Future Perfect – Viitor Anterior, la Fabrica de pensule
https://www.ziarulmetropolis.ro/future-perfect-viitor-anterior-la-fabrica-de-pensule/

Fabrica de Pensule alături de Spaţiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziţii dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului „Future Perfect / Viitor Anterior”, în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfăşura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2020

Expozițiile rămân deschise în perioada 14.11.2020 – 17.01.2021, curatori fiind Ciprian Mureșan și Șerban Savu. Artiști: Mircea But, David Farcaș, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Adela Giurgiu, Lucian Popăilă, Ioana Sisea, Paul Stoie

„Ne angajăm, alături de 8 artiști consacrați invitați, stârniți de fapt, să creăm cadrul unui dialog între generații într-un proiect nomad cu 4 stații de oprire, MAGMA Sf. Gheorghe fiind prima dintre acestea. Sectorul emergent al scenei este unul dintre cele mai afectate de orice situație de tip criză, e valabil asta și acum. Artiștii tineri sunt nevoiți de cele mai multe ori să-și deseneze singuri structurile pe care mai apoi să înceapă să își desfășoare activitatea, să-și caute/articuleze propriul discurs artistic. Scena locală (dacă o putem numi scenă) nu este oricum din cele mai deschise și/sau prietenoase cu orice e nou și deci riscant, așa că oportunități pentru tineri artiști sunt extrem de puține”, a declarat Mihai Iepure-Gorski, co-curator al programului de arte vizuale al Fabricii de Pensule.

Ciprian Mureșan și Șerban Savu, artiști ai unei generații consacrate, sunt participanți activi în acest acest proiect angajându-se într-un demers care îi repune în logica lucrului cu mizele și comunitatea locală prin selecția și (mai mult decât atât) dezvoltarea unui dialog cu artiști din generații mai tinere și finalmente curatorierea acestei expoziții. Lucrările artiștilor Mircea But, David Farcaș, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Adela Giurgiu, Lucian Popăilă, Ioana Sisea și Paul Stoie vor sălășlui timp de 2 luni în spațiul MAGMA din Sf. Gheorghe. Lucruri de văzut, de descoperit, de înțeles.

Vernisajul va consta într-un tur ghidat al expoziției oferit de curatorii Ciprian Mureșan și Serban Savu și avea loc online în data de 13 noiembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

Expoziția va fi realizată la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA (P-ța Libertății Nr. 2, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, România).

În momentul actual, din cauza situației cauzate de coronavirus, expoziția nu poate fi vizitată fizic. Până la noi reglementări, expoziția va putea fi văzută online pe contul de Instagram al Fabricii de Pensule.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.