Andra Rotaru, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori
https://www.ziarulmetropolis.ro/andra-rotaru-cosmin-perta-si-mihai-iovanel-printre-castigatorii-galei-tinerilor-scriitori/

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român. Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu. Astfel, la […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român.

Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu.

Astfel, la premiul pentru tânărul poet al anului 2011 au concurat Vlad Moldovan, cu volumul „Dispars” (Cartea Românească), Andra Rotaru, cu volumul „Lemur” (Cartea Românească), şi Radu Vancu, cu „Frânghia înflorită” (Casa de Editură Max Blecher). Distincţia la această categorie a fost împărţită de Radu Vancu şi Andra Rotaru.

Tânărul prozator al anului 2011 a fost ales dintre Cosmin Perţa („Teofil şi Câinele de lemn”, Herg Benet), Dan Sociu („Combinaţia”, Casa de Pariuri Literare) şi un cristian („morţii mă-tii”, Casa de Pariuri Literare). Premiul i-a revenit scriitorului Cosmin Perţa.

La categoria „tânărul critic literar al anului 2011” au fost nominalizaţi Ioana Dunea, pentru „Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia” (Tracus Arte), Mihai Iovănel, pentru „Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică” (Cartea Românească), şi Claudiu Turcuş, pentru „Estetica lui Norman Manea” (Cartea Românească), iar câştigător a fost desemnat Iovănel.

Momentele de decernare a premiilor au fost punctate de mici recitaluri susţinute de Ioana Crăciunescu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Mircea Tiberian.

Anul acesta, Gala Tinerilor Scriitori a marcat sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Gala este dedicată tinerilor creatori de literatură română, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost acordat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012, în valoare de 3.000 lei, finanţat de Institutul Cultural Român. Premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul „Substanţe interzise” (Editura Tracus Arte).

Vicepreşedintele ICR Horia Gârbea s-a declarat încântat de valoarea scriitorilor premiaţi la această gală. „Vă invit aici mereu, alături de noi. Noi nu suntem decât agentul termic din caloriferul din inimile dumneavoastră”, a glumit acesta (făcând referire la un comentariu al preşedintelui instituţiei, Andrei Marga, privind invenţiile româneşti mai puţin cunoscute, în care a dat ca exemplu caloriferul. Remarca a dat naştere apoi la un val de ironii la adresa sa).

Gala Tinerilor Scriitori a fost prezentată de Dan Mircea Cipariu şi a fost difuzată în direct la Radio România Cultural.

 

Sursa: Mediafax

 

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă şi percuţie de Bernstein este o lucrare care poate fi foarte rar auzită în România. Ea va fi interpretată la Sala Radio vineri, 4 noiembrie, de la ora 19.00, de violonistul Liviu Prunaru, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.