Houellebecq renunţă la promovarea ultimului său roman, după atentatul de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/houellebecq-renunta-la-promovarea-ultimului-sau-roman-dupa-atentatul-de-la-paris/

Scriitorul francez Michel Houellebecq a anunţat, joi, că a suspendat turneul de promovare a celui mai recent roman al lui, “Soumission”, acuzat în anumite cercuri că ar sprijini islamofobia, după moartea unuia dintre prietenii săi în atentatul comis asupra publicaţiei Charlie Hebdo.

Un articol de Petre Ivan|9 Ianuarie 2015

“A fost profund afectat de moartea bunului său prieten Bernard Maris”, economist de stânga şi acţionar al săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, a declarat François Samuelson, agentul renumitului scriitor francez, Michel Houellebecq.

“Scriitorul a părăsit Parisul şi a mers într-o zonă rurală cu multă zăpadă”, a adăugat la rândul ei editura Flammarion. Bernard Marais avea o admiraţie profundă pentru Michel Houellebecq, în care vedea un analist lucid al liberalismului, dedicându-i chiar şi o carte, “Houellebecq économiste”, apărută în 2014, notează Mediafax.

Prima pagină a publicaţiei Charlie Hebdo prezenta în ziua atentatului o caricatură a lui Michel Houellebecq, iar mai multe pagini din interior erau consacrate celui mai recent roman al acestuia, “Soumission”, în care apreciatul scriitor francez îşi imaginează o Franţă guvernată de un partid musulman în anul 2022.

Catalogat, pe rând, ca “sublim” şi “iresponsabil”, acest roman de 300 de pagini a generat o avalanşă de comentarii, cele mai critice dintre ele acuzându-l pe Houellebecq că alimentează islamofobia şi că participă la promovarea partidului de extremă dreaptă Frontul Naţional din Franţa.

Scriitorul francez, obişnuit cu polemicile care au însoţit lansările fiecăruia dintre romanele sale, era omniprezent în presa naţională din această săptămână, pentru a-şi promova această carte.

12 persoane (11 bărbaţi şi o femeie) au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo.Houellebecq

Printre decedaţi se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii săi au urmat, se pare, ordine ale organizaţiei extremiste Stat Islamic, împotriva căreia Franţa este angajată militar în Irak.

Pe de altă parte, martorii citaţi de presa franceză au declarat că redacţia publicaţiei Charlie Hebdo a fost atacată de simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaida.

Michel Houellebecq s-a stabilit în Irlanda unde a trăit mai mulţi ani, după succesul romanului său “Particulele elementare” (“Les Particules élémentaires”) din 1998, dar a revenit în Franţa şi s-a mutat la Paris.

Potrivit agentului său, scriitorul nu beneficiază în prezent de protecţie din partea Poliţiei franceze.

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori francezi, a primit, în 2010, prestigiosul premiu Goncourt, pentru romanul “Harta şi teritoriul”.

Supranumit “copilul teribil al literaturii franceze”, romancierul a mai fost nominalizat de două ori la premiul Goncourt, în 1998, cu “Particulele elementare”, şi şapte ani mai târziu, cu “Posibilitatea unei insule”.

Foto: Michel Houellebecq, Charlie Hebdo, Soumission – wikipedia, facebook

10
/11
/19

Scriitoarea Care Santos va participa marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la o întâlnire cu publicul, ce va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul e prilejuit de lansarea romanului „Tot binele și tot răul”, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonadtă de Denisa Comănescu, la Editura Humanitas Fiction.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

24
/10
/19

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA este dialogul. Pe parcursul a patru luni vor fi organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalităţi ale secolului XX, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esenţială a avangardei europene, romanul poliţist - gen literar şi metamorfozele acestuia, poezia română contemporană şi paradoxurile lumii de astăzi.

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

14
/10
/19

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă luni, 28 octombrie, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I“ (str. Boteanu nr.1), la conferinţa „Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu“. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

Page 1 of 9712345...102030...Last »