Actorul Ilie Gheorghe a murit la vârsta de 77 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-ilie-gheorghe-a-murit-la-varsta-de-77-de-ani/

Ilie Gheorghe, actor fetiş al regizorului Silviu Purcărete, memorabil în rolul „Faust”, a murit la vârsta de 77 de ani. Marin Sorescu îl considera pe Ilie Gheorghe cel mai bun actor care l-a interpretat pe Iona, iar American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996.

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2018

Ilie Gheorghe s-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, în 1967.

La Teatrul Naţional din Craiova a jucat Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău.

A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României.

În 2005 a fost recompensat de Uniter cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 – cu Premiul pentru întreaga activitate.

„După spectacolul „Iona”, pe care l-am regizat la Craiova, am înţeles că drumul spre lumină, spre Dumnezeu, poate fi sfâşietor.  Faust se îndoieşte, dar la sfârşitul spectacolului se răzbună pe diavol, îşi dă seama că fără Dumnezeu nu poate face nimic. El revine la credinţă, îşi dă seama că greşeşte. „Meschin ce eşti, tu monstru fără margini”, aşa îi spune diavolulu. Îmi vine în minte o mărturisire a lordului primar de la Edinburgh, la recepţia de după spectacol, acest lord – care era şi preot  – ne-a zis: „După ce am văzut pe Faust, nu mă mai tem de moarte”. Aşa spun şi eu: după ce l-am jucat pe Faust timp de zece ani, nu mă mai tem de moarte”. – Ilie Gheorghe, într-un interviu pentru Adevărul.

În film, a jucat în „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Foto: Ilie Gheorghe şi Ofelia Popii în „Faust”, de Silviu Purcărete

24
/04
/14

Crâmpeie din istoria României desfășurate pe o bancă. Este un titlu plictisitor care are legătură doar cu una dintre temele comediei „În Parc“, spectacol care s-ar putea încadra ușor în programul Școala Altfel. E o lecție de istorie cuprinzătoare, la care sunt invitați elevi de toate vârstele.

24
/04
/14

Spectacolul Furtuna după William Shakespeare, o nouă premieră a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti se pregăteşte de prima întâlnire cu publicul, care va avea loc duminică, 27 aprilie 2014, de la ora 19.30, pe scena Sălii Studio.

24
/04
/14

Am fost la premiera spectacolului „Folia, Shakespeare & co.” al coregrafului, balerinului, profesorului Gigi Căciuleanu, mare maestru internațional, directorul artistic al Baletului Național din Chile, dar nu numai, om care se împarte, dacă nu se sfâșie, între munca sa din America Latină, Paris, București, Constanța și așa mai departe.

24
/04
/14

Coregraful Gigi Căciuleanu a declarat, după avanpremiera spectacolului "Folia, Shakespeare &Co" de la Teatrul Metropolis din Capitală, că a citit toată opera lui William Shakespeare, care i-a deschis tot felul de "ferestre", de unde a ales replici "care înseamnă ceva".

24
/04
/14

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

23
/04
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Vânătoarea de vulpi“ (1980), unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române.

23
/04
/14

Astăzi încep înscrierile pentru cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care se va desfășura între 18 și 26 august la Alexandria.

23
/04
/14

ARCUB prezintă publicului bucureştean o abordare inedită a piesei Richard III, în spectacolul montat de renumitul regizor Wang Xiaoying. În cadrul Festivalului Shakespeare, ediţia a IX-a, va putea fi văzut şi o adaptare a piesei Furtuna – un spectacol al Teatrului din Vilnius.