Alcool, de Măniuţiu, ca un pahar de roze bine răcit
https://www.ziarulmetropolis.ro/alcool-de-maniutiu-ca-un-pahar-de-roze-bine-racit/

După ce a dat jos bulina roşie de pe clădire, transformându-se în „Teatrul Nottara, excelenţă fără risc” teatrul de pe bulevardul Magheru vine în această toamnă cu haine noi, cu spectacole noi… Luna trecută, aici a avut loc premiera piesei „Alcool“. Un spectacol amuzant, viu, cu multă muzică, poezie şi dans. Mihai Măniuţiu, Ada Milea, Vava Ştefănescu, Adrian Damian, Ion Mureşan.

Un articol de Corina Dima|21 noiembrie 2016

Plecând de la poeziile clujeanului Ion Mureşan din „Cartea Alcool (premiat ca cel mai bun volum de poezie în anul 2010), sub condeiul reputatului regizor Mihai Măniuţiu, cu vocea şi chitara inconfundabilei Ada Milea, cu paşii inspiraţi ai dansatoarei şi coregrafei Vava Ştefănescu, spectacolul „Alcool surprinde prin prospeţime, dinamism, ton zburdalnic şi umor, este o piesă „altfel.

În aburii Alcoolului nu se desluşesc personaje principale sau secundare, există un singur personaj, cel colectiv, reprezentativ pentru şleahta  alcoolicilor anonimi. Gaşca, formată din tineri, bătrâni, femei şi bărbaţi deopotrivă, este adunată la sfat într-un soi de birt (atemporal, aspațial, poate fi oriunde în lumea largă) – un spaţiu cu 8 uşi laterale, cu mese şi scaune de restaurant de grădină, lustre cu ventilator, 8 telefoane publice şi un vitraliu pe fundal. Şi multe sticle. Pline, goale, mici, mari, ascunse prin unghere, îngropate în pământ sau aruncate de-a valma peste tot.

Spectacolul are un fel de laitmotiv care deschide şi se perindă prin toată piesa, versuri ce se repetă obsesiv şi îţi rămân înfipte în auz; parcă auzi un beţiv împleticindu-se şi repetând, cântând ca o flaşnetă: „A fost seară. A fost dimineaţă. Dar asta a fost demult. Asta a fost demult”. Muzica live însoţeşte de altfel tot parcursul alcoolicilor fără frontieră (baterie, chitări, percuţie/trianglu şi vocal).

Timpul, cu ale sale alternări – anotimpuri, zile şi nopţi, minute sau secunde nu mai are nicio relevanţă, totul arată la fel, se scurge aidoma pentru persoanele turmentate… cu licăriri de speranţe alcoolizate şi în somn:­  „Patru-cinci mii de chelneriţe coboară cu cincizeci de vodcă în mâna dreaptă, e ca o bandă rulantă.

Beţivii sunt empatici şi se compătimesc: „Vai săracii, săracii alcoolici, nimeni nu le spune-o vorbă bună! Mai ales dimineaţa, cînd merg clătinîndu-se și cad pe lîngă ziduri, ca nişte litere. Dar Dumnezeu e bun, e plin de iubire și apropie de ei câte-o cîrciumă […] Şi pân’ la amiază… de trei ori se face toamnă, de trei ori pleacă şi vin păsări din ţările calde. Iar ei vorbesc… vorbesc despre viaţă.’’ Sau descriu imagini amuzante: ’’Când îşi smulge faţa de pe faţa mesei, Ce-arată el omenirii? Gulerul de spumă din jurul gurii.’’

Un element aparte este reprezentat de scenografie (Adrian Damian) şi lumini (Cristian Şimon), extrem de dinamice, iau parte activ la discursul artistic: telefoane publice care sună pe rând sau împreună (dar nu răspunde nimeni niciodată!), uşi multiplicate care se deschid şi dezvăluie ziduri, lustre cu ventilator care pornesc când şi când, jocuri candide de păpuşi care se mişcă pe perete, pământul care susţine toate dezechilibrele protagoniştilor şi ascunde sticlele, radiouri care cântă neîncetat (repetă refrenul succesiv, similar tehnicii imitaţiei polifonice).

Vava Ştefănescu descrie extrem de plastic unduirile, contorsionările şi toate dezechilibrele posturii omului cherchelit. Iar Ada Milea dă tonul întregii partituri în stilul ei inconfundabil, amuzant şi ludic, cu accente, repetiţii şi inflexiuni pe cuvinte cheie. Jocul actorilor formează un tot, schimbă replici, continuă gesturi, înţeleg cuvinte nespuse, într-o armonie eternă a căutătorilor de adevăr, în fundul paharului.

Piesa nu aşază pe tapet poveşti cu substrat educativ or replici moralizatoare. Nu, nicidecum. Măniuţiu ne arată de departe o panoramă  a adoratorilor lui Bachus… zărim aburii doldora de alcool şi auzim strunele muzicii ce răzbate de acolo – cu veselie şi amăreală, cu tânguieli şi lamentări dar şi bucurii trecătoare (stârnite de apariţia unei noi sticle pline) sau cu luat la mişto (’’Totul a fost băut… cărţile s-au băut. S-au băut geografia şi pictura şi sculptura şi poezia, s-au dizolvat şi s-au băut. Dumnezeule, totul a fost băut! …Şi tot mai trece noaptea pe drum un om cu o distilerie mică pe umăr.’’).

Spectacolul îţi lasă întipărit gustul, senzaţia unei petreceri. O petrecere ușoară de scurtă durată unde toată lumea e abţiguită bine, se spun glume cu tâlc dar şi poveşti amare, se râde degajat, toată lumea de toată lumea şi se bea un vin roze răcit bine, de vară…

Alcool – INFO

pe versurile lui Ion Mureșan

Regia: Mihai Măniuțiu

Distribuția:

Ada Milea / Vava Ștefănescu / Ada Navrot / Crenguţa Hariton / Ioana Calotă / Gabriel Răuţă / Alexandru Jitea / Bobo Burlăcianu / Alexandru Neagu / Vladimir Ivanov

Muzica: Ada Milea

Scenografia: Adrian Damian

Coregrafia: Vava Ștefănescu

Light-design: Cristi Șimon

Durată: 1h 10min

Foto: Alcool – Ciprian Duică.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.