Ziua Culturii Maghiare la Teatrul Tamási Áron
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-maghiare-la-teatrul-tamasi-aron/

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul „Voiam să mă revolt cu voi”, o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeaşi zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2024

„Voiam să mă revolt cu voi” este un spectacol bazat pe romanul cu același titlu al lui Attila Bódi, adaptat de Olga Barabás și regizat de Aba Sebestyén. Povestea se desfășoară în ultimile săptămâni ale regimului Ceaușescu. Trei băieți din clasa a 12-a se revoltă împotriva sistemului opresiv. Rebelul Péter,  conformistul Zoli şi ranchiunosul Áron  sunt trei personalități total diferite, dar pe care îi leagă un scop comun. După treizeci de ani, la o reuniune de clasă, cei trei sunt nevoiți să-și înfrunte trecutul.

Floarea Soarelui / Napraforgó este o piesă de Andrea Pass,  în regia lui  Radu Afrim. Spectacolul este o tulburătoare poveste care ne cheamă pe urmele familiei din desenul unui copil, Janka. Un desen care vorbeşte despre toată lumea din familia noastră, o lume comică şi tristă, colorată de imaginaţia copiilor. Janka are 10 ani. E un copil fericit, plin de viață. Chiar dacă mama ei urlă uneori, iar alteori nu o bagă în seamă. Janka are prieteni. Și ei sunt copii fericiți, plini de viață. Chiar dacă părinții lor se ceartă sau divorțează sau nu există deloc.  Copiii cântă, dansează, iar Janka desenează lumea din jurul ei exact cum și-o imaginează: plină de oameni ciudaţi și întâmplări neprevăzute. Toți caută lumina soarelui. Dar ce se întâmplă cu omul, dacă soarele nu străluceste zile întregi?

Puțini sunt spectatorii de teatru şi film din Transilvania, dar şi din România, care să nu fi auzit de Levente Nemes – un artist despre a cărui activitate depun mărturie arhivele a două teatre : Teatrul Maghiar din Târgu Mureş, pe scena căruia a jucat timp de zece ani, şi Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, pe care îl slujeşte de  jumătate de veac. Treisprezece ani, între 1992-2005, actorul a fost şi directorul Teatrului Tamási Áron, perioadă în care această instituţie a început să-şi construiască o trupă competitivă şi un repertoriu curajos, în pas cu nevoile comunităţii sale de spectatori, dar şi cu ce se întâmpla în lumea teatrală contemporană. Chiar și la vârsta de optzeci și patru de ani, Levente Nemes este o personalitate emblematică a Teatrului Tamási Áron. Dramaturgul și jurnalistul Nagy B. Sándor  a realizat o carte de conversații cu Levente Nemes, dialog care conturează un impresionant tablou al vieţii artistului. Volumul a fost publicat în 2020 la Editura Háromszék Vármegye, iar pe 24 ianuarie 2024 va fi lansat şi la Braşov,  la Casa Speranţei, unde Levente Nemes va dialoga cu Nagy B. Şandor şi cu spectatorii.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.