AMURAL, primul festival de arte viziuale post-internet din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/amural-primul-festival-de-arte-viziuale-post-internet-din-romania/

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Braşov, ocupând fortificaţiile medievale, pădurea Warthe şi pârâul Graft. Festivalul se va desfăşura în perioada 4-6 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2015

Evenimentul va avea în centru cea mai recentă formă de artă urbană-video mapping-ul (proiecțiile 3D), alături de artele confirmate — ilustrație, fotografie, desing grafic, film și animație. Li se vor alătura instalațiile de lumină, concertele și evenimentele speciale.

Nu mai este suficient să renovăm marile monumente. De aceea, AMURAL propune o reconversie urbană a zonei După Ziduri într-un spațiu de expresie a începutului de mileniu III. AMURAL este despre Brașov și despre depășirea lui, despre tehnologie și depășirea ei, despre ziduri și depășirea lor> – Răzvan Pascu, inițiatorul festivalului.

În cadrul Festivalului, publicul va avea acces la trei expoziții permanente, în Turnul Alb (ilustrație), în Turnul Negru (fotografie) și în Turnul Porții Ecaterina (design grafic). De asemenea, vor fi organizate două expoziții-dezbatere „Design grafic centenar în Gazeta de Transilvania”, în colaborare cu Muzeul Casa Mureșenilor și „Brassai-fotograful suprarealiștilor”, în amuralcolaborare cu Muzeul de Artă.

Programul va fi completat de artiștii urbani care vor picta fațada Cinematografului Popular.

Odată cu venirea nopții, în zilele de festival va avea loc video-mapping pe monumente. Proiecțiile video vor fi realizate pe Bastionul Graft, pe zidul cetății, pe Turnul Negru, pe coroanele copacilor și în multe alte locuri. Dan Perjovschi, ilustratorul român, va avea și el un live performance ce va fi proiectat pe zid, făcând posibilă pictura în locuri altfel interzise.

Ca parte contemporană, muzica va completa atmosfera specială a festivalului. Ziua, prin pădurea de După Ziduri, elevii și studenții de muzică clasică vor susține mici concerte surpriză pentru trecători, iar fiecare seară se va încheia tot cu muzică live.

Prima seară de festival va fi deschisă de cel mai cunoscut proiect audio-vizual din România, Silent Strike și Dan Basu (Silent Bass).

Foto: AMURAL – facebook

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.

14
/02
/20

Ediția cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la București. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.

05
/02
/20

MNAC repune vitrinele Sălii Dalles în folosul artei și al comunității și marchează evenimentul cu un tur ghidat de structuristul Dragoș Marcu despre starea structurii Sălii Dalles și despre riscul la seism pe întreg Bulevardul Magheru-Bălcescu.

31
/01
/20

CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES. La BOZAR, în Bruxelles, până acum în februarie 2020, puteți vizita (contra unei sume modice) o excepțională Expoziție Brâncuși. Este perla coroanei în prezența României la festivalul EUROPALIA, care în 2019 a fost dedicat țării noastre.

24
/01
/20

Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura luni 27 ianuarie, la ora 19:00, expoziția de fotografie „Ultima Lună” constând într-un portofoliu de lucrări fotografice aparținând artiștilor Nicola Bertasi și Marzio Villa, proiect curatoriat de Valentina Ribaldi.

20
/01
/20

Recent întors la Sibiu din Statele Unite ale Americii, unde a participat la ediția 2020 a celui mai important congres de artele spectacolului din lume, organizat de International Society for the Performing Arts (ISPA), Constantin Chiriac îl are invitat la Sibiu, în cadrul primei conferințe speciale FITS și TNRS din acest an, vineri, 24 ianuarie, pe arhitectul Ștefan Dorin Adam.