A murit Omar Sharif, la 83 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-omar-sharif-la-83-de-ani/

Devenit celebru prin rolurile din filmele „Doctor Zhivago” şi „Lawrence al Arabiei”, actorul Omar Sharif a murit astăzi, într-un spital din Cairo. Avea 83 de ani.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2015

Portrivit agentului său, Steve Kenis (citat de ziarul The Guardian), Omar Sharif a suferit astăzi un atac de cord. Fiul său, Tarek Sharif, a declarat în luna mai că actorul suferea de boala Alzheimer.

Sharif este unul dintre puținii actori de origine arabă care a obținut succes la Hollywood. Artistul a copilărit în Cairo, unde mama sa socializa cu Regele Farouk. „Noaptea juca cărți, ziua mă bătea cu papucul”, declara actorul într-un interviu din 2012. „M-a lovit pe spate în fiecare zi, până la vârsta de 14 ani. Era o femeie extraordinară – a trăit până în 1998. Am fost foarte apropiat de ea, chiar dacă m-a bătut tot timpul!”

Sharif a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din „Lawrence al Arabiei”, de David Lean, și a primit un Glob de Aur pentru același rol (primul în limba engleză, după mai mult de 20 de roluri în filme egiptene).

În 2012, actorul declara pentru ziarul The Guardian: „Când am făcut filmul ăsta, m-am gândit: «E o nebunie. Nu tu fete, nu tu actori faimoși; doar bărbați și acțiune puțină; și bătăi puține.» A ieșit atât de bine pentru că regizorul a fost un tip sclipitor. Ăsta e adevărul. David Lean a fost un om extraordinar.”

omar sharifDupă aceast succes, Sharif a devenit unul dintre actorii importanți de la Hollywood. Au urmat roluri în „Behold a Pale Horse” (alături de Gregory Peck și Anthony Quinn) și „Genghis Khan” (unde a jucat personajul principal).

În 1965 s-a reîntâlnit cu regizorul David Lean, cu ocazia filmului „Doctor Zhivago” (pentru care a mai câștigat un Glob de Aur).

Sharif a mai jucat alături de Barbra Streisand în „Funny Girl” și „Funny Lady”. Nu a fost mândru de toate filmele în care a jucat. Declara că, din 1972 încoace, trei dintre ele au fost foarte proaste: „Să înveți un dialog prost e atât de dificil și atât de plictisitor. Iar să lucrezi cu un regizor tâmpit, care îți spune să faci lucrurile aiurea, e de nesuportat.”

Ultimul film al lui Sharif a apărut în 2013: drama „Rock the Casbah”. A mai jucat și într-un film care încă n-a apărut, „1001 invenții și lumea lui Ibn Al-Haytham”.

Și în afara ecranului, Sharif a avut o viață plină de evenimente. În 2003, a primit o lună de închisoare cu suspendare pentru agresarea unui polițist într-un cazinou parizian. În 2005, i s-a cerut să urmeze cursuri de management al furiei, după ce a atacat un valet, în Beverly Hills. În 2011, a fost filmat în timp ce a plesnit o jurnalistă care încerca să-i facă o fotografie, la Festivalul de Film de la Doha.

Sharif a fost un faimos jucător de bridge (recent, chiar a dezvoltat o aplicație pentru iPhone, destinată acestui joc de cărți). În noiembrie 2005, a primit de la UNESCO medalia Sergei Eisenstein, ca recunoaștere pentru contribuțiile sale în lumea filmului și a diversității culturale.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.

22
/01
/15

Lungmetrajul “AFERIM!” în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediție și care se va desfășura în perioada 5-15 februarie 2015.

21
/01
/15

Televiziunea HBO va putea fi urmărită gratuit de abonaţii operatorilor de cablu şi DTH din România, în weekendul 23-25 ianuarie. Timp de trei zile, HBO îi invită pe telespectatori să urmărească, fără abonament, filmele şi serialele difuzate de această televiziune.

20
/01
/15

Drama "Leviafan/ Leviathan" a regizorului rus Andrei Zvyagintsev, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, a stârnit o dezbatere aprinsă în Rusia, cineastul fiind acuzat de administraţia de la Kremlin că ponegreşte imaginea ţării.

20
/01
/15

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d'Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia.

20
/01
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Iulia Verdeş, 27 de ani, actriţă. E pe scenă de la cincisprezece ani. Profesionist, cu contract, cam de la majorat. A intrat la Teatru din a doua încercare, a fost în seriale la Pro TV, a jucat în scurtmetraje cu care a mers la festivaluri în toată lumea.

20
/01
/15

Regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Groşan, monteurul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici vor participa la secţiunea Berlinale Talents a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2015, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala germană.

16
/01
/15

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în selecția oficială a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5 – 15 februarie 2015), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din industria filmului.

15
/01
/15

Nominalizările la premiile Oscar 2015 au fost anunţate joi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Samuel Goldwyn Theatre din Beverly Hills, cinematograful administrat de Academia de film americană, instituţia care decernează prestigioasele statuete.

15
/01
/15

CRONICĂ DE FILM După siroposul „Babel” (2006) și după melodrama destul de ieftină intitulată „Biutiful” (2010), „Birdman” este o neașteptată schimbare de ton și de stil pentru Alejandro Gonzalez Inarritu.