Actorul american James Gandolfini a murit la vârsta de 51 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-american-james-gandolfini-a-murit-la-varsta-de-51-de-ani/

Actorul american James Gandolfini, celebru pentru rolul Tony Soprano din serialul HBO „Clanul Soprano“, a decedat la vârsta de 51 de ani, în Italia, a anunţat miercuri presa americană. Actorul a murit în urma unei crize cardiace.

Un articol de Corina Vladov|20 iunie 2013

Actorul american James Gandolfini, celebru pentru rolul Tony Soprano din serialul HBO „Clanul Soprano“, a decedat la vârsta de 51 de ani, în Italia, a anunţat miercuri presa americană. Actorul a murit în urma unei crize cardiace.

Potrivit bbc.co.uk, citat de Mediafax, Gandolfini se afla în Italia pentru a participa la un festival de film organizat în Sicilia.

James Gandolfini a devenit celebru cu rolul „naşului“ din „Clanul Soprano“, care a rulat pe micile ecrane timp de opt ani, iar ultimul episod al acestei saga a unei familii de mafioţi din New Jersey, difuzat în Statele Unite pe 11 iunie 2007, a fost urmărit de mai multe milioane de spectatori. Pentru că ultimul episod al serialului nu a dat lămuriri exacte despre destinul „naşului“, mulţi au speculat că va urma un lungmetraj, însă producătorii au negat acest lucru.

Calificat de New York Times ca, „poate, cea mai mare operă a culturii americane din ultimii 25 de ani“, serialul „Clanul Soprano“ a obţinut, de la crearea sa în 1999, cu 126 nominalizări şi 21 premii Emmy, dar şi cinci Globuri de Aur. Gandolfini a câştigat pentru rolul lui Tony Soprano 3 premii Emmy şi un Glob de Aur.

La începutul lunii iunie, „Clanul Soprano“ a fost desemnat serialul cu cel mai bun scenariu din istoria televiziunii americane, într-un top alcătuit de Sindicatul scenariştilor americani (Writers Guild of America).

După serialul „Clanul Soprano“, James Gandolfini a jucat pe Broadway, în piesa „God of Carnage“, fiind elogiat de critica de specialitate. El a mai jucat pe Broadway în 1995, în piesa „On The Waterfront“.

James Gandolfini a mai jucat în filme precum „Iubire adevărată/ True Romance“ (1993), „Familie în stil italian/ Italian Movie“ (1993), „Un mafiot la Hollywood/ Get Shorty“ (1995), „12 oameni furioşi/ 12 angry men“ (1997), „Mexicanul/ The Mexican“ (2001), „Toţi oamenii regelui/ All the king’s men“ (2006), „Ucide-i cu tandreţe/ Killing them softly“ (2012). Gandolfini a produs, în 2007, documentarul „Alive Day Memories: Home from Iraq“, în care a intervievat 10 veterani ai războiului din Irak.

Al doilea său documentar a fost lansat în 2010 – „Wartorn: 1861-2010“ analizează impactul stresului posttraumatic asupra soldaţilor care au participat la diferite războaie din istoria Americii şi asupra familiilor acestora.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.