„Afire”, câștigător al Ursului de Argint la Berlinale, din 7 iulie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/afire-castigator-al-ursului-de-argint-la-berlinale-din-7-iulie-in-cinema/

„În bătaia focului” („Afire”), titlul câştigător al trofeului Ursul de Argint la Berlinale 2023, al cineastului german Christian Petzold („Barbara”, „Transit”), ajunge în cinema din 7 iulie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 iulie 2023

O poveste de vară despre nesiguranță și promisiuni neîmplinite de iubire, aparențe și prejudecăți, pierdere și regăsire într-un grup de prieteni care-și petrec vacanța la malul Mării Baltice, în timp ce pădurea din jurul lor arde.

Leon (Thomas Schubert) şi Felix (Langston Uibel) plănuiesc să-și petreacă vara în casa de vacanță a familiei lui Felix, în pădurile de pe litoralul Mării Baltice. Cei doi prieteni vor să şi lucreze, unul la cel de-al doilea roman al său, celălalt la completarea portofoliului artistic. Însă, vacanța celor doi ia o întorsătură neașteptată: casa este deja ocupată de misterioasa Nadja (Paula Beer) și iubitul ei salvamar, Devid (Enno Trebs). Emoțiile celor patru se aprind la fel ca incendiile de vegetație din jurul lor. Fericire, poftă de viață și iubire, dar și gelozii, resentimente și tensiuni. Între timp pădurile ard. Și în scurt timp, flăcările sunt acolo.

„Puține lucruri sunt mai devastatoare pentru spiritul uman decât promisiunile neîmplinite de iubire. Cel mai recent film al lui Christian Petzold abordează subiectul cu o sensibilitate unică, tratând cu umor o poveste tragică despre întâlniri neașteptate și pericolul suprem de a fi în viață”, spune cronica filmului din Collider.

În primul lockdown al pandemiei, Christian Petzold era în convalescență după COVID, lucra la un noir adaptat după unul din volumele lui Georges Simenon și revedea filmografia lui Éric Rohmer: „În acel moment, mă uitam la filme de Éric Rohmer și mă gândeam: Germania are veri, dar nu avem filme de vară. Francezii au filme de vară. Au vacanțe de două luni și în acest timp primesc ceea ce se numește educație sentimentală. Sunt foarte enervat că noi, germanii, suntem regresivi în timpul verii, în timp ce ceilalți se cunosc și se rănesc. M-am gândit la asta și apoi am citit o povestire de Cehov, despre doi ratați care își petrec vara pe o moșie mare. La moșia de alături locuiesc două tinere care le sunt cu totul superioare. Abia după ce distrug totul, cei doi bărbați își dau seama că acelea au fost femeile vieții lor și că nu le vor mai vedea niciodată. Au stricat totul. Și toate acestea se întâmplă de-a lungul a 10 pagini, un raport despre ceea ce au pierdut”.

Despre În bătaia focului/ Afire publicația Indiewire scrie că „se află undeva între teritoriul regretatului Éric Rohmer și un Noah Baumbach vintage”, în timp ce ScreenAnarchy cataloghează filmul drept „o dramedie de vară ca nici o alta, care oferă diferite nuanțe de tragicomedie și o porție răcoritoare de atitudine post-pandemică: Nu vă luați atât de în serios! Chiar dacă lumea arde.”

Christian Petzold (62 de ani), regizorul și scenaristul filmului, reprezentant al mișcării intitulate Școala din Berlin, consacrată la începutul anilor ‘90, se află la cea de-a treia colaborare a sa cu actrița Paula Beer, cu care a mai lucrat anterior la Transit și Undine, aceasta din urmă fiind titlul care i-a adus premiul pentru cea mai bună actriță la Berlinale 2020.

În bătaia focului/ Afire are premiera în cinema pe 7 iulie, distribuit de Independența Film. Aici programul proiecțiilor.

Parteneri media: Magic FM, Cinemap, Zile și Nopți, Movienews, Ziarul Metropolis, Spotmedia, Films in Frame, Urban.ro, Munteanu Recomandă, Răsfoiala, AIVImedia.hub, Cinefan

Detalii pe: YouTube | Facebook | Instagram



09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.