Animația Song of the Sea, nominalizată la Oscar, deschide cea de-a șaptea ediție Kinodiseea
https://www.ziarulmetropolis.ro/animatia-song-of-the-sea-nominalizata-la-oscar-deschide-cea-de-a-saptea-editie-kinodiseea/

„Song of the Sea, o animaţie fermecătoare şi expresivă pentru toată familia, bogată în referinţe din folclorul irlandez” (The Guardian). Cea mai nouă animaţie a regizorului Tomm Moore, nominalizată anul acesta la Oscar, va deschide Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea (13 şi 18 noiembrie, Bucureşti).

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2015

Cea de-a șaptea ediţie Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucureşti, cu premiera românească a lungmetrajului de animaţie Song of the Sea / Cântecul Mării, film nominalizat la Oscar și recent la European Film Awards – EFA 2015 pentru cel mai bun lungmetraj european de animație.

Tomm Moore, regizorul nominalizat și în 2009 la Premiile Oscar pentru animația The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirată de creaturile mitice din folclorul irlandez numite Selkies – oamenii care devin foci atunci când intră în mare. Song of the Sea urmărește povestea tânărului Ben și a surorii lui mai mici Saoirse, care nu poate vorbi și care descoperă că este o Selkie.

În aventura lor fantastică printr-o lume magică locuită de creaturi supranaturale, aflate sub vraja unei zeițe celtice, cei doi descoperă că supraviețuirea lor depinde de recuperarea vocii lui Saoirse.

Expresivitatea puternică a personajelor, folosirea animației tradiționale 2D și a desenelor în acuarelă sunt un omagiu adus Song of the Seaanimatorului japonez Hayao Miyazaki și spiritului studioului Ghibli.

Song of the Sea, o animație fermecătoare și expresivă pentru toată familia, bogată în referințe din folclorul irlandez. – The Guardian

Song of the Sea a intrat în cursa pentru Oscar 2015 la categoria Cel mai Bun Film de Animație, alături de The Tale of Princess Kaguya, filmul semnat de Isao Takahata de la prestigiosul Studio Ghibli și The Boxtrolls, realizat de animatorii studioului american Laika. Song of the Sea concurează alături de alte 11 producții în competiția internațională Kinodiseea de anul acesta.

Ediția a 7-a Kinodiseea aduce pe marele ecran peste 100 de premiere naționale, 29 de filme de lungmetraj și animații și 80 de scurtmetraje, în total peste 140 de proiecții.

Cele 7 secțiuni ale festivalului sunt Competiția Internațională, Retrospectiva, Panorama – filme în afara competiției, Teenagers in Focus – filme dedicate adolescenților și 4 secțiuni de scurtmetraje pentru copii de la 3 – 6 ani, 6 – 9 ani, 9 – 12 ani, 12 – 14 ani, prezidate de jurii formate atât din copii, cât și din profesioniști în domeniu.

Cea de-a șaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union și Cinema Elvira Popescu.

Foto: Song of the Sea,  Kinodiseea – kinodiseea.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.