Artă și cultură orientală, la MNAR. Intră cu artă în Anul Nou chinezesc!
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-si-cultura-orientala-la-mnar-intra-cu-arta-in-anul-nou-chinezesc/

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, la o premieră absolută: un mini-festival dedicat artei şi culturii orientale, cu prezentări şi ateliere susţinute de specialişti ai muzeului şi tineri profesori chinezi.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2020

Ei vor explora teme și genuri tradiționale, de la miticii dragoni și delicatele flori din decorația vaselor de porțelan la simbolismul culorilor și înțelepciunea ghicitorilor, totul învăluit în arome subtile de ceai și în sunete de guzheng.

Evenimentul oferă publicului larg prilejul să admire în avan-premieră obiecte-vedetă din expunerea viitoarei galerii de artă orientală a muzeului. Oana Solomon, ceramist și restaurator, va dezvălui în două ateliere succesive câteva din tainele porțelanului chinezesc și ale unei restaurări profesioniste (ora 10.00 – copii între 9-13 ani, ora 11.15 – tineri și adulți); istoricul de artă Carmen Brad va intra în universul culturii chineze plecând de la semnificația obiectelor expuse (ora 15.00). Profesori ai Institutului Confucius – Universitatea București îi vor familiariza pe cei mari și cei mici atât cu tehnici tradiționale precum caligrafia și decupajul din hârtie în două ateliere deschise (orele 14.00 -15.00 și 16.00 – 17.00) cât și cu gustul ceaiului (ora 15.30) într-o ceremonie plină de autenticitate și de prospețime.

Mini-festivalul Intră cu artă în Anul Nou chinezesc! se înscrie în programul de valorificare a patrimoniului de artă orientală al MNAR cu susținerea financiară a BRD – Groupe Société Générale și este organizat cu sprijinul Institutului Confucius din cadrul Universității din București.

Institutul Confucius este o organizație non-profit, înființată în anul 2013, prin parteneriatul Universității din București cu Universitatea de Studii Politice și Juridice din China. Activitatea institutului cuprinde cursuri de limba chineză destinate atât studenților universității cât și unui public larg, cursuri de caligrafie chineză și de cultura ceaiului. Institutul organizează anual examene de competențe lingvistice, precum și un număr însemnat de activități culturale, printre care menționam expoziții cu conținut cultural, evenimente dedicate sărbătorilor tradiționale chinezești, spectacole cu ansambluri artistice din China.

Muzeul Național de Artă al României și BRD – Groupe Société Générale desfășoară din 2018 un parteneriat dedicat amenajării spațiilor viitoarei Galerii de Artă Orientală, în special celor dedicate Japoniei și Chinei. În cadrul acestui parteneriat MNAR a organizat mai multe ateliere pentru familii, adulți și copii, având drept scop familiarizarea publicului cu arta orientală și colecțiile muzeului.

Participarea la activități și prezentări se face în ordinea sosirii, cu excepția atelierelor de ceramică pentru care este necesară înscrierea prealabilă pe adresa educatie@art.museum.ro.

Un eveniment pentru copii, tineri și adulți.

Muzeul Național de Artă al României, Intrarea A2,

Calea Victoriei 49-53

Notă: Evenimentul poate suferi o amânare în funcție de eventuale recomandări ale autorităților sanitare naționale și internaționale.

 

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

Pagina 1 din 5812345...102030...Ultima »