Aferim, promovat în Parlamentul European
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-promovat-in-parlamentul-european/

Lungmetrajul “Aferim” al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezenţa unui numeros public şi a mai multor oficialităţi.

Un articol de Petre Ivan|16 aprilie 2015

Aferim, promovat în Parlamentul European / Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu și Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenția oficialilor europeni, dar și a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.

Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Vera Jourova, a evidențiat că evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Internaționale a romilor.

Trebuie să muncim din greu pentru a elimina discriminarea comunității rome. (…) Ei nu trebuie să fie descurajați. Acest film nu este doar despre problemele romilor din România, el vorbește despre problemele a milioane de romi din secolul XIX. (…) Comisia Europeană susține prin politici combaterea discriminării și a excluziunii sociale a romilor – Vera Jourova, comisar european.

Invitații la eveniment au vizionat apoi filmul istoric “Aferim”, considerat de critici ca fiind unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani.

Acțiunea are loc în Țara Românească, la începutul secolului al XIX-lea, fiind concentrată în jurul unui zapciu, însoțit de fiul său, care caută un rob fugar. Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu.

Foto: Aferim – cinemagia

02
/12
/20

O coincidență recentă înspăimântătoare m-a făcut să caut mai multe despre un actor uitat, Horia Căciulescu. Am descoperit un destin teribil în care succesul de pe scenă, de la televizor și de pe marele ecran a alternat cu tragismul din viață – trecerea pe la Canal și moartea în haosul de la Revoluție.

01
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Difuzat în premieră de PRO TV de 1 Decembrie și realizat la inițiativa și cu finanțarea unei bănci, documentarul „3 mm” (2020), despre Simona Halep, m-a interesat nu doar datorită numelui protagonistei, dar și din curiozitatea de a vedea ce iese dintr-o astfel de „comandă” atunci când regia aparține unui autor de cinema, în acest caz Radu Muntean.

01
/12
/20

Conrad Mericoffer, actorul român care interpretează personajul principal din filmul C MP DE MACI/POPPY FIELD (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat Premiul pentru cel mai bun actor în secțiunea oficială Retueyos la Festivalul Internațional de Film Gijón din Spania. De asemenea, și juriul Festivalului de Film de la Torino a decis să-l premieze pe Conrad Mericoffer cu Best Actor în cadrul ediției cu numărul 38 a evenimentului din Italia.

30
/11
/20

Insula 42 are plăcerea de a vă invita să participați astăzi, luni, 30 noiembrie, ora 16:00, live pe pagina oficială de Facebook, la un nou „Salon Insula 42”.

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

Pagina 1 din 27612345...102030...Ultima »