Anim’est îşi aşteaptă spectatorii între 5-14 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-isi-asteapta-spectatorii-intre-5-14-octombrie/

A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est îşi aşteaptă spectatorii, în perioada 5-14 octombrie, cu zece zile intense în care vor putea urmări 312 scurtmetraje şi 23 lungmetraje. Organizatorii festivalului au pregătit o ediţie specială, din care nu vor lipsi premierele, expoziţiile, prezentările şi concertele până în zori de zi de […]

Un articol de |4 octombrie 2012

A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est îşi aşteaptă spectatorii, în perioada 5-14 octombrie, cu zece zile intense în care vor putea urmări 312 scurtmetraje şi 23 lungmetraje.

Organizatorii festivalului au pregătit o ediţie specială, din care nu vor lipsi premierele, expoziţiile, prezentările şi concertele până în zori de zi de la Club Control.

Unul dintre cele mai aşteptate filme de animaţie ale anului, „ParaNorman”, va deschide oficial cea de-a şaptea ediţie a festivalului, la Cinema Patria, de la ora 19,00. Regizată de Sam Fell şi Chris Butler, după o poveste scrisă de acesta din urmă, animaţia creată în stop-motion 3D este un thriller-comedie al cărui protagonist, un băieţel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombi, fantome, vrăjitoare şi – cel mai rău – cu adulţi, în încercarea de a-şi salva orăşelul de revolta care se pregăteşte în adâncuri, sub morminte.

La Cinema Studio, de la ora 18,00, spectatorii pot vedea cele mai bune scurtmetraje europene ale anului, nominalizările la premiul Cartoon d’Or, iar de la ora 22,00, au prima întâlnire cu filmele germane din secţiunea Ţara invitată: Germania.

Prima zi a festivalului se încheie în Club Control, cu un triplu live act: Semiosis+Fjord, Karpov not Kasparov şi Minus vor întreţine atmosfera de la ora 21,30.

Cea de-a doua zi a festivalului începe cu Minimest, cei mai tineri spectatori având ocazia să se bucure, începând cu ora 10,00, la Cinema Studio, de filme prietenoase şi educative, precum şi de ateliere de decoupage şi origami.

Tot la Studio, Anim’est sărbătoreşte centenarul animatorului ceh Jiri Trinka, supranumit Walt Disney-ul Estului. De la ora 14,00, la Studio, publicul festivalier este invitat la o selecţie de scurtmetraje, printre care şi manifestul pentru libertatea artiştilor „Ruka/Mana”, iar de la ora 16,00, are loc proiecţia filmului „Visul unei nopţi de vară”, primul cinemascop de lungmetraj cu păpuşi din lume, premiat la Cannes şi la Veneţia. De la ora 18,00 poate fi urmărit cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, „Aventurile Prinţului Achmed”, iar de la ora 20,00, spectatorii sunt aşteptaţi la „Magazin de sinucideri”.

La Cinema Patria, de la 18,30, doi domni în vârstă, uşor amnezici, se plictisesc, aşa că pun la cale un plan nebunesc în „Riduri”, iar de la 20,30, începe vânătoarea de…purici giganţi în „Un monstru la Paris”.

Cei mai dezinhibaţi fani ai animaţiei sunt aşteptaţi la Patria, de la ora 23,00, la „The Night of The Animated Bad Taste”. Clipuri îndrăzneţe de la începuturile cinematografului, caricaturi, filme underground sau stereotipuri comerciale, trailere, caricaturi incorecte politic, reclame Disney nesărate sau prea sărate, suprarealism surogat, reclame de televiziune cu termenul de expirare trecut de mult timp.

Şi pentru duminică organizatorii au pregătit un program plin: după proiecţiile şi evenimentele Minimest, de la ora 14,00, la Cinema Studio poate fi urmărit primul lungmetraj german de animaţie de după război, „Conferinţa animalelor”, iar de la ora 20,00, spectatorii sunt invitaţi în „Lumea secretă a lui Arrietty”, povestea unei familii „mici”, care locuieşte ascunsă sub podeaua unei case dintr-o grădină magică, în suburbiile oraşului Tokyo.

La Cinema Patria, de la ora 12,30, „HFF Konrad Wolf”, cea mai veche, dar şi printre cele mai moderne academii de film din Germania, prezintă în cadrul secţiunii Şcoala Invitată, cele mai reuşite scurtmetraje din ultimii ani, acoperind o varietate de tehnici de animaţie.

Cei care doresc să (re)vadă filmul „Coraline” sunt aşteptaţi la Patria de la ora 18,30, iar de la 20,30, renumitul studio american specializat în animaţie stop-motion, „Laika”, va avea parte de o prezentare specială în cadrul secţiunii Studio Invitat. Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului american „Laika” va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru „ParaNorman”, va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate.

Pe toată perioada festivalului vor putea fi admirate şi două expoziţii.

Expoziţia de bandă desenată Alois Nebel din foaierul Cinematografului Patria este dedicată poveştii filmate de Tomas Lunak („Alois Nebel” ). Filmul este inclus în competiţia de lungmetraj al festivalului.

„Jiri Trnka: În slujba imaginaţiei” este o expoziţie unică de planşe cu fotografii de arhivă şi schiţe tehnice şi patru păpuşi, o selecţie reprezentativă din volumul considerabil de realizări ale artistului ceh, din diversele domenii în care acesta s-a remarcat.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc in perioada 5-14 octombrie, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint.

Sursa: Agerpres

07
/10
/14

Aşteptarea a luat sfârşit. Iubitorii de teatru pot vedea, în sfârşit, „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, noul spectacol pus în scenă de Andrei Şerban la Teatrul Bulandra. Premiera va avea loc joi, 9 octombrie şi vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00. Un spectacol nerecomandat copiilor sub 16 ani.

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

07
/10
/14

În perioada 29 septembrie - 5 octombrie s-a desfăşurat în Bucureşti a Patra Ediţie a Festivalului „Bucharest Fringe” - Maratonul Teatrului Independent. În acest an, publicul a urmarit 17 producţii independente, în 9 spaţii din Bucureşti. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost adjudecat de “Cockoşi” de Mike Bartlett, regia Horia Suru, o producţie a Teatrului ACT, Asociaţia Entheos şi GrayPlay.

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

Unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori de teatru și film, Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelență al celei de-a VI-a ediții a „Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”. Evenimentul va fi marcat prin proiecția specială a filmului „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981) programat vineri, 17 octombrie, ora 18:30 la Cinema Victoria în prezența maestrului Rebengiuc.

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

06
/10
/14

Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co” după William Shakespeare, realizat şi înregistrat anul acesta în studiourile TVR de către Gigi Căciuleanu alături de dansActorii săi, deschide stagiunea de toamnă a Teatrului Naţional de Televiziune.

05
/10
/14

Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” a organizat un amplu casting la nivel național, în vederea distribuirii rolurilor principale din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, una dintre cele mai de succes producții de divertisment din toate timpurile.

05
/10
/14

La numai 27 de ani, Alexandru Pamfile, regizor de teatru, a plecat la Strasbourg pentru a lucra în sistemul independent de acolo. Ce înseamnă să lucrezi cu actori francezi în propria ta companie de teatru, aflăm de la tânărul regizor, care își amintește de profesorii săi de la UNATC, de prietenia cu Leta Popescu și de faptul că la început dorea să se facă preot.