Andrei Ioniţă și Florian Mitrea, câştigătorii Concursul International ARD din München, în recital la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-ionita-si-florian-mitrea-castigatorii-concursul-international-ard-din-munchen-in-recital-la-ateneul-roman/

Violoncelistul Andrei Ioniţă şi pianistul Florian Mitrea, câştigători ai Concursul International ARD din München, revin în ţară pentru un recital extraordinar în stagiunea camerală a Filarmonicii « George Enescu », miercuri 6 mai, de la ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2015

„Participarea la orice concurs mare este o experiență care te formează. A fost vorba și de noroc, trebuie recunoscut. Nu poți să observi că la nivel mondial numărul muzicienilor performanți crește considerabil și lumea muzicii, în general, devine din ce în ce mai competitivă. Având acest lucru în vedere, mi se pare absurd să nu admiți că a fi laureat la un concurs internațional de nivelul ARD-ului depinde și de un dram de noroc,” a povestit Florian Mitrea.

„M-am bucurat să fiu, ca reprezentat al României, câştigător de premiu la acest concurs prestigios si m-am bucurat şi mai mult că, în acelaşi an, am fost doi români care am reuşit această performanţă. În urma concursului ARD am primit diferite invitaţii la concerte în Basel sau Polonia-Katowice. De asemenea, consider că şi câstigarea acestui premiu a avut un rol hotărâtor în invitaţia pe care am primit-o de a debuta, în luna noiembrie, ca solist al Deutsches Symphonie-Orchester, pe scena mare a Filarmonicii din Berlin. Sunt onorat să revin pe scena Ateneului Român în această ipostaza şi să concertez alaturi de Florian Mitrea, care mi-a devenit, între timp, şi un bun prieten. Sper sa putem oferi bucurie publicului românesc,” a declarat Andrei Ioniță.

Program

Johann Sebastian Bach
Suita pentru violoncel solo nr. 6, în re major, BWV 1012
Franz Liszt
Sonata în si minor
Franz Schubert
Sonata „Arpeggione” pentru violoncel şi pian
Igor Stravinski
Suita italiană pentru violoncel şi pian

INFO

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Violoncelistul Andrei Ioniţă, absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.1 “Iosif Sava” din Bucureşti, la clasa prof. Ani-Marie Paladi, studiază în prezent la Universitatea de Arte UdK din Berlin, sub indrumarea lui Jens Peter Maintz. Este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Amintim premiile II câştigate la prestigioasele concursuri internaţionale ARD dinn München 2014, “Feuermann Grand Prix” în Berlin 2014, premiul I obţinut la concursul “Aram Hachaturian” în Yerevan, Armenia 2013, premiul “Landgraf von Hessen” oferit în cadrul Academiei Kronberg 2012, premiul I la concursul “J.J.Dotzauer” în Dresda 2009.

Florian Mitrea a fost format de profesoarele Flavia Moldovan și Gabriela Enășescu, mai întâi la Școala de Muzică nr. 1 și apoi la Liceul de Muzică George Enescu din București. A absolvit Royal Academy of Music la clasa profesoarei Diana Ketler, mai întâi cu o licență First Class Honours și Regency Award pentru succese remarcabile, și ulterior cu o Diplomă de Masterat, obținând cea mai înaltă distincție oferită de Academie, DipRAM. În prezent, deține o bursă post-studii la RAM, predă de muzică de cameră și pian și continuă să se perfecționeze cu profesorul Christopher Elton.

Unul dintre cele mai recente succese îl reprezintă premiul al-III-lea și premiul special pentru Concertul de Mozart la Concursul Internațional de Pian ARD München 2014. Alte distincții includ Premiile I la Concursurile Internaționale Lagny-sur-Marne 2014 și Viena Panmusica 2010. În Regatul Unit, a câștigat concursurile Beethoven 2010 și Sheepdrove 2011.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.