Apa de mină – te tulbură
https://www.ziarulmetropolis.ro/apa-de-mina-te-tulbura/

„Apă de mină’’ de Csaba Syekely de la Teatrul Act din Bucureşti sondează universul satului transilvănean postcomunist: erodat de mizerie, sărăcie şi lipsa locurilor de muncă, s-a transformat într-o hazna în care cei mai mulţi se scufundă. Spectacolul se construieşte pe un text foarte bine scris de dramaturgul târgu-mureşan şi pe jocul inspirat al celor cinci actori.

Un articol de Corina Dima|14 martie 2016

Dacă la început ai impresia că priveşti o scenă „firească’’ a spaţiului rural (de oriunde din România postcomunistă) – cu preotul din sat şi fiul său adoptiv (care ajută ca îngrijitor în biserică), cu învăţătorul satului şi cu fiica sa (găzduiţi, prin bunăvoinţa clericului, în locuinţa acestuia, după ce le-a ars casa într-un incendiu), cu o guvernantă uitucă care trebăluieşte de zor… treptat, tabloul se transformă într-o lume macabră. O lume decăzută, fără principii sau valori – cu furturi, abuzuri sexuale, mult alcool şi înjurături (extrem de plastice şi originale!); un univers neagru care se ascunde sub faţada perversă a bunelor intenţii, bunătăţii şi mărinimiei.

Preotul, care ar fi trebuit să fie sprijinul spiritual al întregii comunităţii, este cel care face cele mai multe fărădelegi, ascuns după evlavia prefăcută a sutanei. Descoperi, treptat, un tablou dezolant care îţi lasă un gust amar. Gustul amar al faptelor devoalate progresiv,este accentuat de Csaba Székely cu foarte multe replici pline de umor, un umor de esenţă tare (o combinaţie rar întâlnită în peisajul teatral dâmboviţean).  Un fel de râsu-plânsu şocant în care lacrimile îţi stăruie în ochi de uimire şi râmâi transfigurat, înmărmurit, cu un nod în gât.

Alexandru Potocean, în rolul lui Morton, reuşeşte să creeze un rol magistral – de la tânărul umil, tâmp şi retardat care pare că are nevoie permanentă de ajutor, la tânărul puternic, cu accese de furie şi revoltă, care înţelege perfect realitatea (şi se protejează sub masca omului neajutorat), la artistul care ciopleşte pe ascuns statuete de lemn sau poetul care îi citeşte poezii despre mare (fără rimă) iubitei; mare pe care nu a văzut-o însă niciodată.

El reprezintă licărirea de speranţă, dorinţa de schimbare şi de viaţă cinstită. Dar nu poate să lupte când totul în jurul său se năruie. Aşa cum apar sentimentele lui frumoase, într-un mod diafan, neaşteptat şi subtil, precum spuma unui val, la fel de repede dispar, sunt acoperite de puhoiul negru, de valurile învolburate atotstăpânitoare.

În rolul preotului din sat, Ioan Coman întruchipeză cu mult realism un personaj complex, într-o duplicitate permanantă; actorul Alin Florea, expansiv şi prezent, este învăţătorul, în căutarea dreptăţii, cu un simţ atrofiat al valorilor; Irina Antonie – fiica cea credulă şi naivă a învăţătorului; Virginia Mirea joacă un rol sugestiv, cheie.

Alexandru Potocean  şi Virginia Mirea, alias Marton şi Iren, personajele care întruchipează aparent oameni care au pierdut reperele realităţii,  sunt de fapt cei care păstrează, aşa cum pot ei, sub masca nebuniei, tainele valorilor umane. Dar „ Dumnezeu nu mai vede ce se întâmplă’’ pe acele meleaguri.

Despre dramaturgul Csaba Syekely şi ’’Apă de mină’’

’’Apă de mină’’ reprezintă ultima parte din seria ’’Trilogia minelor’’ semnată de dramaturgul de limbă maghiară Csaba Székely, alături de ’’Flori de mină’’ şi ’’Beznă de mină’’, triptic care surpinde viaţa  satului transilvănean, pe fondul dispariţiei locurilor de muncă. Primele două părţi au fost jucate în limba maghiară la Târgu Mureş iar spectacolul ’’Apă de mină’’ şi-a făcut debutul în limba română la Teatrul Act în anul 2015, piesa jucându-se înainte la Budapesta şi la New York (ca spectacol-lectură).

Dramaturgul Csaba Székely(născut în Târgu Mureş, crescut în Arad şi educat în Cluj) este mai cunoscut în străinătate (decât în ţara natală), unde a fost recunoscut şi cu câteva premii:  Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria l-a premiat de mai multe ori şi Societatea Autorilor din Marea Britanie i-a acordat premiul pentru cel mai bun scenariu radiofonic pentru piesa ’’ Vă plac bananele, tovarăşi?’’– BBC Audio Drama Award şi Imison Award, fiind primul scriitor ne-britanic nominalizat la acest premiu.

INFO

Apă de mină – de Csaba Székely; Traducere: Sandor Lasylo.

Distribuția: Ioan Coman, Alexandru  Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie.

Proiect coordonat de Oana Stoica. Mulțumiri speciale domnului Alexandruu Dabija.

Muzica: Bobo Burlăcianu, Scenografie: Vladimir Iuganu.

Durata: 90 min fără pauză; Preţ bilet: 35 de lei. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Teatrul Act: CaleaVictoriei 126, sector 1, Bucureşti.

FOTO: Adi Bulboacă

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.