AMURAL, primul festival de arte viziuale post-internet din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/amural-primul-festival-de-arte-viziuale-post-internet-din-romania/

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Braşov, ocupând fortificaţiile medievale, pădurea Warthe şi pârâul Graft. Festivalul se va desfăşura în perioada 4-6 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2015

Evenimentul va avea în centru cea mai recentă formă de artă urbană-video mapping-ul (proiecțiile 3D), alături de artele confirmate — ilustrație, fotografie, desing grafic, film și animație. Li se vor alătura instalațiile de lumină, concertele și evenimentele speciale.

Nu mai este suficient să renovăm marile monumente. De aceea, AMURAL propune o reconversie urbană a zonei După Ziduri într-un spațiu de expresie a începutului de mileniu III. AMURAL este despre Brașov și despre depășirea lui, despre tehnologie și depășirea ei, despre ziduri și depășirea lor> – Răzvan Pascu, inițiatorul festivalului.

În cadrul Festivalului, publicul va avea acces la trei expoziții permanente, în Turnul Alb (ilustrație), în Turnul Negru (fotografie) și în Turnul Porții Ecaterina (design grafic). De asemenea, vor fi organizate două expoziții-dezbatere „Design grafic centenar în Gazeta de Transilvania”, în colaborare cu Muzeul Casa Mureșenilor și „Brassai-fotograful suprarealiștilor”, în amuralcolaborare cu Muzeul de Artă.

Programul va fi completat de artiștii urbani care vor picta fațada Cinematografului Popular.

Odată cu venirea nopții, în zilele de festival va avea loc video-mapping pe monumente. Proiecțiile video vor fi realizate pe Bastionul Graft, pe zidul cetății, pe Turnul Negru, pe coroanele copacilor și în multe alte locuri. Dan Perjovschi, ilustratorul român, va avea și el un live performance ce va fi proiectat pe zid, făcând posibilă pictura în locuri altfel interzise.

Ca parte contemporană, muzica va completa atmosfera specială a festivalului. Ziua, prin pădurea de După Ziduri, elevii și studenții de muzică clasică vor susține mici concerte surpriză pentru trecători, iar fiecare seară se va încheia tot cu muzică live.

Prima seară de festival va fi deschisă de cel mai cunoscut proiect audio-vizual din România, Silent Strike și Dan Basu (Silent Bass).

Foto: AMURAL – facebook

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.