Andryi Zholdak montează „Femeia mării” la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/andryi-zholdak-monteaza-femeia-marii-la-craiova/

Spectacolul „Femeia mării”, în regia lui Andryi Zholdak, va avea premiera pe 5 şi 6 februarie, de la ora 18.00, la Sala Mare „Amza Pellea” a Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2022

Cunoscutul regizor de origine ucraineană Andryi Zholdak s-a întors în România și lucrează în această perioadă spectacolul „Femeia mării” de Ibsen, la Craiova.

Câștigător al Premiului UNESCO pentru arte performative (2004) dar și al celebrelor Premii Masca de Aur (Rusia) și OPER (Germania), Zholdak montează pentru prima dată la Naționalul craiovean la propunerea domnului George Banu, Președinte de Onoare al AICT – Asociația Internațională a Criticilor de Teatru și consilierul artistic al proiectului „Femeia mării”.

Trebuie menționat și faptul că Zholdak este nominalizat la categoria Cel mai bun regizor pentru spectacolul „Nana” după Émile Zola la ediția 2022 a Premiilor Masca de Aur ce se află în desfășurare în acest moment. Spectacolul „Nana” este montat la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg și mai are încă alte 4 nominalizări la aceste prestigioase premii.

Despre montarea de la Craiova, Zholdak spunea: „În 1888, Ibsen a scris Femeia mării; suntem acum în 2022. Au trecut 134 de ani… timpurile și semnificațiile și formele s-au schimbat parțial, dar în unele locuri au avut loc fracturi și schimbări tectonice: în mentalitatea oamenilor și mai ales cea a femeilor. Ellida mea este în viață astăzi, o întâlnesc adesea în diferite orașe și țări în care călătoresc… Această Ellida de astăzi a moștenit de la prima Ellida (strămoșul-Ellida) aceeași ,,boală a mării”… aceeași naștere extraterestră… „sufletul” care într-un incubator ascunde și are cusut adânc în el „alteritatea”. Ellida l-a primit ca testament, de la forțe superioare, prin calea Destinului și servește drept protecție împotriva oamenilor… care se află în preajmă, care o iubesc sau o disprețuiesc. În plasma ei, în mintea ei, care nu este una obișnuită, mișcă milioane și miliarde de neuroni care nu oglindesc lumea exterioară sau realitatea… ci viitorul oamenilor.”

Foto: Cristian Floriganță

11
/12
/13

În decembrie, reflectoarele se mută pe Teatrul In Culise, pentru că sărbătoreşte doi ani de spectacol! Între 15 şi 17 Decembrie vă aşteaptă în Piaţa Naţiunile Unite nr. 3-5 să vă bucuraţi de o avanpremieră şi de cele mai bune producţii În Culise.

10
/12
/13

Poemele scrise de Toma Caragiu au fost publicate postum, în 1979, sub îngrijirea lui Ion Cocora. În acelaşi an apărea în revista „Teatrul” o prezentare a volumului care prilejuieşte „o emoţionantă reîntîlnire cu mereu regretatul Toma Caragiu”.

10
/12
/13

FOTOREPORTAJ Alina Cojocaru, „balerina deceniului”, prim-solistă a English National Ballet, a dansat în rol de silfidă - o creatură mitologică a aerului - pe scena Operei Naționale București.

09
/12
/13

MEMORIA CULTURALĂ În februarie 1967, regizorul Sică Alexandrescu publica în revista „Teatrul” portretul lui Ion Iancovescu, actorul care „parcă se juca, nu juca”. Iancovescu a fost mentorul multor actori de succes (printre care şi Grigore Vasiliu Birlic) şi fondator al câtorva teatre bucureştene. Reproducem integral articolul apărut în revista „Teatrul”: Au trecut peste 50 de ani din […]