Artă și cultură orientală, la MNAR. Intră cu artă în Anul Nou chinezesc!
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-si-cultura-orientala-la-mnar-intra-cu-arta-in-anul-nou-chinezesc/

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, la o premieră absolută: un mini-festival dedicat artei şi culturii orientale, cu prezentări şi ateliere susţinute de specialişti ai muzeului şi tineri profesori chinezi.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2020

Ei vor explora teme și genuri tradiționale, de la miticii dragoni și delicatele flori din decorația vaselor de porțelan la simbolismul culorilor și înțelepciunea ghicitorilor, totul învăluit în arome subtile de ceai și în sunete de guzheng.

Evenimentul oferă publicului larg prilejul să admire în avan-premieră obiecte-vedetă din expunerea viitoarei galerii de artă orientală a muzeului. Oana Solomon, ceramist și restaurator, va dezvălui în două ateliere succesive câteva din tainele porțelanului chinezesc și ale unei restaurări profesioniste (ora 10.00 – copii între 9-13 ani, ora 11.15 – tineri și adulți); istoricul de artă Carmen Brad va intra în universul culturii chineze plecând de la semnificația obiectelor expuse (ora 15.00). Profesori ai Institutului Confucius – Universitatea București îi vor familiariza pe cei mari și cei mici atât cu tehnici tradiționale precum caligrafia și decupajul din hârtie în două ateliere deschise (orele 14.00 -15.00 și 16.00 – 17.00) cât și cu gustul ceaiului (ora 15.30) într-o ceremonie plină de autenticitate și de prospețime.

Mini-festivalul Intră cu artă în Anul Nou chinezesc! se înscrie în programul de valorificare a patrimoniului de artă orientală al MNAR cu susținerea financiară a BRD – Groupe Société Générale și este organizat cu sprijinul Institutului Confucius din cadrul Universității din București.

Institutul Confucius este o organizație non-profit, înființată în anul 2013, prin parteneriatul Universității din București cu Universitatea de Studii Politice și Juridice din China. Activitatea institutului cuprinde cursuri de limba chineză destinate atât studenților universității cât și unui public larg, cursuri de caligrafie chineză și de cultura ceaiului. Institutul organizează anual examene de competențe lingvistice, precum și un număr însemnat de activități culturale, printre care menționam expoziții cu conținut cultural, evenimente dedicate sărbătorilor tradiționale chinezești, spectacole cu ansambluri artistice din China.

Muzeul Național de Artă al României și BRD – Groupe Société Générale desfășoară din 2018 un parteneriat dedicat amenajării spațiilor viitoarei Galerii de Artă Orientală, în special celor dedicate Japoniei și Chinei. În cadrul acestui parteneriat MNAR a organizat mai multe ateliere pentru familii, adulți și copii, având drept scop familiarizarea publicului cu arta orientală și colecțiile muzeului.

Participarea la activități și prezentări se face în ordinea sosirii, cu excepția atelierelor de ceramică pentru care este necesară înscrierea prealabilă pe adresa educatie@art.museum.ro.

Un eveniment pentru copii, tineri și adulți.

Muzeul Național de Artă al României, Intrarea A2,

Calea Victoriei 49-53

Notă: Evenimentul poate suferi o amânare în funcție de eventuale recomandări ale autorităților sanitare naționale și internaționale.

 

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.

14
/02
/20

Ediția cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la București. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.

05
/02
/20

MNAC repune vitrinele Sălii Dalles în folosul artei și al comunității și marchează evenimentul cu un tur ghidat de structuristul Dragoș Marcu despre starea structurii Sălii Dalles și despre riscul la seism pe întreg Bulevardul Magheru-Bălcescu.

31
/01
/20

CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES. La BOZAR, în Bruxelles, până acum în februarie 2020, puteți vizita (contra unei sume modice) o excepțională Expoziție Brâncuși. Este perla coroanei în prezența României la festivalul EUROPALIA, care în 2019 a fost dedicat țării noastre.

24
/01
/20

Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura luni 27 ianuarie, la ora 19:00, expoziția de fotografie „Ultima Lună” constând într-un portofoliu de lucrări fotografice aparținând artiștilor Nicola Bertasi și Marzio Villa, proiect curatoriat de Valentina Ribaldi.

Page 1 of 5312345...102030...Last »