Aniversare Darclée, 20 de ani – triumful artei cântului
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-darclee-20-de-ani-triumful-artei-cantului/

184 de tinere talente din întreaga lume vor participa la ediţia jubiliară a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, între 28 iulie şi 9 august, la Brăila.

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2015

«Primii mei paşi pe drumul carierei lirice, care mă poartă azi pe scenele internaţionale, i-am făcut la Brăila sub îndrumarea Dumneavoastră, îmi scrie un bas-bariton român de mare succes. La fel un tenor italian chemat să inaugureze în acest an stagiunea lirică a Teatrului alla Scala din Milano. Aceste mărturii şi nenumărate altele de acest fel îmi aduc bucuria misiunii împlinite», declară Mariana Nicolesco, adăugând: «Onorăm astfel memoria legendarei predecesoare Hariclea Darclée şi transmitem noilor generaţii marile tradiţii ale artei cântului».

1995-2015: 2500 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente au venit la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, la Festival şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, manifestări ce ridică pe culmi prestigiul muzicii de operă şi marchează destinul noilor talente, de unde şi recunoaşterea mondială a acestor evenimente, care se bucură de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi, mai nou, de Înaltul Patronaj UNESCO.

184 de artişti de pretutindeni s-au înscris la Ediţia Jubiliară 2015 a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, care începe la 28 iulie şi se încheie pe 9 august. Din rândul acestora, prestigiosul Juriu Internaţional prezidat de Mariana Nicolesco îi va desemna pe laureaţii din acest an.

Din Juriu fac parte Marco Balderi din Italia, personalitate cu o carieră strălucită, printre altele fost Director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi în prezent Director Artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului şi Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, Profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediţii ale Concursului Darclée şi la Master Classes ; Eugenio Girardi din Italia, scenograf şi autor a minunate costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaţionale; Josef Hussek din Austria, prestigios director de teatre de operă: Hamburg, Viena, Director Artistic al Festivalului de la Salzburg şi acum Consilier al Festivalului de Paşte creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk şi la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen din Israel, Doctor în Medicină şi Doctor în Muzicologie, conferenţiar pe tema artei lirice, binecunoscut publicului larg; Felix Serraclara din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă şi organizator de turnee lirice; în fine, Flavio Trevisan din Italia, regizor a nenumărate spectacole de operă de succes în Europa, America de Sud şi Asia. «La acest Concurs fiecare participant va fi în felul său învingător, în măsura în care se va depăşi pe sine», subliniază Mariana Nicolesco.

Programul Festivalului şi Concursului este de o mare bogăţie: Marţi 28 iulie are loc Deschiderea Festivă şi Concertul Inaugural, cu participarea sopranei Adela Zaharia şi a basului Bogdan Taloş, laureaţi ai Concursului Darclée, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. Sâmbătă 1 august vom putea urmări conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen intitulată 20 de ani de glorie a Artei Cântului, însoţită de videoproiecţii despre evenimentele Darclée prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris şi cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco.

Duminică 2 august: Concertul Reîntâlnire cu talente revelate de Concursul Darclée: baritonul Alvaro Lozano, Laureat al Marelui Premiu Darclée şi Invitaţii săi.

Marţi 4 şi miercuri 5 august: Etapa finală, cu public, a Concursului, cu Orchestra Festivalului Darclée;

Vineri 7 august: opera L’Elisir d’amore de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuţ Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy şi soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, şi Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi;

Sâmbătă 8 august: Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării: Două decenii în lumea capodoperelor, susţinut de laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, de Corul Filarmonicii George Enescu, directorul corului Iosif Ion Prunner, şi de Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.

În fine, duminică 9 august, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, are loc Ceremonia decernării premiilor şi Concertul de Gală al Laureaţilor, acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée, din nou sub bagheta Maestrului Marco Balderi.

«Mulţumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Ediţiei Jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée : Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Judeţean, Prefectura, Centrul de Creaţie – a adăugat Mariana Nicolesco – şi suntem mândri de aprecierea exprimată de Josef Hussek, Director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică».

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.