Aferim!, western-ul lui Radu Jude, printre cele mai aşteptate filme ale anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/aferim-western-ul-lui-radu-jude-printre-cele-mai-asteptate-filme-ale-anului/

„Aferim!”, regizat de Radu Jude, se numără printre cele mai aşteptate filme ale anului 2014, potrivit unui top prestigios realizat de site-ul ioncinema.com. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Italia, prin companiile Hi Film Productions, EZ Films şi MIR Cinematografica.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

Aferim!”, de Radu Jude, se numără printre cele mai aşteptate filme ale anului 2014, potrivit unui top prestigios realizat de site-ul ioncinema.com. Filmul este o coproducţie România/ Franţa/ Italia, prin companiile Hi Film Productions, EZ Films şi MIR Cinematografica.

După filmul său din 2012 „Toată lumea din familia noastră”, bine primit de critici şi de public, noul proiect al regizorului Radu Jude reprezintă un ambiţios lungmetraj de epocă, notează Mediafax, citând ioncinema.com.

După cum s-a anunţat la începutul anului 2013, filmul va avea o distribuţie amplă, iar Radu Jude va folosi atât actori profesionişti, cât şi amatori. Pelicula va semăna cu un western american şi va fi turnată în cea mai mare parte a ei în aer liber.

Potrivit aceluiaşi site, acţiunea lungmetrajului este plasată în secolul al XIX-lea, într-o perioadă în care ţiganii robi reprezentau ceva comun. Intriga filmului îl are în centrul ei pe un zapciu local, Constantin, care este angajat de un comerciant să îl găsească pe Carfin, un rob ţigan care a fugit de pe moşia clientului, după ce a avut o aventură cu nevasta acestuia.

Însoţit de fiul lui adolescent, Ghiţă, Constantin pleacă pe urmele fugarului, pornind astfel într-o călătorie plină de peripeţii.

Aferim

Gabriel Spahiu în Film pentru Prieteni, de Radu Jude

Filmul ar putea fi lansat în doua jumătate a acestui an, scrie ioncinema.com, care a plasat lungmetrajul lui Jude pe locul 97 în Topul 200 al celor mai aşteptate pelicule în 2014.

Proiectul lui Radu Jude „Aferim!” a obţinut un credit de 811.000 de lei, situându-se pe locul al treilea în topul finanţărilor acordate în urma concursului organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2013.

Radu Jude şi Florin Lăzărescu au scris scenariul filmului „Aferim!”

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii „Lampa cu căciulă”, „Alexandra” şi „O umbră de nor”. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, mai informează Mediafax.

„Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.

Topul 10 al celor mai aşteptate filme ale anului 2014 realizat de ioncinema.com:
„The Lobster”, regizat de Yorgos Lanthimos,
„Dark Matter”, de Andrzej Zulawski,
„Jane Got a Gun”, de Lynne Ramsay,
„Suspiria”, de David Gordon Green,
„The Duke of Burgundy”, de Peter Strickland,
„Untitled”, de Lisandro Alonso,
„Noah”, de Darren Aronofsky,
„Maps to the Stars”, de David Cronenberg,
„Phoenix”, de Christian Petzold şi
„The Cut”, de Fatih Akin.

Foto cu Radu Jude, Gabriel Spahiu şi Aferim – Cinemagia şi TVR

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.