Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noile evenimente vizuale care vor debuta în săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024
https://www.ziarulmetropolis.ro/uniunea-artistilor-plastici-din-romania-recomanda-noile-evenimente-vizuale-care-vor-debuta-in-saptamana-22-28-ianuarie-2024/

Luni 22 ianuarie, la ora 16,30, la Palatul Roznovanu Iaşi, va fi vernisată expoziţia „Sens, unitate, speranţă” organizată de Primăria Municipiului Iaşi în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, în perioada 22 ianuarie – 20 februarie 2024.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2024

Evenimentul marchează 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, realizată prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Tării Românești.  Vor fi aduse în fața publicului lucrări de pictură, sculptură și grafică cu profunde semnificații asupra unității naționale, având imprimate simboluri și însemne ale unirii, ce accentuează momentul istoric care a pus bazele formării statului român modern. Spiritul Unirii de la 1859 este surprins substanțial și expresiv în compoziții realizate de artiștii vizuali ieșeni, membri ai U.A.P.R. Filiala Iași, cadre didactice din învățământul artistic universitar și preuniversitar: Doru Andrii, Constantin Crenganiș, Gabriela Drînceanu, Sabina Drînceanu, Sabin Drînceanu, Valentina Druțu, Daniela Grapă, Anișoara Munteanu, Ana Maria Negară, Dragoș Pătrașcu, Lucian Smău, Liviu Suhar, Mircea Ștefănescu, Constantin Tofan, Cristian Ungureanu.Configurate eterogen din prisma dinamicii stilistice și compoziționale, expresiile artistice reflectă la unison sentimentul de unitate și speranță, de mândrie locală și națională, iar proiecția de ansamblu ne oferă prilejul de a evoca actul suprem al voinței naționale, de a înțelege parcursul istoric în evoluția noastră ca stat european. Expoziția va fi prezentată de: criticul de artă Maria Bilașevschi – președinte al UAPR Filiala Iași și criticul de artă Mirela Ștefănescu.

Sâmbătă 27 ianuarie, la ora 14, se va deschide Salonul Anual de Artă 2024, de la Muzeul Dunării de Jos din Călărași. Manifestarea reunește membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala U.A.P.București, Filiala U.A.P. Brăila, Asociația Filiala de Artă Plastică Religioasă și Restaurare, Filiala U.A.P. Slobozia-Ialomița, reprezentanți ai Galeriei „FormArt” din București, artiști călărășeni, care vor expune într-un spațiul cultural de prestigiu. O parte dintre aceștia sunt obișnuiți ai salonului, însă majoritatea sunt plasticieni care onorează pentru prima dată aceasta expoziție anuală. Pictură, sculptură, grafică, ceramică, metal, sticlă, acuarelă, în abordări care evocă punctul evolutiv al fiecărui artist, încununând experiența creatoare, originalitatea și autenticitatea, raportarea la școala artistică europeană sau românească. Participanții au o bogată activitate expozițională și diversitatea abordărilor, de la figurativ la abstract, implică o alternanță specifică fenomenului artistic contemporan, așa cum îl va descoperi și publicul pe simeze. Invitații acestei ediții sunt sculptorul Alexandru Paraschiv și ceramistul Silviu Ioan Soare, iar curatorii sunt Ana Amelia Dincă și Florin Mocanu.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.