Lansare de carte, la Cărturești Verona: „Valentina” de Angela Martin
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-la-carturesti-verona-demisol-valentina-de-angela-martin/

Miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Cărtureşti Verona demisol (Str. Pictor Arhur Verona nr.13-15), va avea loc lansarea romanului „Valentina” de Angela Martin, apărut de curând la Editura Polirom.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2023

Vor prezenta cartea, alături de autoare, Bedros Horasangian și Răzvan Voncu. Va modera Ioan Cristescu.

„O voce spune povestea unei familii din Arad, o face să curgă lent, ca un fluviu bine aşezat în matcă. Captivanta, sinuoasa istorie a familiei Otescu atrage în albia sa alte zeci şi zeci de mici istorii. Se decupează astfel o Europă Centrală mai puţin cunoscută, de neuitat, prin acurateţea fiecărui detaliu. Dar şi prin forţa de a o proiecta pe fundalul marii istorii. O istorie rea. O recompune cu un amestec de scepticism şi melancolie vocea care povesteşte: Valentina. Valentina.” (Adriana Babeţi)

Valentina este marca unei familii româneşti care trăieşte în timp de-a lungul a trei generaţii, iar în spaţiu între Arad cu împrejurimile lui, loc matricial complex, şi Viena, oraş în care s-a forjat vocaţia europeană a vestului bănăţean al ţării. Valentina evoluează subtil, mai întâi ca personaj feminin juvenil, enigmatic prin condiţia de vârstă şi gen, apoi ca personaj matur, coagulant, dând sens credibil şi fascinant unei spiţe de neam românesc.” (Rodica Zane)

„Forţă epică, intrigă bine construită, personaje memorabile, de o mare diversitate umană, socială şi etnică, o scriitură suplă, în care regionalismele – bine dozate – contribuie la configurarea universului ficţional şi la individualizarea protagoniştilor, romanul Angelei Martin are toate ingredientele necesare unei cărţi mari. Valentina este fresca unei lumi multietnice, surprinse de-a lungul mai multor ani, în care nu doar oamenii au poveştile lor, ci şi cuvintele, obiectele şi numele proprii. Un roman de citit şi de ţinut minte, original şi puternic, o veritabilă anatomie a supravieţuirii în timpuri potrivnice.” (Carmen Muşat)

Angela MARTIN (n. 1948), eseistă, traducătoare. A fost redactor de limbă spaniolă la Radiodifuziunea Română, corector și redactor la Cartea Românească, director al Direcției Generale de Dialog Cultural Internațional din Ministerul Culturii, vicepreședintă a Fundației Culturale Române și a Institutului Cultural Român, redactor-șef al revistei Cultura. Este membră a Academiei Latinității. A publicat articole de presă, volume de convorbiri și eseuri (Kjell Espmark. Confidențe. 42 de convorbiri cu Angela Martin, Curtea Veche, 2011; Între cuvânt și tăcere, Eikon, 2014; Ascensiuni interioare, Şcoala Ardeleană, 2016; Conștiință și cuvânt. Eseuri despre romanele lui Augustin Buzura, Școala Ardeleană, 2019; Lăuntrul ca scenă. Dialoguri cu Fernando Pessoa, Tracus Arte, 2020; Jean Starobinski, plenitudinea posibilă, Şcoala Ardeleană, 2022), precum și un volum de poeme (Dragă Fernando Pessoa, Vremea, 2021); la editura Cordel d’Prata din Lisabona urmează să apară volumul de eseuri O Âmago como palco. Diálogos com Fernando Pessoa. A îngrijit ediții definitive (Ernesto Sábato, Despre eroi și morminte, prima ediție românească la Univers, 1997, ed. a II-a la Humanitas, 2003; Augustin Buzura, Opere complete, RAO, 2013-2016), a inițiat și a coordonat antologii (Între două lumi. Augustin Buzura, romancier și gazetar, Tracus Arte, 2017; Întâlniri cu Augustin Buzura – antume și postume, ICR, 2017; Antologiile revistei Cultura, 3 vol.: Actorii principali, Dosare tematice, Criticii literari, MLR, 2018-2019). A tradus proză și critică literară din spaniolă și franceză (Manuel Scorza, Amado Alonso, Juan Valera, Eduardo Mendoza, Kjell Espmark, Georges Poulet, Jean Starobinski, Jean Rousset, Denis de Rougemont, Jaap Lintvelt).

I s-au acordat ordine naționale și distincții de către președinții României, Braziliei și Italiei pentru activitatea culturală. A primit Premiul de Excelență în Cultură al revistei Contemporanul (2013), Premiul pentru eseu al Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, Cluj (2014), Premiul Perpessicius – ediții critice al Muzeului Național al Literaturii Române (2017), Premiul pentru Eseu/Publicistică al revistei Observator cultural (2021), Premiul „Mihai Eminescu” din partea Primăriei Dumbrăveni, Suceava (2023).



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.