Actorii TNB fac fapte bune prin intermediul unei expoziții de fotografie
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-tnb-fac-fapte-bune-prin-intermediul-unei-expozitii-de-fotografie/

Joi seara, la Teatrul Naţional din Bucureşti a fost vernisată expoziţia de fotografie „WaterLear”, semnată Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2019

Au fost prezentate publicului 20 de portrete spectaculoase ale actorilor care joacă în „Regele Lear”, regizat de David Doiashvili. Expoziția cu vânzare are și un scop caritabil, sumele strânse fiind folosite pentru a construi un leagăn special pentru persoanele cu dizabilități.

La eveniment au participat numeroși spectatori (care au vizionat ulterior remarcabila creație shakespeariană care îl are ca protagonist pe Mihai Constantin), actori, muzicieni și oameni de cultură, iar amfitrionul acestui vernisaj a fost Ion Caramitru, managerul Teatrului Național din București.

„Avem în această seară o expoziție de fotografie artistică în care veți putea vedea personajele acestui spectacol, realizate în timpul repetițiilor de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Național. El nu este la prima „abatere”, ca să spunem așa, a mai făcut asemenea expoziții, este un om obsedat de teatru și noi astfel de oameni căutăm”, a declarat cu prilejul vernisajului directorul TNB, Ion Caramitru.

La rândul său, regizorul georgian David Doiashvili, care se află într-o dublă colaborare cu TNB, după „Regele Lear” și „Livada de vișini”, a precizat: „Un fotograf bun este acel fotograf care nu ne amintește ce a fost și cum a fost, ci cu adevărat bun este acel fotograf care surprinde cu exactitate clipa. Și eu cred că așa este prietenul nostru Florin Ghioca, îl felicit pentru această expoziție și trebuie să-i mulțumesc și că ne aduce aminte de ce a fost și pentru că a surprins clipa cu exactitate”, a declarat regizorul David Doiashvili.

Primele portrete s-au vândut chiar în cadrul vernisajului, iar fotograful Florin Ghioca a ținut să le mulțumească celor care au făcut posibilă expoziția, începând cu actorii și regizorul spectacolului „Regele Lear”: „Imaginile acestea incredibile surprind actori foarte expresivi, alături de care a fost o adevărată plăcere să lucrez. Cred că spectacolul realizat remarcabil de David Doiashvili este unul dintre cele mai bune din ultimii ani din teatrul românesc și cu siguranță unul dintre cele mai spectaculoase din punct de vedere vizual. Mi-aș dori ca într-o zi să existe și un album dedicat acestui spectacol, nu numai o serie de expoziții”, a precizat fotograful TNB, Florin Ghioca.

Acesta a mai declarat că următorul său proiect fotografic îi este dedicat marelui actor Victor Rebengiuc, căruia intenționează să îi ofere o expoziție drept cadou simbolic la aniversarea din februarie 2020, vernisată de asemenea la Teatrul Național din București.

Până atunci însă, publicul care va veni la Sala Mare a TNB în perioada următoare, va avea posibilitatea de a achiziționa fotografiile expuse în foaier, care sunt de altfel semnate de actorii protagoniști în spectacolul „Regele Lear”. Sumele strânse în urma vânzării imaginilor vor fi folosite în scop caritabil, pentru a construi primul leagăn mobil dedicat persoanelor cu dizabilități!

„Am aflat că nu există așa ceva în România și văzând bucuria copiilor care s-au dat într-un asemenea leagăn în alte țări am decis să construim și noi un prim leagăn de acest fel, în care persoanele cu dizabilități să se poată sui în voie. Sperăm ca pe viitor să existe asemenea leagăne în toate orașele țării”, a mai precizat fotograful și jurnalistul Florin Ghioca.

Printre actorii care au „intrat la apă” în expoziția „WaterLear” se numără Marius Manole, Mihai Constantin, Crina Semciuc, Monica Davidescu, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Ioan Andrei Ionescu, Alexandra Sălceanu și Tudor Istodor. Fotografiile au fost realizate cu prilejul unei filmări pe care actorii au făcut-o într-un bazin cu apă, pentru spectacol.

De numele lui Florin Ghioca se leagă și alte expoziții importante de fotografie de teatru, printre care „L’Om DaDa – making of”, vernisată la celebrul centru al dansului Sadler’s Wells din Londra, „Teatru pe-un butoi cu pulbere”, prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru NETA, sau „Act Angry”, care a avut două vernisaje, unul în cadrul „Winter Festival” de la Sarajevo, celălalt la Festivalul Internațional de Arte Vizuale VSLO.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

Joi, 15 ianuarie 2015, de la ora 19.00, pe scena Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc o reprezentație cu piesa Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ștefănescu, în regia lui Alexandru Dabija, cu actorii Marcel Iureș și George Mihăiță. Produs de Teatrul ACT, spectacolul este o adaptare după romanul Moromeții de Marin Preda.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

09
/01
/15

În luna ianuarie, publicul de toate vârstele are ocazia de a viziona unul dintre cele mai îndrăgite și longevive spectacole din repertoriul Operei Comice pentru Copii, “O noapte furtunoasă”. În regia lui Mircea Diaconu, celebra piesă scrisă de I.L. Caragiale este adaptată publicului tânăr, rămânând an de an în actualitate.

09
/01
/15

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va oferi publicului în 2015 - pe lângă cele 35 de spectacole din repertoriul current – piese de actualitate și povești nemuritoare citite în cheie contemporană, întâlniri cu marea dramaturgie în viziuni de referință, cu piesa românească și cu spectacolul de autor.

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic îi invită pe tinerii muzicieni născuţi între 1 ianuarie 1990, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2000 să se înscrie la cea de-a VI a ediţie a Concursului “Drumul spre celebritate”, singura competiţie muzicală din România în care rolul tinerilor spectatori – juraţi este determinant.