Alain Resnais s-a stins din viață. Cineastul francez avea 91 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/alain-resnais-s-a-stins-din-viata-cineastul-francez-avea-91-de-ani/

Cunoscutul regizor Alain Resnais, autorul filmelor „Hiroshima, dragostea mea” şi „Anul trecut, la Marienbad”, a decedat sâmbătă, la Paris, la vârsta de 91 de ani, a anunţat duminică producătorul său, Jean-Louis Livi.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2014

Cunoscutul regizor Alain Resnais, autorul filmelor „Hiroshima, dragostea mea” și „Anul trecut, la Marienbad”, a decedat sâmbătă, la Paris, la vârsta de 91 de ani, a anunţat duminică producătorul său, Jean-Louis Livi.

Alain Resnais s-a născut pe 3 iunie 1922 la Vannes. Considerat un maestru al cinematografiei franceze, cineastul a realizat capodopere precum „Hiroshima, dragostea mea/ Hiroshima mon amour” (1959), după un scenariu original de Marguerite Duras, şi „Anul trecut, la Marienbad/ L’année dernière à Marienbad”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia, în 1961, relatează huffingtonpost.fr, citat de Mediafax.

Mon oncle d’Amerique (1980), de Alain Resnais

Regizorul a fost omagiat pe 15 februarie, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin, pentru ultimul său lungmetraj, „Aimer, boire et chanter”, care va avea premiera mondială pe 26 martie.

În cadrul Festivalului de la Berlin 2014, Alain Resnais a primit premiul „Alfred Bauer”, creat în memoria fondatorului acestui festival, „pentru un film care deschide noi perspective”.

Alain Resnais

Printre cele mai importante filme ale lui Alain Resnais se numără: „La vie est un roman” (1983), „L’Amour à mort” (1984), „Mélo” (1986), „Smoking/ No smoking” (1993) – premiat cu Ursul de Argint la Berlinală, „Aceleaşi întâmplări cu cântec/ On connaît la chanson” (1997), „Inimi/ Coeurs” (2006), „Ierburi sălbatice/ Les Herbes folles” (2009) şi „Vous n’avez encore rien vu” (2012).

Foto cu Alain Resnais – Cinemagia

 

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.