Adriana Ferfecka – câştigătoarea Concursului  „Le Grand Prix de l’Opéra”
https://www.ziarulmetropolis.ro/adriana-ferfecka-castigatoarea-concursului-le-grand-prix-de-lopera/

Opera Naţională Bucureşti a organizat cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2014

Duminică, 29 iunie, la Sala Radio, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și Gala laureaților, cu participarea orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de maestrul italian David Crescenzi, eveniment ce a încununat şi închis stagiunea teatrului liric bucureştean.  Marea câştigătoare a concursului a fost soprana Adriana Ferfecka.

Adriana Ferfecka (din Polonia), de doar 22 ani, este studentă a Universității de Muzică “Fryderyk Chopin” din Varșovia, clasa prof. Jolanta Janucik. A participat cu succes la concursuri naționale (Crakovia, Rzeszow, Varșovia, Wroclaw, Bydgoszcz, Gliwice, Katowice) și internaționale (Concursul “G. Perotti” – Germania, “Jakub Pustina” – Cehia și “Ferrucio Tagliavini” International Competition în Austria).

,,Sunt copleşită de emoţii! Este extraordinar ce mi s-a întamplat. Concursul de canto de la Opera Naţională Bucureşti a fost o experienţă minunată pentru mine, nu doar o competiţie, dar şi o aventură. Am cunoscut oameni de valoare, atât din juriu, cât şi cântăreţi. Mi-au plăcut, de asemenea, orchestra teatrului şi publicul din România.”  (Adriana Ferfecka)

Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională, a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul I, în valoare de 6000 Euro: ADRIANA FERFECKA (soprană, 22 de ani, Polonia)

Premiul al II-lea, în valoare de 3000 Euro: SVETLANA MOSKALENKO (soprană, 28 de ani, Rusia)

Premiul al III-lea, în valoare de 1500 Euro: JISANG RYU (bas, 32 de ani, Coreea de Sud)

Premiul „Italia” (Premiul Special pentru interpretarea unei arii de un compozitor italian): IRINA IOANA BAIANȚ (soprană, 24 de ani, România)

Premiul „Rusia” : LEE KYUBONG (bariton, 31 ani, Coreea de Sud)

Premiul special al juriului, în valoare de 500 de euro, pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de 24 de ani: ANASTASIA MICHAILIDI (soprană, 21 de ani, Rusia)

În plus, concursul a oferit participanților și posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, precum contracte cu teatre lirice din România, Rusia, Germania, o bursă pentru dezvoltarea carierei muzicale, o invitație de a participa la o înregistrare specială la Radio România Cultural.

Concursul a fost jurizat de personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Neil Shicoff (S.U.A.), tenor recunoscut pe plan internațional ca o figură de primă importanță a generației sale; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuți tineri dirijori ai momentului (Marea Britanie); Hein Mulders – director al Filarmonicii din Essen și al Aalto Theater; Olga Kapanina – Directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg (Rusia); Brenda Hurley – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich (Elveția); alături de reprezentanţi ai Operei Naţionale Bucureşti, Mihai Cosma – Managerul de proiect al competiției şi Consilier Artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă – Preşedintele Competiţiei și Director General al Operei Naţionale Bucureşti.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.