AMY, un film de Asif Kapadia despre Amy Winehouse, din 18 septembrie la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/amy-un-film-de-asif-kapadia-despre-amy-winehouse-din-18-septembrie-la-cinema/

În data de 18 septembrie 2015, va avea loc în România premiera în cinematografe a filmului AMY, regizat de Asif Kapadia (premiat cu BAFTA pentru SENNA). Chiar dacă a declanşat controverse înainte să apară, filmul AMY promite să spună o poveste emoţionantă despre cine a fost Amy Winehouse, dincolo de scenă.

Un articol de Petre Ivan|7 august 2015

Regizorul Asif Kapadia a folosit imagini de arhivă şi piese care nu au mai fost făcute publice pentru a realiza acest film extrem de modern, emoţionant şi energic, care pune în evidenţă lumea în care trăim într-un mod unic.

E vorba despre „fata din spatele numelui Amy Winehouse.”

„A fost cu adevărat interesant să facem acest film. Foarte mulți oameni au fost emoționați când au văzut-o pe Amy fericită în copilărie și la început de adolescență. Pentru că nu au avut ocazia să o vadă niciodată fericită. Au fost oameni care au plâns văzând-o așa. I-am auzit spunând: “N-am știut că a fost fericită.” Ei au crezut că a fost nefericită și confuză întreaga viață.”, spune regizorul filmului despre Amy Winehouse

Asif Kapadia, regizorul filmului AMY

Asif Kapadia, regizorul filmului AMY

Adevărul este că era uimitoare, inteligentă, atât de specială! Într-un interval scurt de timp, a trecut dintr-o parte în cealaltă. Toți cei cu care am vorbit sunt încă șocați de dispariția ei, încă nu și-au revenit. Erau furioși, sufereau și nimeni nu îi asculta.. Era o persoană uimitoare.  Și ce trist, să ai o astfel de viață! Primul ei album a apărut când ea avea 18 ani, cel de-al doilea la 21-22 de ani, iar apoi… nimic creativ. E absurd. Cum e Amy? Amy e foarte inteligentă, e specială. E genul acela de om pe care ai vrea să-l ai în preajmă. Când am văzut-o cum era în copilărie, atât de obișnuită și atât de împăcată cu ea, a fost o surpriză pentru mine. – Asif Kapadia

„Sunt mulți oameni apropiați de Amy, care țineau la ea cu adevărat, dar nu arătau asta pentru că persoana pe care o vedeau pe ecran trimitea mesaje extrem de negative și nu semăna deloc cu ce știau ei despre ea. Pur și simplu nu înțelegeau ce i se întâmplă. Erau blocați, nu puteau ajunge la ea. Nici măcar nu-i puteau da un telefon. Ea nu avea telefon. Nimeni nu se putea apropia de ea. Ei sunt cei cu care am vrut să vorbesc, într-un fel, acest film este pentru ei.”, a mai spus Kapadia, regizorul filmului.

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Un talent unic într-o generaţie, Amy Winehouse a fost o cântăreaţă ce a captat atenţia întregii lumi. Un artist de jazz în cel mai autentic sens al cuvântului – a scris şi a cântat din suflet, folosindu-se de harul său muzical pentru a-şi analiza propriile probleme.

Combinaţia dintre sinceritatea ei pură şi talentul său excepţional a creat unele dintre cele mai adorate melodii ale epocii moderne.

Succesul ei imens a venit la pachet cu o invazie a reprezentanților mass media, care, împreună cu relaţiile ei defectuoase şi stilul de viaţă precar au marcat începutul declinului ei tragic. Amy Winehouse a decedat în urma unei intoxicaţii cu alcool, în iulie 2011, la vârsta de 27 de ani.

Nu doar calitatea interviurilor şi a materialelor video  dau unicitate filmului AMY, ci şi modul în care acesta abordează povestea lui Amy Winehouse.

„Ne-am dorit foarte mult să nu prezentăm grozăviile publicate anterior”, spune Gay-Rees, producătorul filmului, „pentru că s-au spus multe în presă la vremea respectivă şi ce rost ar fi avut să refolosim toate acestea? A trebuit să investigăm mai mult.”

Kapadia simte că a surprins esenţa poveştii ei. „Este un film despre Amy şi compoziţiile ei”, spune el. „Oamenii nu au înţeles cât de importante şi personale erau versurile ei.”

„Versurile puse pe ecran îi fac pe oameni să conştientizeze că poate au dansat pe acea melodie şi nu şi-au dat seama cât de personale erau versurile.”

În fond, realizatorii cred că AMY este un film despre dragoste. „Este o persoană care vrea să fie iubită”, spune Kapadia, „cineva care are nevoie de dragoste şi nu are parte de ea întotdeauna.”

„Adesea, cei care aveau grijă de ea au încercat să îi ofere afecţiune, dar ea îi respingea. Era o persoană complexă şi inteligentă. Amy este un film despre dragoste.”

Filmul a strârnit multe controverse, iar review-urile apărute  în presa internațională îi apreciază calitatea.

În  15 august 2011, Amy ar fi trebuit să concerteze la București, dar cu aproximativ două luni înainte de aceasta dată, a anulat întregul turneu.

Pe 14 septembrie 2015 Amy Winehouse ar fi împlint 31 de ani. Premiera filmului in cinematografe va avea loc pe 18 septembrie.

Filmul este distribuit în cinematografe de Independența Film.

Foto: Amy Winehouse, Asif Kapadia – independentafilm.ro

Citiţi şi:
18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.