Mâine, 30 ianuarie, de la ora 19.00, Spectacolul „Eu sunt propria mea soție” va avea premiera la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/maine-30-ianuarie-de-la-ora-19-00-spectacolul-eu-sunt-propria-mea-sotie-va-avea-premiera-la-teatrul-mic/

Marţi, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soţie”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanţă incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte uşor de urmărit şi savurat.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2024

Acestea vor plimba publicul de-a lungul impresionantei povești de viață a Charlottei von Mahlsdorf, una dintre cele mai controversate figuri ale Europei. Bazat pe o poveste reală, spectacolul explorează complexitatea ființei umane, lupta pentru identitate și autenticitate a unui personaj care pare să fi sfidat istoria, îmbinând dramatismul cu umorul, introspectia cu observația, într-o tulburătoare poveste despre acceptare, descoperire și identitate.

Universul extrem de bogat al lui Charlotte, atât interior cât și exterior m-a fascinat încă de la prima lectură a textului. Acesta a fost motivul pentu care mi-am dorit să construiesc, alături de minunata mea echipă, formată din scenografa Ioana Pashca și compozitorul Cezar Antal, un spectacol asemănător unui vehicul care te poartă într-o călătorie de explorare a diverselor fațete care compun acest amalgam de ipostaze pe nume Charlotte. Desigur, totul a pornit de la admirația și dragostea sinceră pe care le am dintotdeauna pentru actorul Gabi Costin, el însuși purtător al unei lumi fascinant de bogate, cel puțin pe măsura talentului său. Vă invităm să porniți cu noi la drum!”, spune regizoarea Teodora Petre, care avea ideea acestui spectacol în minte de mai multă vreme. „Acest spectacol „se coace” în mintea mea de aproape 3 ani, când am început să caut un one man show pe care să îl lucrez cu actorul Gabi Costin, pe care îl admiram de mult și cu care îmi doream foarte tare să fac un spectacol. Am știut imediat că acesta este textul potrivit, încă de la prima lectură și m-am bucurat mult să aflu că și Gabi gândea la fel. Repetițiile le-am început abia în octombrie anul trecut, din motive independente de noi, însă, cred că pentru noi a fost momentul ideal.”

Acesta nu este primul spectacol la care regizoarea Teodora Petre alege să colaboreze cu scenografa Ioana Pashca și compozitorul Cezar Antal. „Am lucrat la acest proiect alături de echipa mea de încredere formată din scenografa Ioana Pashca și compozitorul Cezar Antal, cu care cred că am obișnuit deja publicul de teatru, fiind al cincilea spectacol realizat împreună. Colaborarea dintre noi a fost și este în continuare motorul spectacolelor pe care le facem împreună și principala mea sursă de inspirație. Ne înțelegem foarte bine, comunicăm deschis și cu respect și avem încredere totală unii în ceilalți, pe lângă compatibilitatea artistică. Pentru mine, a avea o astfel de echipă a devenit esențial, îmi oferă confortul de a fi creativă. Lucrul cu Gabi a fost exact așa cum mi-am imaginat că va fi, pentru că, pe lângă talentul uriaș pe care îl are, este și extrem de muncitor, creativ și perseverent. Ne-a fost foarte ușor să avem încredere unul în celălalt. Pot spune că actorii ca Gabi sunt visul oricărui regizor!”, a mai adăugat regizoarea.

Întrebată ce i-a plăcut cel mai mult la realizarea acestui spectacol, Teodora Petre răspunde: „Cu siguranță lucrul cu Gabi a fost cel mai plăcut element al repetițiilor. Cu Ioana și Cezar știam deja că va fi foarte bine, însă cu Gabi m-am întâlnit acum pe scenă pentru prima dată. Fiind un one man show, s-a creat o atmosferă foarte specială între mine, Gabi și Elena, sufleur-ul nostru minunat, petrecând atâtea zile în șir doar noi trei împreună. Am râs mult, am împărtășit tot felul de povești care aveau sau n-aveau legătură cu spectacolul și, nu în ultimul rând, am reușit să creăm un mediu de lucru extrem de safe, în care am simțit fiecare că putem comunica deschis, fără teama de a fi înțeles greșit”, precizează regizoarea.

Astfel, publicul iubitor de teatru este așteptat mâine, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), la premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”, cu actorul Gabi Costin, într-unul dintre cele mai provocatoare roluri.

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 10,18 si 24 februarie.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.