„American Beauty” şi „Mary Poppins”, printre filmele pe care cineaştii români le-ar oferi în dar de Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/american-beauty-si-mary-poppins-printre-filmele-pe-care-cineastii-romani-le-ar-oferi-in-dar-de-craciun/

„American Beauty”, de Sam Mendes, „Mary Poppins”, de Robert Stevenson, „O viaţă minunată/ It’s a Wonderful Life”, de Frank Capra, şi seria „Naşul/ Godfather”, de F. F. Coppola, se numără printre filmele pe care mai mulţi actori, regizori şi producători români le-ar aşeza sub bradul de Crăciun.

Un articol de Liliana Matei|26 decembrie 2014

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice din România, printre care producătoarea Ada Solomon, actriţa Luminiţa Gheorghiu, criticii de film Irina Margareta Nistor şi Tudor Caranfil şi regizorul Radu Gabrea,  au povestit despre titlurile de filme pe care le-ar face cadou de Crăciun.

Producătoarea Ada Solomon a declarat că ar opta pentru „Pina”, de Wim Wenders, „Force Majeure”, de Ruben Östlund, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski, o peliculă care a primit anul acesta trofeul pentru cel mai bun lungmetraj la gala premiilor Academiei de Film Europene, şi „Marry Poppins”, de Robert Stevenson, un film clasic din 1964. Ada Solomon a spus că ar face cadou şi filmul „Secvenţe”, de Alexandru Tatos, în contextul în care în 2014 se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989, dar şi pelicule precum „Roxanne”, de Vali Hotea, apărut de curând pe DVD, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, şi „O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu.

La rândul lui, regizorul Radu Jude ar face cadou câteva DVD-uri cu filme româneşti foarte bune care se găsesc în magazine. Astfel, acesta ar dărui de Crăciun „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, dar şi filmele mai vechi ale lui Mircea Daneliuc, în special „Croaziera” şi „Proba de microfon”. Un alt cadou pe care l-ar face ar fi boxsetul cu opera integrală a cineastului Lucian Pintilie, „Şcoala noastră”, de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma, „Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete, şi „Secvenţe”, de Alexandru Tatos.

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că nu ar alege titluri specifice, ci ar recomanda tot ceea ce înseamnă creaţia regizorilor români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean şi Cristi Puiu.

Tudor Giurgiu ar oferi cadou toată seria „Naşul”, realizată de Francis Ford Coppola, dar şi cel mai recent film al cineastului american Martin Scorsese, „Lupul de pe Wall Street”. „Aş face cadou şi un serial, «House of Cards», unui politician care nu l-a văzut până acum”, a spus Tudor Giurgiu.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ar pune sub brad filme precum „O viaţă minunată/ It’s a wonderfull life”, o incredibilă poveste de Crăciun regizată de nemuritorul Frank Capra, în 1946, una dintre peliculele favorite ale tuturor timpurilor, şi „Miracol pe strada 34/ Miracle on 34th Street”, din 1947, cu actriţa Natalie Wood.

De asemenea, Irina Margareta Nistor ar face cadou desenele animate „Mickey Mouse”, dar şi episodul special de Crăciun al serialului „Downton Abbey”.

Regizorul Radu Gabrea ar alege „O poveste de dragoste. Lindenfeld”, „Cocoşul decapitat” şi „Dincolo de nisipuri”, toate peliculele fiind regizate de el. De asemenea, ar oferi „Cenuşă şi diamant”, de Andrzej Wajda, „Iubirile unei blonde”, de Radu Nicoară, şi „Regula Jocului/ La regle du jeu”, de Jean Renoir.

Iar actriţei Luminiţa Gheorghiu i-a fost foarte greu să aleagă câteva titluri pe care le-ar dărui cu ocazia acestei sărbători. A optat, totuşi, pentru „American Beauty”, de Sam Mendes, şi seria „Naşul”. „Sunt foarte multe filme care îmi plac”, a declarat actriţa, completând lista cu „Moromeţii”, de Stere Gulea, „Balanţa” şi „Reconstituirea”, ambele de Lucian Pintilie.

De la pelicule româneşti şi străine vechi până la producţii noi din Europa şi de la Hollywood, de la poveşti de dragoste la drame, filmele pot reprezenta un cadou inspirat de pus anul acesta sub bradul de Crăciun.

20
/01
/14

O selecţie specială de documentaredin programul aniversar Astra Film Festival 2013 porneşte de la Sibiu cu destinaţia Bucureşti. Filmele vor fi proiectate la Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

19
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre producţiile cinematografice semnate de regizorul Mircea Muresan. Este vorba de dramele: „Răscoala” (film nominalizat la Palme d’Or şi deţinător al Premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Cannes în 1966), şi „Baltagul” (selectat la Festivalul de la Veneția, 1969).

18
/01
/14

CRONICĂ DE FILM Lars von Trier a devenit previzibil în dorinţa de a şoca exhibându-şi obsesiile, într-un teribilism reconfirmat de „Nymphomaniac: Volume 1“. Un film cu accente poetice, filosofice şi pornografice, care relevă un cineast înclinat mai mult ca oricând spre trivializarea unor idei generoase.

17
/01
/14

Lungmetrajul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, a fost selectat la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin în secţiunea Forum, o secţiune necompetiţională dedicată documentarelor şi filmelor experimentale regizate de cineaşti tineri.

16
/01
/14

Academia de film americană a anunţat, joi, nominalizările pentru OSCAR 2014. Pentru cel mai bun film al anului se bat : "American Hustle", "Captain Phillips", "Dallas Buyers Club", "Gravity", "Her", "Nebraska", "Philomena", "12 Years a Slave" şi "The Wolf of Wall Street".

16
/01
/14

Dedicat cinema-ului independent, Festivalul Sundance, sărbătoreşte a 30-a ediţie cu o varietate de genuri inedite, de la horror la comedie şi trecând prin drame intimiste, animaţie, documentare şi filme de autor pentru publicul larg, demonstrând o vitalitate regăsită a acestui sector.

16
/01
/14

Pe 1 si 2 februarie, ShortsUP revine cu a doua ediție a evenimentului Weekendul Comediei Scurte. Şase ore de scurtmetraje premiate la marile competiții internaționale de film şi o selecția de filme scurte care explorează conceptul narcisismului contemporan (”selfie”). Cum să faci totul de unul singur (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) e o comedie finlandeză […]

16
/01
/14

Organizatorii celei de-a 64-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (6 - 16 februarie) au anunţat titlurile din competiţie care vor concura pentru Ursul de Aur 2014 şi Ursul de Argint. În competiţie se află 18 premiere mondiale şi trei debuturi în lungmetraj.

15
/01
/14

Comedia "Oameni mari şi fără minte 2/ Grown Ups 2", cu Adam Sandler în rolul principal, a primit opt nominalizări la premiile Zmeura de Aur 2014, trofeul care "recompensează" cele mai proaste filme şi performanţe actoriceşti.

15
/01
/14

"Eroii" din cinematografie vor reprezenta tema centrală, "distractivă şi emoţionantă", a premiilor OSCAR 2014, au anunţat, marţi, producătorii ceremoniei, care va închide, pe 2 martie, sezonul trofeelor de la Hollywood.

14
/01
/14

"12 ani de sclavie", "Lupul de pe Wall Street" şi "Gravity 3D: Misiune în spaţiu", trei dintre marile filme care s-au impus la Globurile de Aur, ediția cu numărul 71, sunt aduse pe marile ecrane din România de MediaPro Distribution.