Agenda culturală a lunii noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-culturala-a-lunii-noiembrie/

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar şi filme experimentale de top, noi expoziţii de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice şi un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracţiile culturale ale lunii noiembrie.

Un articol de Alina Vîlcan|30 octombrie 2019

Filmul lunii

Câștigătorul Palme d’Or la Cannes 2019, PARASITE / PARAZIT (foto sus), semnat de regizorul fenomen Bong Joon-Ho, intră în cinematografele din România pe 8 noiembrie, distribuit de Independența Film. Centrat pe lupta de clasă din Coreea de Sud, acest film extrem de reprezentativ pentru noul val al cinematografiei sud-coreene este o incursiune deopotrivă în lumea bogaților și a săracilor, prin intermediul a două familii aflate la poli diferiți ai societății – o familie de șomeri, pe de o parte, și o familie cât se poate de înstărită care devine victimă. Suntem într-o tragicomedie în care umorul, satira și suspansul se întâlnesc la tot pasul, la fel și întrebări precum: până unde ai merge pentru a-ți schimba condiția, ce este condamnabil într-o societate inechitabilă și ce nu sau câtă naivitate poate fi fatală?

Sub semnul artei

În ultima zi a lunii octombrie, Muzeul Național de Artă Contemporană găzduiește vernisajul noului sezon expozițional. Printre noile expoziții care ne atrag în Aripa E4 a Palatului Parlamentului din strada Izvor 2-4, regăsim la parter DONAȚIA MARGARETA STERIAN (1897-1992). OPERE TÂRZII, expoziție rezultată din donația pictorului Mircea Barzuca, ce rămâne deschisă până pe 12 ianuarie 2020, dar și PEISAJ INFINIT. IOAN SBÂRCIU, expoziție prezentată în Sala Marmură, pe care o putem vedea până spre finalul lunii martie din anul viitor. Expoziția VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007, cu care muzeul și-a obișnuit deja vizitatorii, rămâne deschisă la primul etaj, în timp ce METAMORFOZELE LUI JULIAN. O RETROSPECTIVĂ – LABORATOR IULIAN MEREUȚĂ va ocupa etajul trei. O noutate extrem de atrăgătoare o vom descoperi la etajul patru: o instalație multimedia a artistei cipriote, stabilite la Berlin – MARIANNA CHRISTOFIDES. DAYS IN BETWEEN. Mai multe noutăți, aici.

Credit imagine: Julian Mereuță, Tools [16], fotografie color, 2004 (© arhiva Julian Mereuță) / MNAC


Muzică pentru toamnă

Din 1 noiembrie, Festivalul SoNoRo își deschide cea de-a XIV-a ediție, la București, Sibiu și Cluj-Napoca. Intitulată DaDa, ediția de față aduce în fața publicului 30 de muzicieni pe val, din 25 de țări, incluzând nu mai puțin de 20 de concerte susținute de artiști apropiați ai festivalului, precum pianista britanică Diana Ketler (care este și directorul artistic al festivalului, pianistul canadian Louis Lortie, violoniștii ruși Alexander Sitkovetsky și Alina Pogostkina, chitaristul italian Alberto Mesirca sau bandoneonistul argentinian Marcelo Nisinman, dar și de muzicieni ce concertează pentru prima dată în cadrul SoNoRo, ca Enrico Pace (pian), Nicolas Dautricourt (vioară), Peter Langgartner și Yuval Gotlibovich (violă), Janne Thomsen (flaut), Torleif Thendéen (violoncel)… Până pe 17 noiembrie, așadar, cea mai bună muzică se aude în România!

Alberto Mesirca / SoNoRo

Timp pentru film experimental

Între 6 și 10 noiembrie, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF), ajuns la a IX-a ediție, ne aduce scurtmetraje provocatoare, axate pe teme de interes ca migrația, memoria sau reprezentarea. Printre titlurile care ne atrag atenția e și Mum, I’m Sorry, al aristei vizuale Martina Melilli, care spune povești despre oameni prin intermediul obiectelor care le-au aparținut. Mum, I’m Sorry este o mărturie tăcută a naufragiilor din Lampedusa, din 13 octombrie 2013 și 15 mai 2015, iar în prim-plan sunt chiar acele câteva obiecte cu care victimele au ales să traverseze marea. Parsi (regia: Eduardo Williams), prezentat în premieră la Berlinale Forum Expanded, este un alt film așteptat la BIEFF, ca și Câștigătorul din acest an al Ursului de aur pentru scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Umbra. Acestea și multe alte producții provocatoare ne așteaptă la BIEFF 2019, la Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Cervantes, Cinemateca Union, POINT și Cinema PRO!

Parsi (regia: Eduardo Williams)

O carte musai

Pentru serile lungi de toamnă, vă propunem un roman apărut recent în colecția musai a editurii Art: Noi contra voastră, semnat de suedezul Fredrik Backman, autorul bestsellerului Un bărbat pe nume Ove. Publicat în original în 2017, Noi contra voastră se deschide astfel: „Ați văzut vreodată un oraș decăzând? Noi da. O să spunem că violența a ajuns la Bjȍrnstad în vara aceea, dar e o minciună. Violența era deja acolo. Pentru că, uneori, e atât de simplu să-i faci pe oameni să se urască, încât e de neînțeles de ce nu facem asta tot timpul”. Pe fundalul unei lumi scandinave cu aer sumbru, populată de politicieni „cu viziune”, Backman spune o poveste despre acceptare și umanitate, într-un stil deja recognoscibil prin lirism și eleganță.

29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.