Houellebecq renunţă la promovarea ultimului său roman, după atentatul de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/houellebecq-renunta-la-promovarea-ultimului-sau-roman-dupa-atentatul-de-la-paris/

Scriitorul francez Michel Houellebecq a anunţat, joi, că a suspendat turneul de promovare a celui mai recent roman al lui, “Soumission”, acuzat în anumite cercuri că ar sprijini islamofobia, după moartea unuia dintre prietenii săi în atentatul comis asupra publicaţiei Charlie Hebdo.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2015

“A fost profund afectat de moartea bunului său prieten Bernard Maris”, economist de stânga şi acţionar al săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, a declarat François Samuelson, agentul renumitului scriitor francez, Michel Houellebecq.

“Scriitorul a părăsit Parisul şi a mers într-o zonă rurală cu multă zăpadă”, a adăugat la rândul ei editura Flammarion. Bernard Marais avea o admiraţie profundă pentru Michel Houellebecq, în care vedea un analist lucid al liberalismului, dedicându-i chiar şi o carte, “Houellebecq économiste”, apărută în 2014, notează Mediafax.

Prima pagină a publicaţiei Charlie Hebdo prezenta în ziua atentatului o caricatură a lui Michel Houellebecq, iar mai multe pagini din interior erau consacrate celui mai recent roman al acestuia, “Soumission”, în care apreciatul scriitor francez îşi imaginează o Franţă guvernată de un partid musulman în anul 2022.

Catalogat, pe rând, ca “sublim” şi “iresponsabil”, acest roman de 300 de pagini a generat o avalanşă de comentarii, cele mai critice dintre ele acuzându-l pe Houellebecq că alimentează islamofobia şi că participă la promovarea partidului de extremă dreaptă Frontul Naţional din Franţa.

Scriitorul francez, obişnuit cu polemicile care au însoţit lansările fiecăruia dintre romanele sale, era omniprezent în presa naţională din această săptămână, pentru a-şi promova această carte.

12 persoane (11 bărbaţi şi o femeie) au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo.Houellebecq

Printre decedaţi se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii săi au urmat, se pare, ordine ale organizaţiei extremiste Stat Islamic, împotriva căreia Franţa este angajată militar în Irak.

Pe de altă parte, martorii citaţi de presa franceză au declarat că redacţia publicaţiei Charlie Hebdo a fost atacată de simpatizanţi ai reţelei teroriste Al-Qaida.

Michel Houellebecq s-a stabilit în Irlanda unde a trăit mai mulţi ani, după succesul romanului său “Particulele elementare” (“Les Particules élémentaires”) din 1998, dar a revenit în Franţa şi s-a mutat la Paris.

Potrivit agentului său, scriitorul nu beneficiază în prezent de protecţie din partea Poliţiei franceze.

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori francezi, a primit, în 2010, prestigiosul premiu Goncourt, pentru romanul “Harta şi teritoriul”.

Supranumit “copilul teribil al literaturii franceze”, romancierul a mai fost nominalizat de două ori la premiul Goncourt, în 1998, cu “Particulele elementare”, şi şapte ani mai târziu, cu “Posibilitatea unei insule”.

Foto: Michel Houellebecq, Charlie Hebdo, Soumission – wikipedia, facebook

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).