Aferim, promovat în Parlamentul European
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-promovat-in-parlamentul-european/

Lungmetrajul “Aferim” al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezenţa unui numeros public şi a mai multor oficialităţi.

Un articol de Petre Ivan|16 aprilie 2015

Aferim, promovat în Parlamentul European / Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu și Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenția oficialilor europeni, dar și a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.

Comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Vera Jourova, a evidențiat că evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Internaționale a romilor.

Trebuie să muncim din greu pentru a elimina discriminarea comunității rome. (…) Ei nu trebuie să fie descurajați. Acest film nu este doar despre problemele romilor din România, el vorbește despre problemele a milioane de romi din secolul XIX. (…) Comisia Europeană susține prin politici combaterea discriminării și a excluziunii sociale a romilor – Vera Jourova, comisar european.

Invitații la eveniment au vizionat apoi filmul istoric “Aferim”, considerat de critici ca fiind unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani.

Acțiunea are loc în Țara Românească, la începutul secolului al XIX-lea, fiind concentrată în jurul unui zapciu, însoțit de fiul său, care caută un rob fugar. Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu.

Foto: Aferim – cinemagia

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.