Anonimul, deschis de marele premiu al juriului de la Cannes 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/anonimul-deschis-de-marele-premiu-al-juriului-de-la-cannes-2014/

„Minuni/ Le meraviglie”, filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2014

Anul aceasta, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară până duminică, la arena Verde Stop din Bucureşti, „păstrând atmosfera din Deltă” şi ideea de îndepărtare de „betoanele urbane”.

Evenimentul a fost mutat în Capitală având în vedere că locul de desfăşurare tradiţional al festivalului, Satul de Vacanţă Delfinul din Sfântu Gheorghe, se află în renovare şi nu va fi deschis în acest an.

La dechiderea Festivalului au participat, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Diana Cavallioti, Ana Ularu, Adrian Titieni, Dan Chişu, Ada Solomon, Alecu Solomon, Iulia Verdeş, Irina Săulescu şi selecţionerul Festivalului Anonimul Irina Margareta Nistor.

La proiecţia lungmetrajului „Minuni/ Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2014 şi distins cu mareleanonimul premiu al juriului prezidat de regizoarea Jane Campion, a participat şi românca Alexandra Lungu, alături de familia ei.

Alexandra, care interpretează rolul principal, cel al Gelsominei, locuieşte alături de familia sa în Italia încă din 2006 şi a declarat, în deschiderea Festivalului Anonimul, că îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi de film.

„Minuni” este povestea unei familii multietnice de apicultori din zilele noastre, care încearcă să supravieţuiască în condiţii de criză. Gelsomina, cea mai mare dintre cele patru surori, este moştenitoarea desemnată a unui „regat” ciudat, construit de tatăl lor pentru a le proteja de „sfârşitul lumii”.

O vară extraordinară, în timpul căreia regulile stricte, care până acum au ţinut familia unită, tind să fie încălcate: în parte din cauza sosirii lui Martin, un tânăr infractor pe care îl găzduiesc în cadrul unui program de reabilitare pentru tineri, dar şi din cauza participării comunităţii locale la filmările unui concurs cu premii mari, „Il paese delle Meraviglie” („Ţara Minunilor”), prezentat de misterioasa Milly Catena (Monica Bellucci).

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române, în calitate de coproducător, se va încheia duminică, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

Foto cu Minuni, Anonimul – cinemagia

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.