Alexandru Tomescu va cânta în următorii cinci ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-va-canta-in-urmatorii-cinci-ani-pe-vioara-stradivarius-elder-voicu/

Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români ai momentului, a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, în urma concursului organizat, luni, de Ministerul Culturii şi Filarmonica ,,George Enescu”.

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2013

Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români ai momentului, a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, în urma concursului organizat, luni, de Ministerul Culturii şi Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti.

Astfel, Alexandru Tomescu are dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu în următorii cinci ani.

Repertoriul de concurs, impresionant prin extinderea şi complexitatea sa, a cuprins patru concerte (Johan Julius Christian Sibelius, Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn), cinci sonate (George Enescu şi Johann Sebastian Bach) şi cinci Capricii (Niccolò Paganini), suficiente lucrări pentru a putea susţine timp de o săptămână câte un recital în fiecare zi, de fiecare dată cu un program diferit.

Din juriul de concurs au făcut parte Nicolae Licareţ – director artistic al Filarmonicii „George Enescu”, Christian Badea – dirijor şi violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian.

„Este un moment extraordinar – mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepţie. După cele trei mari integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe şi Bach – voi merge încă şi mai departe, propunând publicului alegeri de repertoriu şi mai îndrăzneţe. Vioara Stradivarius îşi va păstra rolul său social, acţiunile caritabile în care sunt implicat se vor dezvolta mai departe, alături de partenerii de la Hope and Homes for Children România.

Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a şti că, prin intermediul muzicii, poţi sensibiliza oamenii şi poţi schimba în bine vieţile multora dintre cei aflaţi în nevoie. Pentru mine este cea mai importantă răsplată, cea care-mi dă de fiecare dată energie pentru a merge mai departe”, a spus Alexandru Tomescu.

Violonistul se va afla pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, alături de colegii săi din Cvartetul Ad Libitum, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa.

Pentru că recitalul va fi unul special, marcând 25 de ani de existenţă a cvartetului, Alexandru Tomescu consideră că este ocazia perfectă pentru a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prima dată după recâştigarea ei.

O vioară din 1702 pentru Alexandru Tomescu

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită în anul 1702 de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, în „perioada de aur” a sa, numită astfel fiindcă, între anii 1700 şi 1720, a dat la iveală instrumentele sale cele mai reuşite, cele care se apropie cel mai mult de perfecţiune, nu doar din punct de vedere al frumuseţii sunetului, ci şi în ceea ce priveşte forma impecabilă, încă neegalată până în ziua de astăzi.

Citiţi şi: Cum au ajuns să facă performanţă Nicolae Voiculeţ, Alexandru Tomescu şi A. G. Weinberger

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.

Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, Mihaela Tomescu, şi a continuat apoi cu studii îndrumate de Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate.

Pregătirea de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.

Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu a fost selectat pentru campania „Români pentru o lume“ 

Câştigarea, în 2007, a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu a însemnat începutul unei noi şi frumoase poveşti muzicale: Turneul Stradivarius, un eveniment anual care, în timp, s-a impus ca fiind unul dintre cele mai valoroase ale scenei muzicale româneşti.

Succesul de public al programelor inovatoare propuse a fost dublat de o serie de acţiuni caritabile asociate turneului, acţiuni ce au mobilizat zeci de mii de oameni pentru strângerea de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România (2009), protezarea copiilor hipoacuzici (2010), achiziţia de echipamente medicale pentru spitalul de copii Marie Curie (2011) şi sprijinirea copiilor abandonaţi (2013).

În tot acest timp, pentru Alexandru Tomescu turneul a reprezentat un prilej constant de descoperire de sine: în trei ani succesivi, artistul şi-a explorat anduranţa şi forţa, abordând cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach.

Aceste repertorii au fost punctul de plecare al celor trei spectacole sincretice care au revoluţionat scena românească de concert, prin combinaţii între muzică şi film, teatru nonverbal, respectiv lighting design: Stradivarius-Capricii (2011), Stradivarius-Obsesii (2012) şi Stradivarius-Pasiuni (2013).

Fiecare turneu a fost urmat de o lansare de DVD sau CD, care s-a bucurat de un imens succes, produsele discografice fiind vândute în mii de exemplare.

Ferm convins că muzica poate fi un instrument activ de transformare a societăţii, Alexandru Tomescu îşi pune constant talentul în slujba a numeroase cauze de responsabilitate socială, fie că e vorba de proiecte sociale, de salvare a patrimoniului sau ecologice.

Susţine Fundaţiile WWF România şi Pro Patrimonio, a cântat pentru copiii sprijiniţi de Fundaţia Special Olympics şi începând cu 2012 este ambasador al Fundaţiei Hope and Homes for Children România, notează Mediafax.

Info:

Alexandru Tomescu este solistul concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena studioului „Mihail Jora” de la Radio România, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia.

Foto credit: Romani pentru o lume, foto cu Alexandru Tomescu

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.