Andrea de Vitis, unul dintre cei mai importanţi chitarişti italieni contemporani, concertează la ediţia aniversară a „Serilor de chitară”
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrea-de-vitis-unul-dintre-cei-mai-importanti-chitaristi-italieni-contemporani-concerteaza-la-editia-aniversara-a-serilor-de-chitara/

Cel de-al cincilea concert al „Serilor de chitară 2021” îl aduce în premieră la Bucureşti pe unul dintre cei mai interesanţi chitarişti ai tinerei generaţii, italianul Andrea de Vitis, muzician care impresionează prin forţa expresivă, dublată de o cunoaştere apropiată de perfecţiune a resurselor tehnice ale instrumentului.

Un articol de Liliana Matei|10 noiembrie 2021

Sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 19:30, în Sala de concerte „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Andrea de Vitis propune o călătorie sonoră într-o zonă de confluenţă a epocilor romantică şi modernă, cu un program care îmbină latura energică, dansantă a repertoriului chitaristic (Valsurile poetice de Granados şi Suita populară braziliană de Villa-Lobos) cu o serie de „omagii muzicale” aduse de compozitori de seamă confraţilor muzicieni: Homenaje pour le tombeau de Debussy de Manuel de Falla, Into the Rose Garden (for Julian Bream) de Angelo Gilardino şi seria Greeting Cards, op. 170 de Mario Castelnuovo-Tedesco. În deschidere, câștigătorul concursului online „Bursa Kitharalogos”, ediţia a III-a, va susţine un minirecital şi va primi premiul în valoare de 1200 de RON, alături de bursa la Academia ICon Arts 2022, în valoarea de 2200 de RON, oferită de UCIMR.

Intrarea la concert este liberă şi se face pe bază de rezervare, scriind la [email protected]

Pentru detalii, vă rugăm să accesaţi www.facebook.com/kitharalogos sau www.seriledechitara.ro . Intrarea la concert se face pe baza prezentării certificatului verde de  vaccinare și se face în limita a 30% din capacitatea maximă a sălilor. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Purtarea corectă a măştii este obligatorie pe întreaga durată a concertului.

Concertul va putea fi urmărit şi în direct, online, pe pagina de youtube a Asociaţiei Culturale Kitharalogos.

„Andrea De Vitis este unul dintre acei interpreți care cuceresc publicul și juriul prin fineţea modului său de a cânta, prin controlul extraordinar al dinamicii și al agogicii și prin claritatea cu care își afirmă gândirea, punând în valoare în același timp gândirea autorului.” (Il Fronimo, 2016).

Andrea De Vitis (Roma, 1985) s-a impus ca unul dintre cei mai interesanți şi inspiraţi chitariști ai generației sale. A absolvit cu note maxime Conservatorul „Morlacchi” (Perugia, Italia), la clasa lui Leonardo De Angelis. Și-a continuat studiile la „Academia de chitară Segovia” (Pordenone, Italia) cu Paolo Pegoraro și Adriano Del Sal; a participat la cursuri de măiestrie cu Oscar Ghiglia, Carlo Marchione, Arturo Tallini, Pavel Steidl, Frédéric Zigante, printre alții.

În ultimii ani, a câștigat peste 40 de premii la numeroase concursuri internaționale. Printre cele mai importante se numără: premiul I la Guitar Masters 2016 din Wroclaw, Certamen Internacional „Julian Arcas” de Almerìa, Forum Gitarre Wien, Iserlohn Guitar Competition, Budapest Guitar Competition, Mercatali Guitar Competition, Kutna Hora Competition, Gargnano International Competition, Mottola International Competition; premiul II la Guitar Foundation of America din Denver, Concursul Internațional „Pittaluga” din Alessandria (premiul I neatribuit) și Concursul Internațional „Frauchi” din Moscova (premiul I neatribuit).

Ca o recunoaștere a meritelor sale artistice, în 2013 a primit „Golden Guitar Award” pentru cel mai bun chitarist debutant al anului, la cea de-a 18-a ediție a Convenției Internaționale de Chitară „Pittaluga”, care a avut loc la Alessandria.

Andrea De Vitis a concertat în săli prestigioase din întreaga lume (SUA, Rusia, China, Spania, Austria, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia), iar recitalurile sale au fost aclamate de public și de presă. Cântă în mod regulat cu orchestre precum Aukso Kameralna (Polonia), Anima Musicae (Ungaria), Orchestra classica di Alessandria (Italia), Capella State Orchestra (Rusia).

Albumul său de debut „Colloquio cu Andrés Segovia”, lansat de casa de discuri DotGuitar în martie 2015, s-a bucurat de un mare succes de critică și de public, primind premiul „Golden guitar award for the best CD of the year” la cea de-a 22-a ediție a Convenției Internaționale de Chitară „Pittaluga”.

Este invitat frecvent să predea cursuri de măiestrie în cadrul unor festivaluri de prestigiu (Conservatorium Maastricht, Academia din Poznan, Hochschule fur Musik Stuttgart, Academia Regală de Muzică din Copenhaga, Festivalul de chitară din Budapesta, Festivalul de chitară din Kutna Hora). Andrea De Vitis este artist sponsorizat de D’Addario din anul 2015.

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.