul pe care îl cauți, dar te ajută să-ți contemplezi limitele și, mai ales, îți dă dreptul să treci la următoarea întrebare“, spunea compozitorul, într-un interviu pentru site-ul UNITER.

Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie, 1948 şi a fost un muzician şi un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele sau fiind asociat la aprox. 65 de titluri.

Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii ’70.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, la Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România, unde cei dornici pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.