Sergiu Mitrofan de la byron, de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-mitrofan-de-la-byron-de-la-a-la-z/

Noul album byron, „efemeride”, este o colecţie de conversaţii pe care nu le purtăm, o privire directă în ochii omului din oglindă.

Un articol de Dan Boicea|27 octombrie 2023

Pe parcursul celor 10 piese, byron te poartă într-o călătorie prin universul complex al gândurilor și trăirilor de zi cu zi, al anxietăților și întrebărilor existențiale, toate împletite subtil cu un fir de speranță și unul de distors. Din 6 octombrie, „efemeride” este disponibil pe toate rețelele de streaming, iar pe 18 noiembrie, trupa își așteaptă fanii la concertul de lansare din cadrul Arenelor Romane. „Efemeride” este compus în limba română și îi are pe Dan Byron la voce, chitară și flaut, Dan Georgescu la chitară, László Demeter la bas, Andrei Ilie la tobe și Sergiu „6” Mitrofan la pian și clape. 

Vă invităm să citiți un interviu sub formă de alfabet cu Sergiu Mitrofan.

A – Aotearoa sau cea mai frumoasă țară de pe Pâmânt – Noua Zeelandă. Sper s-o revăd vreodată. Dacă nu, piesa mea, „Verde” se întâmplă acolo, o reascult.

Ăăăăăăăă, cel mai folosit cuvânt în interviurile de la radio.

B – de la byron cu „b” mic, trupa, nu poetul. 17 ani de aventură. Atunci nu mi-aș fi imaginat că voi fi aici acum. Era doar un experiment. Sper că lăsăm ceva în urmă și mai sper că mai avem multe de spus.

C – COVID – ceva mic care ne-a mâncat vreo 3 ani de viață și nu ne-a dat absolut nimic bun înapoi. Aparent, se tratează cu război.

D – Disperanță – un concept care mă caracterizează de ceva vreme. Sper să le separ la un moment dat.

E – Efemeride – noul album. Trei aspecte temporale: insecte ancorate în prezentul de câteva ore, evenimente astronomice viitoare sau întâmplări survenite în trecut la o dată anume.

F – Feline – eu sunt cat person, dar și cățeii sunt simpatici. Am avut niște ani un scorpion pe nume Neluțu, dar parcă nu e la fel de afectuos.

G – Grafică, ce am învățat să fac de nevoie pentru byron și am ajuns să o fac și pentru alții.

H – Hammond – experiența de a cânta pe o orgă Hammond cu difuzor rotativ Leslie e una prin care cred că ar trebui să treacă orice clăpar. Mie mi-a plăcut maxim.

I – Irlanda, Windmill Lane – studioul din Dublin unde am tras Eternal Return, albumul meu favorit.

Î – Încotro? Spre Arenele Romane pe 18 noiembrie, cu aspirații spre Sala Palatului în viitor. Wembleyul îl lăsăm celor care au inventat rockul.

J – Jens Johansson, clăparul lui Yngwie Malmsteen de pe albumele lui clasice, eroul meu personal din liceu. Am albume învățate notă cu notă, folosind un casetofon cu viteză variabilă să pot înțelege cârnații ăia ultrarapizi.

K – Korg – Kronos sau Krome, clapele mele dragi care nu mă lasă la greu, chiar și în plin soare. Chronos, personificarea timpului, vorbind despre efemeritate. Coincidență?

L – Live, experiența cu care ne drogăm, fie din public, fie de pe scenă. Eu unul sunt mai ales un muzician de live, nu-mi place în mod deosebit lucrul în studio, am nevoie de energia aia incredibilă pe care o schimbi cu publicul la concertele reușite.

M – Magica, prima trupă în care am activat ca membru full, cu care am scos 4 albume, am fost în turneu european în deschiderea vocalistei de la Nightwish și mi-am pierdut visurile.

N – Nefertiti, sau măcar jumătatea inferioară a capului său de pe coperta albumului nostru Efemeride. Nu vom ști niciodată dacă e ea sau nu, dar e frumoasă foc.

O – Ozymandias – Un poem celebru al lui Shelley și un episod din Breaking Bad. Toate trec. Binebine, gata cu efemerul.

P – Pain of Salvation, una dintre trupele mele de suflet. Sau Porcupine Tree. Greu de ales. Bine, P de la Prog rock/ metal.

Q – Quartet, Muse Quartet, patru fete cochete cu care am cântat frumos tare de-a lungul anilor.

R – Război/ recesiune – cultura e primul lux la care renunțăm, poate pentru că nu înțelegem că nu e un lux, e terapie.

S – Six (fingers) – alter ego-ul meu, inventat de Balaurul Trooperist pentru că eram prea vitezoman pe clape, vezi punctul J.

Ș – Șobolani și ciocoi perindându-se la guvernare, reușind să dea și să frângă speranțe. Până reușesc să omoare spiritul civic, să nu-i mai deranjăm deloc.

T – Turnu Severin, pentru că niciun severinean nu-i zice Drobeta, ca niciun clujean Napoca. În turneul Efemeride trecem și pe aici! Pe 28 octombie v-așteptăm la Klandestin Pub.

Ț – Țancă Uraganu, trending măcar primele 5 pe youtube, oricât rock am asculta.

U – Ucraina, subiect surprinzător de polarizator pentru românii care au uitat de davai ceas.

V – Vladimir. Ivanov, sunetistul nostru minunat. A nu se confunda cu alți Vladimiri mult mai malefici (deși îl suspectez că dă clapa mai încet)

W – What if? – Una dintre piesele mele favorite ale noastre dpdv al mesajului.

X – XX, una dintre piesele mele de pe albumul Melancolic, nicidecum un XXX mai soft, doar doi cromozomi buclucași.

Y – YOLO. Avem nevoie de mai mult YOLO spirit în viața noastră. Se potrivește bine cu FOMO. Mi-aș dori să fiu mai ancorat în prezent.

Z – Ziga zuzera, ziga zuzera waza! (Diggin’ a hole – A Kind of Alchemy)



20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.