Actorii Teatrului Mic le vor citi liceenilor texte din programa şcolară
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-teatrului-mic-le-vor-citi-liceenilor-texte-din-programa-scolara/

Actori ai Teatrului Mic – Mihaela Rădescu, Andreea Grămoşteanu, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Marian Olteanu, Gabi Costin – vor susţine spectacole-lectură în licee bucureştene, în cadrul proiectului „Teatrul din Manual”, primul fiind programat luni, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, un text după piesa lui Caragiale „O scrisoare pierdută”.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2017

Actori ai Teatrului Mic – Mihaela Rădescu, Andreea Grămoşteanu, Virgil Aioanei, Viorel Cojanu, Marian Olteanu, Gabi Costin – vor susţine spectacole-lectură în licee bucureştene, în cadrul proiectului „Teatrul din Manual”, primul fiind programat luni, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, un text după piesa lui Caragiale „O scrisoare pierdută”.

Teatrul din Manual – lecturi performative în liceele bucureştene este un proiect de intervenţie culturală conceput de Teatrul Mic în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Centrul de Teatru Educaţional Replika, care îşi propune familiarizarea liceenilor cu conţinutul textelor care alcătuiesc programa de Bacalaureat la disciplina Limba şi Literatura Română.

Dezinteresul tinerilor pentru lectură, pentru studiul literaturii române, dar şi capacitatea redusă de a analiza şi interpreta un text reprezintă unele dintre motivele pentru care promovabilitatea Examenului de Bacalaureat este, de la an la an, din ce în ce mai scăzută, astfel că artişti profesionişti ai Teatrului Mic şi ai Centrului de Teatru Educaţional Replika se pun în slujba procesului de educare şi formare a liceenilor şi, pe durata unui an de zile, realizează o serie de patru spectacole-lectură (trei în stagiunea 2017-2018 şi al patrulea în decembrie 2018).

La baza tuturor spectacolelor-lectură stau texte alese din programa şcolară, astfel că pentru stagiunea 2017-2018 au fost alese: „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, şi „Moromeţii”, de Marin Preda.

Metodologia lecturilor performative, a spectacolelor-lectură, poate reprezenta o modalitate atractivă şi profesionistă de a facilita accesul liceenilor la informaţie, de a le stârni curiozitatea şi capacitatea de a analiza şi interpreta un text, de a descoperi valorile, înţelesurile, sensurile conţinute într-un text scris, care va fi reprezent scenic ca lectură performativă.

Teatrul din Manual debutează luni, de la ora 15.30, la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, cu „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, urmând ca pe 6 decembrie, ora 10.30, o altă serie de elevi ai aceluiaşi liceu să participe la lectura performativă.

Pe 13 decembrie, de la ora 12.00, „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale va fi prezentat elevilor Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu”.

Spectacolul-lectură „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, este regizat de Radu Apostol, iar coordonarea sesiunii de Q&A va fi făcută de Mihaela Michailov şi Radu Apostol.

Echipa: Zoe – Mihaela Rădescu/ Andreea Grămoşteanu, Tipătescu – Virgil Aioanei, Caţavencu – Viorel Cojanu, Ghiţă Pristanda – Marian Olteanu, Dandanache – Gabi Costin.

Fiecare spectacol-lectură va fi urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, inspirate preponderent de subiectele din ultimii ani de la proba scrisă şi proba orală a examenului de Limbă şi Literatură Română de la Bacalaureat.

Accesul la spectacolele-lectură va fi gratuit şi se va desfăşura în conformitate cu programul şcolar al liceelor participante.

 

Foto: Actorii Teatrului Mic – facebook

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.