AMY, un film de Asif Kapadia despre Amy Winehouse, din 18 septembrie la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/amy-un-film-de-asif-kapadia-despre-amy-winehouse-din-18-septembrie-la-cinema/

În data de 18 septembrie 2015, va avea loc în România premiera în cinematografe a filmului AMY, regizat de Asif Kapadia (premiat cu BAFTA pentru SENNA). Chiar dacă a declanşat controverse înainte să apară, filmul AMY promite să spună o poveste emoţionantă despre cine a fost Amy Winehouse, dincolo de scenă.

Un articol de Petre Ivan|7 august 2015

Regizorul Asif Kapadia a folosit imagini de arhivă şi piese care nu au mai fost făcute publice pentru a realiza acest film extrem de modern, emoţionant şi energic, care pune în evidenţă lumea în care trăim într-un mod unic.

E vorba despre „fata din spatele numelui Amy Winehouse.”

„A fost cu adevărat interesant să facem acest film. Foarte mulți oameni au fost emoționați când au văzut-o pe Amy fericită în copilărie și la început de adolescență. Pentru că nu au avut ocazia să o vadă niciodată fericită. Au fost oameni care au plâns văzând-o așa. I-am auzit spunând: “N-am știut că a fost fericită.” Ei au crezut că a fost nefericită și confuză întreaga viață.”, spune regizorul filmului despre Amy Winehouse

Asif Kapadia, regizorul filmului AMY

Asif Kapadia, regizorul filmului AMY

Adevărul este că era uimitoare, inteligentă, atât de specială! Într-un interval scurt de timp, a trecut dintr-o parte în cealaltă. Toți cei cu care am vorbit sunt încă șocați de dispariția ei, încă nu și-au revenit. Erau furioși, sufereau și nimeni nu îi asculta.. Era o persoană uimitoare.  Și ce trist, să ai o astfel de viață! Primul ei album a apărut când ea avea 18 ani, cel de-al doilea la 21-22 de ani, iar apoi… nimic creativ. E absurd. Cum e Amy? Amy e foarte inteligentă, e specială. E genul acela de om pe care ai vrea să-l ai în preajmă. Când am văzut-o cum era în copilărie, atât de obișnuită și atât de împăcată cu ea, a fost o surpriză pentru mine. – Asif Kapadia

„Sunt mulți oameni apropiați de Amy, care țineau la ea cu adevărat, dar nu arătau asta pentru că persoana pe care o vedeau pe ecran trimitea mesaje extrem de negative și nu semăna deloc cu ce știau ei despre ea. Pur și simplu nu înțelegeau ce i se întâmplă. Erau blocați, nu puteau ajunge la ea. Nici măcar nu-i puteau da un telefon. Ea nu avea telefon. Nimeni nu se putea apropia de ea. Ei sunt cei cu care am vrut să vorbesc, într-un fel, acest film este pentru ei.”, a mai spus Kapadia, regizorul filmului.

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Un talent unic într-o generaţie, Amy Winehouse a fost o cântăreaţă ce a captat atenţia întregii lumi. Un artist de jazz în cel mai autentic sens al cuvântului – a scris şi a cântat din suflet, folosindu-se de harul său muzical pentru a-şi analiza propriile probleme.

Combinaţia dintre sinceritatea ei pură şi talentul său excepţional a creat unele dintre cele mai adorate melodii ale epocii moderne.

Succesul ei imens a venit la pachet cu o invazie a reprezentanților mass media, care, împreună cu relaţiile ei defectuoase şi stilul de viaţă precar au marcat începutul declinului ei tragic. Amy Winehouse a decedat în urma unei intoxicaţii cu alcool, în iulie 2011, la vârsta de 27 de ani.

Nu doar calitatea interviurilor şi a materialelor video  dau unicitate filmului AMY, ci şi modul în care acesta abordează povestea lui Amy Winehouse.

„Ne-am dorit foarte mult să nu prezentăm grozăviile publicate anterior”, spune Gay-Rees, producătorul filmului, „pentru că s-au spus multe în presă la vremea respectivă şi ce rost ar fi avut să refolosim toate acestea? A trebuit să investigăm mai mult.”

Kapadia simte că a surprins esenţa poveştii ei. „Este un film despre Amy şi compoziţiile ei”, spune el. „Oamenii nu au înţeles cât de importante şi personale erau versurile ei.”

„Versurile puse pe ecran îi fac pe oameni să conştientizeze că poate au dansat pe acea melodie şi nu şi-au dat seama cât de personale erau versurile.”

În fond, realizatorii cred că AMY este un film despre dragoste. „Este o persoană care vrea să fie iubită”, spune Kapadia, „cineva care are nevoie de dragoste şi nu are parte de ea întotdeauna.”

„Adesea, cei care aveau grijă de ea au încercat să îi ofere afecţiune, dar ea îi respingea. Era o persoană complexă şi inteligentă. Amy este un film despre dragoste.”

Filmul a strârnit multe controverse, iar review-urile apărute  în presa internațională îi apreciază calitatea.

În  15 august 2011, Amy ar fi trebuit să concerteze la București, dar cu aproximativ două luni înainte de aceasta dată, a anulat întregul turneu.

Pe 14 septembrie 2015 Amy Winehouse ar fi împlint 31 de ani. Premiera filmului in cinematografe va avea loc pe 18 septembrie.

Filmul este distribuit în cinematografe de Independența Film.

Foto: Amy Winehouse, Asif Kapadia – independentafilm.ro

Citiţi şi:
19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.