Agenda culturală: recomandările lunii octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-culturala-recomandarile-lunii-octombrie/

Octombrie este una dintre lunile preferate ale iubitorilor de literatură, de film, de teatru şi, de ce nu, de festivaluri. Iată ce ne atrage atenţia în mod special dintre spectaculoasele evenimente ale lunii!

Un articol de Alina Vîlcan|26 septembrie 2019

Pentru început, ne mutăm la Iași!

Începutul lunii octombrie ne găsește la Iași, unde între 2 și 6 are loc a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), eveniment atât de așteptat de cititori! În acest an, la serile FILIT, găzduite de Teatrul Național Iași, îi vom putea întâlni pe cunoscuții scriitori Richard Ford (foto sus), Mihail Șișkin, María Dueñas și Mathia Enard, însă lista autorilor de top prezenți la Iași la început de octombrie este una cât se poate de ofertantă incluzând nume ca Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Aslı Erdoğan (Turcia), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina), cărora li se alături autori români precum Simona Popescu, Doina Ruști sau Svetlana Cârstean. Ne așteaptă, așadar, la Iași 6 zile de literatură extrem de pline, cu discuții și întâlniri de neuitat, într-o atmosferă aparte, cu care FILIT și-a obișnuit deja publicul.

Un film: „L’homme fidèle”

A intrat în cinematografe, în ultima parte a lunii septembrie, filmul „L’homme fidèle”, în regia francezului Louis Garrel, care le aduce pe marele ecran pe Laetita Casta și Lily Rose Depp (foto). „Un om fidel”, distribuit în România de Independența Film, este o comedie romantică sofisticată despre un triunghi amoros în care două femei frumoase își revendică dragostea aceluiași bărbat, Abel, interpretat de însuși Garrel. „Este un film despre sex și moarte, despre prietenii destrămate și, în general, este un film franțuzesc”, spune acesta despre al doilea lungmetraj al său, care își cucerește publicul încă de la primele secvențe. De neratat!

©Shanna Besson / Why Not Productions

Timp pentru animație

Între 4 și 13 octombrie, cele mai bune animații vin la București, la cea de-a XIV-a ediție Animest. De la animații nominalizate anul acesta la Oscar, ca Mirai (r. Mamoru Hosoda), ce reînvie fanteziile copilăriei, până la adorabilul Haios și blănos (Missing Link), cel mai recent lungmetraj produs de faimosul studio de animația Laika, în care protagonistul face înconjurul lumii pentru a-și regăsi rudele, producțiile din festival promit experiențe cinematografice care ne vor reda candoarea și pofta de joc.

Mirai

Filme de Cannes

Și iată-ne ajunși la o nouă ediție, a Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care ne invită între 18 și 27 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Roman, Cinemateca Union și Instituto Cervantes pentru un adevărat maraton al filmelor bune de acum. Începând cu Claude Lelouch (care va veni la București, ca invitat de onoare) și continuând cu Werner Herzog, Luc şi Jean-Pierre Dardenne, Ken Loach, Marco Bellocchio, Arnaud Desplechin și Xavier Dolan, marii maeștri ai Cannes-ului își prezintă filmele la București, într-un amețitor spectacol cinematografic.

Un homme, une femme (regia: Claude Lelouch)

 

Magia teatrului

Festivalul Național de Teatru (FNT) transformă din nou capitala, între 18 și 27 octombrie, într-o uriașă scenă a producțiilor teatrale atent selectate. Selecția oficială a festivalului include în acest an 41 de spectacole autohtone, cărora li se adaugă titlurile străine invitate, cum sunt MAY B (Franța, coregrafia Maguy Marin), CE QUE LE JOUR DOIT À LA NUIT (un spectacol de Hervé Koubi, Franța) sau EUGENE ONEGIN / EVGHENI ONEGHIN (bazat pe romanul în versuri de Alexandr Pușkin; coregrafia Boris Eifman, Eifman Ballet, Sankt-Petersburg, Rusia).
Det
alii pe Fnt.ro.

Eugene Onegin (Foto: Dmitry Sobolev)

Plus: carte pentru toamnă

Pentru lecturile lunii octombrie, vă propunem o carte a unei scriitoare prezente la Iași, în cadrul FILIT: „Orașul în mantie purpurie”, de Aslı Erdoğan. Romanul este o invitație în tumultuosul Rio de Janeiro alături de o imigrantă intelectuală din Turcia, care ne conduce prin labirintul metropolei într-un tur fascinant în care se împletesc poveștile de viață și poveștile scrise, căci protagonista, inspirată de farmecul orașului brazilian, nu ezită să scrie. Migrație, rolul tradițional al femeii într-o societate musulmană, intimitate, iubire, durere – sunt toate aici, în acest roman alert de numai 200 de pagini!

 

Foto sus: PBS News Hour

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.