Acasa la tata, de Andrei Cohn, în deschiderea Festivalului Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/acasa-la-tata-de-andrei-cohn-in-deschiderea-festivalului-filmului-european/

Filmul românesc „Acasă la tata”, de Andrei Cohn, va fi proiectat, în premieră, pe 7 mai, de la ora 19.30, la Cinema PRO din Bucureşti, în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE).

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2015

Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura în Bucureşti (7-14 mai) şi în patru oraşe din ţară – Craiova (15-17 mai), Iaşi şi Târgu-Mureş (22-24 mai), şi Hunedoara (29-31 mai) – oferindu-le cinefililor 56 de producţii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) provenind din 26 de ţări europene.

Oferim, şi în acest an, o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Mă bucur că prezenţa românească este una remarcabilă: debuturile în lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu şi Andrei Cohn, ziua filmului românesc, selecţia de scurtmetraje realizate de studenţii UNATC – Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.

În Bucureşti, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio şi Elvira Popescu.

Festivalul Filmului European prezintă publicului zece premiere europene în România, producţii realizate de regizori aflaţi pe val în care joacă actori de prim rang, precum Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrell, un film care a primit anul acesta premiul Oscar, o retrospectivă dedicată regizorului Tudor Giurgiu, prilejuind, totodată, întâlnirea cu numeroase personalităţi implicate în realizarea producţiilor cinematografice europene.

„Acasă la tata”, debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn, remarcat anul trecut pentru scurtmetrajul „Maica domnului de la parter”, bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat.

Din distribuţie fac parte, printre alţii, Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprişor şi Andi Vasluianu.

„Autoportretul unei fete cuminţi”, filmul cu care tânăra regizoare Ana Lungu a debutat în acest an, este o dramă despre maturizare, în care o femeie de „familie bună”, doctorand în inginerie seismică, care are o relaţie cu un bărbat căsătorit, vrea să evadeze şi să se bucure de o libertate pe care învaţă să o folosească.

De asemenea, „Aferim!” (2015), de Radu Jude, care a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin, va fi proiectat în cadrul Festivalului Filmului European.

În programul festivalului vor fi proiectate şi

„Ida”, filmul regizorului polonez Pawel Pawlikowski premiat cu Oscar, despre secretul pe care îl descoperă o tânără de 18 ani în timp ce se pregăteşte să devină călugăriţă, şi

„Calvarul” (Irlanda, 2014), în regia lui John Michael McDonagh, o poveste a unui cântăreţ care ajunge într-un sat irlandez uitat de lume, unde hangiul văduv care îl găzduieşte crede că are de a face cu încarnarea fostei sale soţii şi reuşeşte să-i convingă pe săteni că femeia s-a întors printre ei în persoana unui bărbat.

„The Cut”, cel mai recent film al regizorului turc stabilit în Germania, Fatih Akin, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneţia

„Pasolini”, coproducţie Franţa/Belgia/ Italia, regizată de Abel Ferrara, un film despre ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini,

„Acasă la Bergman”, un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman, dar şi multe alte pelicule premiate la festivaluri importante.

Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul FFE, calendarul proiecţiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, participarea la votul pentru acordarea premiului publicului şi alte informaţii se găsesc aici.www.facebook.com/ffeRomania.

Foto: Acasa la tata – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.