Andrei Makine şi Johan Kobborg, în direct la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-makine-si-johan-kobborg-in-direct-la-radio-romania-cultural/

Radio România Cultural devine gazdă pentru Andrei Makine şi Johan Kobborg.

Un articol de Andrada Văsii|20 noiembrie 2013

Radio România Cultural devine gazdă pentru Andrei Makine şi Johan Kobborg.

Johan Kobborg, supranumit „dansatorul clasic suprem”, unul dintre cei mai mari balerini şi  coregrafi ai lumii, va fi în 23 noiembrie, începând cu ora 22.20, invitatul emisiunii  interactive Music Show, realizată de Mihaela Soare.

Andrei Makine, scriitor distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franţa, Prix Goncourt, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani, va fi în direct la Revista Literară Radio, duminică, 24 noiembrie, de la ora 12.00, într-un dialog cu Matei Martin.

Johan Kobborg (foto sus – stânga) a avut  o carieră excepţională ca prim balerin la Opera Regală Daneză apoi la Opera Regală „Covent Garden” din Londra şi a fost invitat, în spectacole sau gale, de către cele mai mari teatre şi companii de balet din întreaga lume: Teatrul Bolshoi (Moscova), La Scala Ballet (Milano), American Ballet Theatre (SUA), Mariinski Ballet (Sankt Petersburg), National Ballet (Canada), Tokio Ballet (Japonia), Staatsoper Wien (Austria),Hamburg Ballet (Germania), National Ballet of Cuba. etc.

În calitate de coregraf, Johan Kobborg a pus in scenă atât balete clasice („Romeo şi Julieta”, „Giselle”) cât şi spectacole originale, ca regizor şi coregraf: „La Sylphide” în 2005 şi  2012, „Napoli” în 2007, „Les Lutins” în 2009,  „Salute” în 2009 , „Alumnus” în 2011, toate fiind considerate adevărate evenimente.

În 2009, pentru spectacolul „La Sylphide”, la Moscova, Johan Kobborg a primit premiul ,,Masca de Aur” pentru cea mai bună producţie a anului.

Johan Kobborg va pune în scenă la Opera Naţională din Bucuresti, în luna decembrie, baletul ,,La Sylphide”, unul dintre cele mai mari succese ale sale.

Cititorii îl întâlnesc pe Andrei Makine

Andrei Makine se va afla la Bucureşti  în perioada 22-24 noiembrie, la invitaţia Institutului Francez din România.

Citiţi şi: Andrei Makine vine în România

Distins cu cel mai prestigios premiu literar din Franţa, Prix Goncourt, Andreï Makine va avea mai multe întâlniri cu cititorii, cu prilejul apariţiei în limba română a romanului „O femeie iubită”, publicat de curând în colecţia Biblioteca Polirom, şi în ediţie digitală, traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu.

Andrei Makine

Andrei Makine, autorul volumului „O femeie iubită”

Născut în Siberia, dar stabilit la Paris spre sfârşitul anilor ’80, Andreï Makine se numără astăzi printre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de ţara de adopţie imediat după succesul răsunător al romanului Testamentul francez (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franţa: Prix Goncourt, Prix Médicis şi Prix Goncourt des Lycéens.

Scrise într-un stil sobru şi evocator inconfundabil, romanele sale au încântat publicul cititor, fiind traduse în peste patruzeci de limbi.

Info: 

Cele două emisiuni vor putea fi urmărite pe frecvenţele din toată ţara ale Radio România Cultural şi prin webcam pe www.radioromaniacultural.ro.

Foto credit: Radio România Cultural, foto cu Andrei Makine

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

24
/07
/19

CRONICĂ DE CARTE Criticul de film Lucian Maier revine în atenţie cu o carte provocatoare, „Timp şi conştiinţă în cinema”, proaspăt apărută la Editura Eikon. Un titlu ambiţios. Şi o premisă la fel: renunţarea la o analiză exclusiv estetică a cinemaului şi trecerea la o analiză a filmului ca discurs.

21
/07
/19

Pe 21 iulie 1899, la Oak Park, Illinois, se năștea Ernest Hemingway. 120 de ani mai târziu, vă propunem să ni-l amintim pe scriitorul de Nobel din mărturiile pe care acesta i le-a lăsat biografului său A.E. Hotchner. Punctul de plecare îl reprezintă Parisul lui Hemingway; aruncăm apoi o privire înspre iubirile, accidentele de avion sau ultimele zile ale acestuia.

17
/07
/19

În aceste vremuri teribile de căldură mare, monșer, am selectat pentru dumneavoastră câteva fragmente din volumul „I.L. Caragiale. Despre lume, artă și neamul românesc”, de Dan C. Mihăilescu (editura Humanitas, 2012), care – bine citite – se constituie într-un adevărat autoportret al lui Nenea Iancu.

08
/07
/19

În anul 2009, istoricul a predat editurii Humanitas un manuscris pe care l-a cerut publicat după moartea sa. Scriitorul avea nouăzeci și trei de ani și a mai trăit încă (aproape) un deceniu. S-a săvârșit în ianuarie 2018, la (aproape) o sută doi ani. Cartea aceea era „Amintiri și povești mai deocheate”.

01
/07
/19

O vizită la muzeu, o rusoaică necunoscută într-o cabină telefonică, un dans cu Vera, fluturi, un vagon de dormit, Lev Tolstoi tolănit într-un șezlong... Bun venit în lumea viselor unuia dintre cei mai mari scriitori din toate timpurile – Vladimir Nabokov!

25
/06
/19

Despre fericire, valori actuale, iubire, compasiune, egoism, educație, ambiții, viață și moarte, cu Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, recompensat în 1989 cu Premiul Nobel pentru Pace.