Alexandru Anastasiu, 15 ani de activitate artistică: un regal al instrumentelor de percuție la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-anastasiu-15-ani-de-activitate-artistic%c4%83-un-regal-al-instrumentelor-de-percu%c8%9bie-la-sala-radio/

Unul dintre cei mai apreciaţi percuţionişti români, iniţiator şi co-organizator al primului Festival Internaţional de Vibrafon din lume, ALEXANDRU ANASTASIU aniversează 15 ani de activitate artistică, eveniment marcat printr-un turneu naţional în 7 oraşe din România.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2020

Începând din 2013, prestigioasa firmă Mike Balter din Statele Unite creează modelul de baghete purtând semnătura Alexandru Anastasiu”. Joi, 6 februarie (19.00) va avea loc la Sala Radio recitalul din cadrul turneului ”Power Vibes – Alexandru Anastasiu și Icon Arts Ensemble”, un adevărat un regal al instrumentelor de percuție.

Format din Alexandru Anastasiu, Sara Merișcă, Tudor Ciobanu, Patricia Niculae și Cosmin Dumitriu, ”Power Vibes” este un proiect inedit. Conceptul proiectului îi aparține lui Alexandru Anastasiu și la baza lui a stat dorința de a forma un ansamblu de percuție de elită, compus din tineri muzicieni ce posedă calități muzicale excepționale. Este o șansă dată tinerelor talente de a se exprima și de a oferi o alternativă pieței muzicale din România.

Repertoriul recitalului cuprinde lucrări pentru vibrafon, marimbă și percuție (semnate de JS Chapi, Chick Corea, Vadim Neselovsky, E. Séjourné, A. Anastaisu), un regal al armoniei și al ritmului.

La finalul recitalului, Editura Casa Radio va organiza, în foaierul central al Sălii Radio, o sesiune de autografe cu Alexandru Anastasiu. Autografele vor fi acordate de artist pe CD-ul „Alexandru Anastasiu. The Seasons”, apărut recent la Casa Radio. Albumul cuprinde creații semnate de solistul percuționist. Compact-discul este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie, incluzând librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

ALEXANDRU ANASTASIU a iniţiat proiecte inedite, fiind şi cel care a organizat din punct de vedere artistic primul festival de vibrafon din lume (2012), iar în 2014 Festivalul Internaţional de Percuţie, ambele în cadrul stagiunii de la Sala Radio.

Compozitor, solist, membru al Orchestrei Naţionale Radio, ALEXANDRU ANASTASIU și-a dedicat ultimii 15 ani vibrafonului și promovării acestuia ca instrument solist pe scenele Filarmonicilor din România și nu numai. A activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, ansamblul ”GAME”, iar ca solist a fost apreciat în numeroase concerte. Considerat cel mai bun percuţionist din seria sa, Alexandru Anastasiu şi-a îmbunătăţit tehnica şi cunoştinţele muzicale studiind cu prof. Bogdan Băcanu şi prof. Peter Sadlo la Universitatea Mozarteum din Salzburg (2006). În 1999, s-a calificat în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand (Franţa), doi ani mai târziu câştigând bursa ”Yamaha” pentru instrumente de percuţie.

În 2009 a lansat primul compact disc de vibrafon şi orchestră din România, “Vibraphone Concertos”, alături de Orchestra Naţională Radio, Percussion Studio Group şi Musica Viva Trio. A înregistrat 6 compact discuri având în prim plan vibrafonul, cel mai recent – “Anotimpurile” – fiind o compoziție proprie, înregistrată alături de Orchestra Națională Radio. 

Programul complet al recitalurilor prezentate în cadrul turneului național cuprinde:

– Bacău – 31 Ianuarie, ora 18.30 – Filarmonica “Mihail Jora”

-Tecuci – 1 Februarie, ora 18.00 – Ateneu

– Ploiești – 2 Februarie, ora 18.00, Filarmonica “Paul Constantinescu”

– Sibiu – 3 Februarie , ora 19.00, Biblioteca ”Astra”

– București, 6 Februarie, ora 19.00 – Sala Radio

– Pitești – 7 Februarie, ora 19.00 – Filarmonica

– Brașov – 8 Februarie, ora 19.00 – Sala Patria

– București – 22 Februarie, ora 18.30 – AFI Cotroceni 

Biletele la concertele de la Sala Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu