Aferim, promovat în Parlamentul European
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-promovat-in-parlamentul-european/

Lungmetrajul “Aferim” al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezenţa unui numeros public şi a mai multor oficialităţi.

Un articol de Petre Ivan|16 Aprilie 2015

Aferim, promovat în Parlamentul European / Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu și Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenția oficialilor europeni, dar și a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.

Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Vera Jourova, a evidențiat că evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Internaționale a romilor.

Trebuie să muncim din greu pentru a elimina discriminarea comunității rome. (…) Ei nu trebuie să fie descurajați. Acest film nu este doar despre problemele romilor din România, el vorbește despre problemele a milioane de romi din secolul XIX. (…) Comisia Europeană susține prin politici combaterea discriminării și a excluziunii sociale a romilor – Vera Jourova, comisar european.

Invitații la eveniment au vizionat apoi filmul istoric “Aferim”, considerat de critici ca fiind unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani.

Acțiunea are loc în Țara Românească, la începutul secolului al XIX-lea, fiind concentrată în jurul unui zapciu, însoțit de fiul său, care caută un rob fugar. Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu.

Foto: Aferim – cinemagia

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

Page 1 of 25012345...102030...Last »