Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz – recitaluri electrizante în Turneul Naţional Stradivarius
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-si-eduard-kunz-recitaluri-electrizante-in-turneul-national-stradivarius/

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu – succese extraordinare.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2014

Virtuozitatea celor doi și magnetismul muzicii de Prokofiev transformă concertele Turneului Stradivarius într-o experienţă inedită pentru public.

După ce trei ani la rând Alexandru Tomescu a adus pe scenă spectacole sincretice în care muzica era îmbinată cu alte arte, anul acesta el a dorit să lase muzica să vorbească de la sine şi alături de Eduard Kunz, s-a hotărât să o poarte, ca în fiecare an, către un număr cât mai mare de auditori.

Un produs cultural de excepție, Turneul Stradivarius accelerează racordarea culturală la Occident, unde muzica de cameră se bucură de o atenţie deosebită. Cel mai apreciat violonist român demonstrează de şapte ani încoace că şi în România muzica clasică atrage un public vast, demontând mitul conform căruia aceasta este rezervată exclusiv elitelor.

Alexandru Tomescu a pornit în Turneul Naţional Stradivarius alături de unul dintre cei mai apreciaţi pianişti din Europa – rusul Eduard Kunz, un artist cu o carte de vizită impresionantă ce cuprinde concerte alături de cele mai importante orchestre europene şi nu numai, premii importante obţinute la competiţii internaţionale de pian şi probabil cea mai grăitoare descriere de care se poate bucura un pianist, venită din partea prestigioasei publicaţii BBC Music Magazine – care l-a inclus în topul celor mai promiţători 10 pianişti ai lumii.

Alexandru Tomescu Afis Turneul Stradivarius 2014

Un element original îl constituie includerea în programul fiecărui recital a Scherzo-ului pentru vioară şi pian – primul opus compus de Gabriel Gîţan, care a câştigat concursul de creaţie propus de Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz. Gabriel Gîţan este elev în clasa a XI-a la Colegiul “George Enescu” din Bucureşti, iar partitura sa a entuziasmat publicul încă de la prima interpretare.

2014 este cel de-al doilea an consecutiv în care Turneul Naţional Stradivarius este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România – o organizaţie care de peste 15 ani luptă împotriva abandonului copiilor, închizând orfelinate de tip vechi şi relocând copiii într-un mediu pe care să îl poată numi “acasă”, fie că este vorba de asistenţă maternală, case de tip familial ori reunire cu familia biologică.

Scopul HHC România este ca până în 2020 să închidă toate orfelinatele de tip vechi din România.

Alexandru Tomescu s-a alăturat proiectelor acestei fundaţii încă din 2012 şi îi invită pe iubitorii muzicii bune să spună “da” unei donaţii care în mod sigur va aduce un zâmbet pe feţele celor mai vulnerabili copii.

Traseul Turneului Stradivarius

Turneul Stradivarius continuă în Craiova (4 iunie – Filarmonica Oltenia), Bacău (7 iunie – Filarmonica “Mihail Jora”), Iaşi (9 iunie – Universitatea de Arte “George Enescu”) şi Bucureşti (11 iunie – Sala Radio).

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa pagina de web www.turneulstradivarius.ro şi pentru a fi în permanenţă la curent cu noutăţile apărute în turneu daţi like la paginile de Facebook ale celor doi artişti: Alexandru Tomescu Oficial şi Eduard Kunz.

27
/04
/15

"Enescu şi Viena", o serie de evenimente dedicate compozitorului român, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani în 2015, debutează pe 7 mai, în capitala Austriei, cu un concert care va conţine lucrări de George Enescu, Gustav Mahler şi Richard Strauss.

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.

16
/04
/15

Mickey Mouse şi gaşca sa de prieteni au sosit la Bucureşti pentru a pregăti Disney Live! Mickey's Music Festival, un spectacol muzical pentru întreaga familie, care se va desfăşura între 22 şi 26 aprilie, la Sala Palatului.