Acum ori niciodata: „n-ai vrea ca între noi totul să decurgă altfel?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/acum-ori-niciodata-n-ai-vrea-ca-intre-noi-totul-sa-decurga-altfel/

Iubitorii de teatru sunt invitaţi să sărbătorească începutul verii cu o comedie spumoasă a Asociaţiei Inspira, „Acum ori niciodată“, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Un articol de Georgiana Ene|28 mai 2014

Piesa cunoscutului dramaturg rus Valentin Krasnogorov, în regia lui Mihai Constantin şi scenografia talentatei Iza Tărţan, duce spectatorul într-un joc ilar şi inteligent.

„Acum ori niciodată“ este o investigaţie tragicomică excelentă a unei căsnicii moderne, construită foarte bine prin prestația de excepție a actorilor implicați, dar și prin replicile dulci – amărui ale acestora, de-a dreptul savuroase.

Publicul este martorul aniversării unui cuplu, o aniversare mai puțin obișnuită: în loc să fie purtat într-o poveste de iubire, acesta este implicat în povestea tristă, dar haioasă a acestuia. Personajele ne sunt prezentate pe rând: soțul și prietenul acestuia, apoi soția, și în cele din urmă, prietena soției.

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Gheorghe Ifrim și Șerban Pavlu, în spectacolul „Acum ori niciodată“

Spațiul de joc este generos. Scena este un apartament în secțiune: sufrageria, dormitorul și bucătăria, unde se vede ca în palmă tot ce se întâmplă.

Cunoscând bine tehnica dialogului subtil, regizorul manevrează personaje de o surprinzătoare autenticitate: soțul, Șerban Pavlu – frământat de gânduri, determinat, dar umil în prezența soției lui – este cel care are de luat o decizie grea tocmai în pragul aniversării.

Prietenul acestuia, Gheorghe Ifrim – calm, împăciuitor, este cel care reușește să dea un echilibru situației, dar spre final tocmai el pare a fi cel care se schimbă radical, soția, Mirela Oprișor – este cea aparent stăpână pe situație, și prietena soției, Nicoleta Lefter – este cea de care poate depinde rezolvarea întregii intrigi.

Cele patru personaje, normale la o primă vedere, interconectate în relații complicate de iubire, caută momentul potrivit – acum ori niciodată – moment în care să recunoască cine sunt cu adevărat și care e rolul lor în neobișnuita ecuație a acestui mariaj, ai căror martori suntem.

Astfel, povestea aniversării celor 13 ani de căsnicie – care mai degrabă se dorește destrămată decât aniversată – se construiește între două planuri: cel al iluziei şi cel al deznădejdii. Singurele momente de speranță pentru cei implicați în această poveste – de altfel una obișnuită în care spectatorul se regăsește cu ușurință – sunt cele în care se aude o suavă muzică rusească.

INFO

Acum ori niciodată – o producție Asociația Inspira și On Stage Theatre, după textul lui Valentin Krasnogorov

Regia: Mihai Constantin
Scenografia: Iza Tărţan
Distribuție:
Șerban Pavlu – soțul
Gheorghe Ifrim – prietenul
Mirela Oprișor – soția
Nicoleta Lefter – prietena

Următoarea reprezentație: joi 29 mai, ora 20.00 – Sala Pictură TNB

Foto: Alexandra Pașca

 

04
/07
/15

La 78 de ani, Jack Nicholson este unul dintre cei mai cunoscuți actori contemporani și cel mai nominalizat din istoria Oscarurilor. În tinerețe, i se spunea „Sălbaticul”. „M-am culcat cu toate femeile, am încercat toate drogurile, am băut toate băuturile posibile”, declara într-un interviu.

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

02
/07
/15

TVR Iași, în colaborare cu Casa de producție TVR, difuzează, în reluare, cele mai recente premiere de teatru TV. Spectactorii ieșeni, și nu numai, vor avea astfel ocazia să se reîntâlnească cu spectacole înregistrate în ultimii doi ani, fie producții proprii – montări în platourile TVR, precum „VINOVATUL”(premiul UNITER pentru TEATRU TV 2014) sau „UNCHIUL VANEA” (în regia lui Iuri Kordonsky) și preluări ale unor spectacole importante din repertoriul teatrelor din România, cum ar fi „CAFENEAUA”(pus în scenă de Horațiu Mălăele), sau „CEI CE NU UITĂ” (regia Gavriil Pinte).

02
/07
/15

Din 3 iulie până pe 30 august 2015, programul Vacanţa de Vară cu Excelsior, iniţiat de Teatrul Excelsior, se va desfăşura în Parcul Carol, pe Aleea Principală. Copiii, părinţii şi bunicii sunt aşteptaţi în fiecare weekend, între orele 18.00 – 22.30, la spectacole de teatru, momente de dans, jonglerii, cântece, filme şi alte surprize.

02
/07
/15

Universitatea Națională de Arte București și Metropolis Center organizează luni 6 iulie 2015, la ora 18:30, vernisajul expoziţei de artă vizuală „Contraste”, la sediul Metropolis Center din str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – octombrie 2015, între orele 10:00 - 18:00.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.